Nikde jinde příroda nevtěsnala takové množství živin na tak malý prostor, jako to učinila v případě kakaových bobů.

24 79 23

RAW čokoláda je pro mě jeden z největších přírodních darů, který jsem na své dlouholeté cestě za RAW stravou objevila a zařadila do každodenního života.

Díky RAW čokoládě doplníte neskutečné množství minerálů, vitamínů a dokonale uspokojí Vaše chutě na sladké, i když je hořká. Dá se s ní totiž pracovat asi na tisíc způsobů a existuje v mnoha podobách (kakaový prášek, drcené nepražené kakaové boby, kakaová pasta, tabulková čokoláda). Pokud jste ji ještě neměli možnost ochutnat, doporučuji se podívat do nabídky, rozhodně si vyberete. Veškeré produkty – a tedy i ty čokoládové jsou v BIO a RAW kvalitě.

Pralinky s MACOU A GUARANOU - určitě použít

Mnoho lidí považuje čokoládu za “hříšné potěšení”. Pověsti o tom, že je čokoláda nezdravá potravina, by se ale měly přičíst především nešetrnému zpracování kakaa ve velkých potravinářských společnostech, které surovinu rafinují a přidávají k ní velké množství zejména bílého cukru, sušeného mléka, různých ochucovadel a ztužených tuků. Ovšem čokoláda, která je vyrobena z nepražených kakaový bobů v jejich nefalšované podobě, je bohatá na výživné látky a je zdraví prospěšná.

_FXC8149

 

Proč si dopřát právě živou čokoládu?

Vysoká výživná hodnota čokolády  závisí na její kvalitě a zpracování. Živá čokoláda je vyrobena z tepelně nezpracovaných kakaových bobů a proto má tak velkou obrovskou výživnou sílu a je jednou z nejdokonalejších superpotravin na světě. Obsahuje koncentrované množství minerálů a vitamínů a také enzymů. Naše tělo tak tuhle čokoládu dokonale využije a vezme si z ní maximum toho, co obsahuje.

Jaký je rozdíl mezi živou a klasickou čokoládou?

V zásadě platí, že čím vyšší obsah kakaa čokoláda obsahuje, tím je čokoláda zdravější, zvláště proto, že pak čokoláda obsahuje méně cukru. Klasická čokoláda se ale nevyrábí z nepraženého kakaa, ale z praženého a přidává se do ní mnoho nezdravých složek. A živá čokoláda je prostě navíc plná enzymů, přírodní, nezpracovaná, plná života a pro naše tělo velmi jednoduchá na využití všech darů, v podobě vitamínů, antioxidantů a vitamínů, které obsahuje.

Je rozdíl mezi živou čokoládou a vysokoprocentními čokoládami?

Faktem je, že cenné látky se při zpracování běžné čokolády zničí a navíc se pak do ní přidá cukr, mléko nebo další látky, které naopak tělu škodí.Takže i vysoce procentní čokoláda, která není RAW, není tak obsahivě výživná právě jako čokoláda živá.

12278891_466899553435351_2602108362245549154_n

Jaké jsou podoby živé čokolády?

Kakaové máslo
Kakaové máslo představuje čistý tuk z kakaových bobů, které pocházejí přímo ze stromu kakaovníku.Kakaové máslo je vytvořeno speciálním drcením kakaových bobů. Drcení bobů probíhá při nízké teplotě, která zajišťuje zachování životně důležitých enzymů a živin. Kakaové máslo lze použít k výrobě bílé čokolády.

Kakaová pasta
Kakaová pasta vzniká mletím nepražených bio – kakaových bobů za nízkých teplot až do stavu, kdy vznikne tekutá pravá hořká čokoláda, která se následně nechá ztuhnout a vysušit do chuťově bohaté pasty.

Kakaové boby
Pro samotnou chuť čokolády má velký vliv právě kvalita kakaových bobů. Kakaovník roste pouze v tropických oblastech a jeho pěstování je velmi náročné. Potřebuje celoroční stabilní teplotu nad 20 °C, vlhkost 65 až 70 % a v počátcích i úkryt před žhavými slunečními paprsky. Odborníci na čokoládu dokážou rozlišit i chuť čokolády na základě použitého druhu kakaovníku. Proto se na těch nejkvalitnějších čokoládách dozvíte, z jakého druhu kakaovníku čokoláda vznikla a z které oblasti kakao pochází.

Stejně jako kávová zrna – i čokoládové boby můžete rozdělit podle druhů. Za nejvzácnější je považován typ Criollo. Dnes už je opravdu velmi vzácný a to především díky jeho křehkosti a náchylnosti k chorobám. Kakaové boby Forastero mají sice nižší kvalitu, ale jsou odolnější a proto jimi byly boby Criollo postupně nahrazovány a dnes patří k těm nejrozšířenějším druhům vůbec. Za nejcennější odrůdu kakaovníku jsou ale považovány boby Porcelana. Což se odráží i na ceně. Mezi další velmi kvalitní odrůdy pak ještě patří například hybrid Trinaitario či pododrůdy ekvádorské Nacional, Arriba nebo Ocumare a Chuao.

Kakaový prášek
Zpracování kakaových bobů vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Prášek má podstatně nižší množství tuku než máslo, zhruba pouhých 11 %. Tekuté čokolády z kakaového prášku proto zpravidla neobsahují tolik kalorií jako čokolády tabulkové.

Vysoce kvalitní RAW čokoládu z Bali, Peru či Ekvádoru koupíte u Vitalvibe.

cokolada-100-bio-z-peru-250-g

 

Co vám živá čokoláda přinese?

JASNOU MYSL
Zvýšením hladiny určitých nervových přenašečů v našem mozku podporuje kakao pozitivní a jasnou mysl a zpomaluje proces stárnutí. Serotonin – kakao zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, takže podporuje pocit pohody.

POHODU
Kakao stimuluje sekreci endorfinů, které navozují příjemný pocit, který zažívají sportovci po podání výkonu.

ZAMILOVANOST
Fenyletylamin, který je v čokoládě je stejným fenyletylaminem, který se vytváří v mozku, když jsme zamilovaní.

ŠTĚSTÍ
Anandamid je známý jako „chemikálie štěstí“, protože ho produkuje mozek, když se cítíme skvěle a šťastně. Kakao obsahuje N-acylethanolamin, který dočasně zvyšuje úroveň anandamidu v mozku, a MAO inhibitory, které zpomalují jeho odbourávání. Proto nám kakao dává dlouhodobější pocit blaženosti a uvolnění.

MINERÁLY
Kakaové boby jsou bohaté na množství základních minerálů, včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu.

HOŘČÍK
Kakao je bohatým zdrojem hořčíku. Nedostatek hořčíku v potravě je v současné světové populaci velkým úskalím a jeho nedostatek je spojován s vysokým krevním tlakem, srdečními chorobami, problémy s klouby a řídnutím kostí.

ESENCIÁLNÍ TUKY
Kakao obsahuje kyselinu olejovou a jednoduché nenasycené tuky, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a zvyšují dobrý HDL cholesterol. Tyto látky můžete nalézt např. v olivovém oleji.

KOFEIN
Kakao obsahuje malé množství kofeinu a theobrominu. Výzkumy ukázaly, že tyto povzbuzující látky se chovají zcela jinak v syrové formě, než ve vařeném či praženém stavu.

ANTIOXIDANTY
Kakao má více antioxidačních flavonoidů než jakákoliv jiná potravina, která kdy byla testována – např. borůvky, červené víno, černý a zelený čaj. Ve skutečnosti obsahuje až čtyřikrát více antioxidantů, než je v zeleném čaji.

DOBROU NÁLADU
Kakao je skvělým zdrojem serotoninu, dopaminu a fenyletylaminu, což jsou neurotransmitery, které zmírňují deprese a podporují euforii, blaženost a uvolnění. Vitamín B posiluje činnost mozku.

Co všechno se dá z RAW čokolády připravit?

Z obrovské lásky, vášně, nadšení a zamilovanosti do RAW čokolády, jsem se rozhodla připravit eBook, který by vás mohl inspirovat k tomu, abyste RAW čokoládu objevili, ochutnali nebo k ní jen přivoněli, protože je to opravdu neskutečný zážite. Rozhodla jsem se, že si tohle tajemství prostě nemůžu nechat pro sebe.

lor ebook coko titulka_s

Kupte si e-book s čokoládovými recepty za 180 Kč

Pokud tedy máte chuť na něco výjimečného a na druhou stranu snadného, rychlého a neskutečně zdravého, vyzkoušejte jeden z mých receptů a vytvořte si s pojídání čokolády magický zážitek a připravte se třeba úplňkové rituální domácí pralinky :)

Čokoláda je potěšením ve všech životních situacích, díky receptům v eBooku se naučíte se vyrobit vlastní RAWniéru nebo tabulku čokolády. Svoje pralinky nebo tabulku čokolády, ale nemusíte hned sníst, ale můžete je věnovat tomu, koho milujete nebo tomu, komu chcete udělat jen tak radost. Možná vás to naplní ještě více, než kdybyste čokoládu snědli sami. vyzkoušejte to a uvidíte sami.  Buďte kreativní a tvořivý a vymyslete si třeba i svůj vlastní obal na čokoládu nebo si třeba pomalujte krabičku na pralinky a vytvořte se svoji vlastní bonboniéru.

A protože i hořká čokoláda vám osladí život, tak vám přeji krásný sladký život plný radosti, harmonie, úsměvů a čokoládové vůně :)

S láskou k čokoládě

Zuzka :)

_FXC8756.psd