///DOWN TO EARTH – Ubud, Bali

DOWN TO EARTH – Ubud, Bali

Veganská restaurace s BIO obchůdkem a kinem PARADISO a tak vysokou vibrací, že se se zamilujete na první posed:) 

10403143_1518779708358267_8445467535189094240_n     DTE-tiff1       10444790_1492863524283219_3415750571034748201_n

                               „ONE PEACEFUL WORLD THROUGH NUTRITION“

Mise Down to earth:

Posláním Down to earth je sdílet všechny zkušenosti, které načerpali během mnoha let v oblasti zdraví, ekologického zemědělství a vědomého a zdravého životního stylu. Down to earth má několik poboček po Bali a obchod s restauarcí tedy nenajdete poiuze v Ubudu, ale i v Seminyaku a Sanuru.

V jejich obchůdku více než tisíc různých a hlavě pěčlivě vybraných výrobků od péče na ruce a tělo, čisticí ekologické prostředky, literaturu, oblečení, kosmetiku, šperky, potravinové doplňky, obilí, čerstvé ovoce, koření, pečivo, superpotraviny, esenciální oleje, očistné kůry a mnoho dalšího. 

Motto, které mě zaujalo na jejich webu:

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.

– Margaret Mead

Můj nejoblíbenější salát v této restauraci je  Crunchy seed salad, který se skládá ze syrového zelí a mrkve, listového salátu, sezamových semínek a z naprosto božského tamari dresinku. Tato salátová kombinace mě dostala natolik, že jsem na něj chodila jednu dobu každý den:) Dále ochutnejte i salát Tabouleh, který je ale spíše jako doplněk k nějakému jinému salátu, protože jde o maličkou porci, ale ten je taky skvělý.

Na pití vyzkoušejte jejich Kompuchu nebo Lemonadu s medem, mátou a citrónem.

Kombucha – „Champane of life“ (šampaňské života) – silně zásaditý nápoj s léčivou silou 

Milovníci čerstvé (syrové) stravy doslova uctívají tento nápoj s jemnou kyselou chutí především pro jeho zásaditý efekt. Kombuchu můžete vyzkoušet i jako součást různých postních nebo očistných kúr.

kombucha

Kombucha je kvasný čajový nápoj, v němž kultury kvasinek a bakterií vyrábějí během přirozeného kvasného procesu biologicky hodnotné látky. Podle receptur se k výrobě kvasného nápoje používá zelený nebo černý čaj, popř. bylinná směs a cukr. Základem pro kvasný proces je měkká, rosolovitá, houbovitá hmota, tzv. „houba kombucha“. Podobá se plochému, gumovému, nahnědlému plátku a vypadá téměř jako hustý, mastný lívanec.

Ačkoli má mnoho podobností s houbou jako takovou, přesto je to docela něco jiného. Obvykle se „houba kombucha“ označuje za určitý živý organismus, složený z mnoha organismů, vitálních kvasinkových buněk a potřebných bakterií. Svojí strukturu se tedy spíše podobá lišejníku.

Skutečností zůstává, že je kombucha živoucí společenství (symbióza) rozmanitých kvasinek, řas a jiných mikroorganismů. Bakterie potřebují pro svoji činnost určité aktivní látky a vitamíny. Tyto substance nezbytné pro život dodávají bakteriím kvasinky a přeměňují cukr na alkohol. Bakterie to oplácejí tím, že produkují kyseliny, které zase kvasinky nutně potřebují pro svou vlastní ochranu. Pokud je totiž zachováno kyselé prostředí, nemohou zároveň škodit hnilobné bakterie a původci nemocí

Co je to kombucha?

Podrobnou analýzou bylo dokázáno, že kvasný nápoj obsahuje mnoho biologicky cenných obsahových látek, které z antibiotického pohledu mají očistné účinky (odstraňují jedy z těla): organické kyseliny, bílkovinné enzymy a enzymy štěpící uhlohydráty, vitamíny a minerální látky, kvasinky, polysacharidy, kofein a alkohol.

Nejdůležitější obsahové látky tohoto nápoje:

Kyseliny: glukoronová, mléčná, octová, tříslová, glukonová, uhličitá, vinná, citrónová, oxalová, jantarová, malonová.

Vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, kyselina listová, C, D, E, K.

Enzymy: invertáza, amyláza, kataláza, syřidlový enzym, sacharáza, proteolytické enzymy.

Prvky: Sodík, draslík, magnesium, vápník, mangan, železo, kobalt, měď, zinek.

Další: kvasinky (cca 10 miliónů buněk na 1 mililitr kombuchy), polysacharidy, kofein, alkohol.

Kombucha jako velký pomocník při trávení:

Kvasným nápojem z čajové houby dodáváme cenné přírodní látky zvláště do orgánů trávícího traktu. Tato zevní posila je vlastně velmi potřebná pro všechny.

Mnozí lidé mají bakteriální střevní flóru ve velmi špatném stavu. Důvodem jsou většinou špatné stravovací návyky, příliš mnoho cukru a tuku. Ale také léky, jako antibiotika, léky proti bolesti, léky na povzbuzení chuti nebo antikoncepční pilulky, dále alkohol – mohou velmi silně poškodit střevní flóru.

Kombucha také podporuje látkovou výměnu a tím umožňuje rychle a důkladně odstranit odpadní látky, vylučující se během chemických procesů v těle. K nim patří také všudypřítomné škodlivé látky a chemikálie okolního prostředí, které do našeho těla přijímáme s potravou, vzduchem, který dýcháme skrze pokožku.

 Kino PARADISO – zajděte si na film nebo dokument a prožijte ho tak nějak jinak….rajsky:)

Součástí Down to earth restaurace v Ubudu je i kino PARADISO, které má každý den na programu jiné dva filmy. Většinou jde o starší filmy a velmi zajímavé dokumenty. Kino je vybaveno pohodlnými pohovkami a stolečky a během promítání se tady můžete nejenže natáhnout, ale můžete si objednat cokoli z jídel a dezertů z menu Down to earth nebo jejich domácí teplý solený popcorn. A pokud by vás film náhodou nezaujal, tak jednoduše usněte:)

Lístek stojí v přepočtu na naši měnu 100,- Kč a polovinu z této částky máte jako slevu na jídlo:)

10467009_1514519138784324_3408174679370375293_o

2015-12-21T04:56:39+00:00