//Časopis MOJE ZEMĚ: Podzim plný vitamínů

Časopis MOJE ZEMĚ: Podzim plný vitamínů

Podzim je báječné roční období, pestré a bohaté. Nejen na barvy, ale i na vitamíny. Sklízíme plody
v přírodě i na zahrádkách, děláme si zásoby na zimu. Ovoce, zelenina a ořechy jsou snad nejdostupnější v celém roce. Využijte toho. Zde je pár námětů, které by vám mohly přijít vhod a posílit vaši imunitu.

Večery s mrkvičkou

Desetidenní očista mrkví je pro podzimní čas jako stvořená. Příprava mrkvového salátu k večeři zabere pouhých deset minut a má výborné účinky. Postup je jednoduchý, stačí nastrouhat tři mrkve, pokapat panenským olivovým olejem a citronovou šťávou, promíchat s medem a nasekanými ořechy (komu by nebyly po vůli ořechy vlašské, klidně je může nahradit jinými – lískovými, mandlemi, kešu apod.) a je hotovo.

Desetidenní kúra je detoxikací především pro játra. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B, C, D, E a K, z minerálů jsou to vápník, hořčík, železo, fosfor, křemík a síra. Díky několika kapkám panenského olivového oleje dokáže organismus z nastrouhané mrkve vytěžit více karotenů. Vlašské ořechy jsou zase ideální pro naši nervovou soustavu – obsahují totiž Omega 3 – mastné kyseliny, které odpovídají za lepší spánek, koncentraci, lepší náladu, lepší pleť, nehty a vlasy.

Několik kapek citronu dodá i na noc potřebnou dávku vitamínu C. Med obsahuje nerafinovaný přírodní cukr, působí protizánětlivě a obsahuje důležité vitamíny a minerály.

Odšťavňovač

Třikrát červená pro zdraví

Červenou řepu stojí za to brát vážně. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje
stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči, pomáhá při rekonvalescenci po borelioze a klíšťové encefalitidě a má pozitivní vliv na zrak.

Řepný salát

Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra ze syrové šťávy z červené řepy v dávce 50−100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu, zbavuje střeva jedovatých látek a odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.

Jeřabiny obsahují mnoho důležitých vitamínů, například velké množství vitamínu C a A, čímž mohou významně přispět k celkovému posílení našeho těla pro zimní období. Čaj ze sušených jeřabin má příznivý vliv na trávicí ústrojí. Působí lehce projímavě a tím pomáhá s neduhy, jako jsou zácpa a hemoroidy. Je také močopudný, stimuluje tok lymfy a pomáhá čistit naše tělo, doporučuje se tedy pít i při revmatismu a jiných kloubních potížích.

Šípky jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C. I když sušením bohužel část tohoto vitamínu mizí, i tak jsou výborným doplňkem do ovocných a bylinkových čajů nejen pro posílení imunity a boj s nachlazením. Obsahují některé vitamíny skupiny B, vitamín A, pektin, hořčík, vápník, železo a jiné našemu tělu prospěšně látky. Plody šípku, které chceme usušit, bychom měli sklidit před prvními mrazy, při teplotách pod nulou přemrzají, měknou a ztrácejí vitamín C.

Ořechy uklidňují i zahřívají

Ořechy jsou velice výživnou potravinou a zdrojem pro nás přiznivých tuků. Obsahují nezanedbatelné množství minerálů, které působí dobře na kůži a pleť, a vlákninu, která je důležitá pro zdraví střev.

Vitamíny, především řady B, mají vliv na naši duševní pohodu. Živiny z ořechů se lépe uvolní, pokud je před konzumací namočíte alespoň na pár hodin, nejlépe přes noc, usnadníte tak organismu jejich trávení. Ořechy je třeba dobře kousat, aby v nich obsažené látky mohly být zpracovány již prostřednictvím enzymů ve slinách.

Kešu

Ovocné a zeleninové šťávy

Čerstvé šťávy a koktejly z ovoce a zeleniny jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává tělu energii a vitalitu.

Ovocné šťávy jsou čističi našeho těla, zeleninové šťávy jsou naproti tomu stavitelé a obnovovatelé buněk a tkání. Odšťavňovat se dá téměř vše, „chytré knihy“ vám napoví, které kombinace ovoce a zeleniny jsou vhodné a jaké neduhy je s nimi možné řešit. Co je podstatné, šťávy je třeba vypít co nejdříve, po patnácti minutách začínají oxidovat a ztrácejí svou sílu.

Odšťavňovač

Vyšlo v časopise Moje země (číslo 5/2014).

2015-12-05T17:34:08+00:00