Tento recept jsem vytvořila speciálně pro RAW a veganskou restauraci VEGI STYLE v Brně a nyní je nabízí i bistra My Kitchen. Zkuste si je vytvořit doma a nebo si na ně zajděte přímo do restaurace či bistra :)

Dostala jsem od restaurace VEGI STYLE zadání vymyslet něco unikátního a luxusního ve spojení s českým ovocem a hlavně něco, co jinde na internetu mezi nejrůznějšími RAW recepty nenajdete. Teda aspoň doposud :) A tak jsem se zamyslela, pak zasnila a přišel mi recept, který je variací na tradiční hraběnčiny řezy. Jako hlavní ingredienci jsem zvolila jablíčka, protože těch bude teď na podzim na zahrádkách hromady :) Určitě tento recept vyzkoušejte, protože ten kdo jej ochutnal, tak nevěřil, že takový dezert je možné udělat i v RAW variantě a dokonce mnoho z těch co ochutnali, tak mi řekli, že nic lepšího prostě nejedli a to dokonce i cateringová firma, která s touto restaurací spolupracuje :)

Ingredience

Korpus

100 gramů mandlí
100 gramů datlí
150 gramů BIO a RAW kešu nebo 250 gramů BIO strouhaného kokosu
180 ml vody

Jablečný krém – vrstva č.1

8 ks středně velkých jablek
8 polévkových lžic BIO a RAW kokosového oleje
1 polévková lžíce skořice
šťáva z jednoho citrónu

Jablečná vrstva č.2

5 ks nastrouhaných jablek
skořice
šťáva z 1/2 – 1 citrónu
3 polévkové lžíce medu nebo 10 ks datlí rozmixovaných ve 100 ml vody
50 gramů vlašských ořechů

Drobenka

200 gramů BIO strouhaného kokosu
30 gramů vanilkového kokosového cukru nebo medu

Postup:

  • Nejdříve si vytvořte korpus na řezy. Do mixéru vložte nenamočené mandle a kešu nebo strouhaný kokos a umixujte si hladké, vláčné a vlhké těsto. Tedy mixujte za pomocí šťouchadla do doby,  než začnou vložené ingredience pouštět tuk a vytvoří tak těstíčko. Vzniklé těsto vožte do formy na řezy a v mixéru si umixujte datle s vodou do jemné kašičky, kterou pak nalijte na těsto a vše promíchejte. Až budete mít vše promícháno, tak těsto rozprostřete po celé ploše formy na řezy. Vzniklé těsto může být klidně i řidší díky použité datlové pastě, ale nebojte, vše pak krásně ztuhne:)
  • Dále si vytvořte jablečný krém. Všechny uvedené ingredience vložte do mixéru. Umixujte si hladký krém, který dle chuti jablek můžete ještě trošku dosladit nebo naopak přidat více citrónové šťávy, aby jste vyrovnali kyselost či sladkost jablíček. Skořici můžete samozřejmě také přidat dle chuti. Vzniklý krém bude chutnat štrůdlově. Krém pak nalijte na vrstvu korpusu.
  • Další vrstvu vytvoříe tak, že nastrouháte na klasickém struhadle jablíčka. Strouhejte je nahrubo a do nastrouhaných jablek pak přidejte skořici, med, šťávu z citrónu a na závěr dochuťte vlašskými ořechy. Jablečnou směs pak pokryjte vrstvu jablečného krému.
  • Na závěr vše zasypte drobenkou. Tu si vytvoříte tak, že vložíte do mixéru strouhaný kokos a přidáte vanilkový kokosový cukr a rozmixujete. Opět mixujete do doby než začne kokos pouštět tuk. Drobenkou pak podrobte celé řezy.
  • Drobenka bude po ztuhnutí výborná, protože díky tomu, že pustí kokos tuk, tak se vytvoří takové malé hrudečky, které opravdu připomínají klasickou drobenku z másla a cukru:) Pokud byste neměli vanilkový kokosový cukr, tak rozmixujte kokos, dejte jej do mísy a oslaďte jej medem či jiným sladidlem a přidejte jednu polévkovou lžíci skořice.
  • Řezy pak dejte na 3 – 5 hodin do mrazáku ztuhnout. Po vytažení z mrazáku chvilku počkejte než povolí a můžete podávat:) Pokud je nesníte celé hned, což se může úplně snadno stát, tak je uchovávejte v lednici. Ale tam vydrží maximálně do druhého dne:) Věřte mi, znám to….

OBJEDNEJTE SI:

Mám radost, že si můžete mé dezerty (RAW kokosová roláda, RAW perník a RAW hraběnčiny řezy) objednat v síti bister MyKitchen v Brně. Vyrábí je na základě mého proškolení přesně dle mých receptur. Nyní si je můžete vychutnat stejně, jako kdybych vám je připravila u vás doma.

Informace k objednání celého dezertu:

  • napište objednávku 2 dny předem na e-mail: info@my-kitchen.cz
  • do objednávky uveďte o jaký dezert máte zájem, jméno a příjmení, telefon a datum, kdy má být dezert připraven k vyzvednutí
  • cena celého dezertu: RAW kokosová roláda 800 Kč (1100 g), RAW hraběnčiny řezy 1000 Kč (2140 g), RAW perník 1100 Kč (2010 g)
  • platba za dezert je možná pouze hotově
  • je možnost si předrezervovat i malý kousek k degustaci

MŮJ MIXÉR:

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého….:)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

Mixér z mých videoreceptů můžete zakoupit už i v mém e-shopu zde: E-SHOP