TOP RAW makovec s příběhem – recept, o kterém jsem snila několik let

Tento makovec jsem poprvé ochutnala na celodenním kurzu živé stravy Anny Hýžové a tak se mi vryl do chuťových buněk, že jsem na něj nemohla zapomenout mnoho let. Ta chuť mě doslova pronásledovala a tak jsem poprosila Annu, aby mi tajemství receptu odtajnila. A tak s radostí a vděčností sdílím tento recept.

Tento recept si určitě zamilujete a pokud jej zkusíte udělat, tak vím, co se stane. Jakmile makovec ochutnáte a následně sníte, tak budete okamžitě tvořit další :) Když jsem tento recept získala a po letech jej opět ochutnala, tak jsem vytvořila asi čtyři makovce za sebou a nemohla jsem další neudělat :). A to se mi už dlooooouho nestalo. Přeci jen mě za ta léta raw stravy nic moc nepřekvapí :)

Pro další inspiraci mrkněte na stránky Anny Hýžové. Napsala dvě knihy o živé stravě a založila školu živé stravy. Její celodenní kurz živé stravy mi doslova změnil život. A protože vím, že mnohdy stačí jeden jediný den k tomu, abyste pochopili a změnili mnoho, tak jsem se rozhodla takové kurzy dělat sama:) Moje kurzy jsou doslova přeplněné velkým počtem raw receptů a to proto, abyste viděli, pochopili, jak snadné, rychlé, jednoduché a neskutečně dobré to všechno může být ….:)

www.ziva-strava.cz

Makový závin:

Ingredience:

  • 300 g mouky z naklíčené pohanky (umixovaná)
  • 100 g mandlí nebo vlašských ořechů (umixované)
  • 100 g kokosové mouky (já jsem použila 100 gramů strouhaného kokosu, který jsem rozmixovala na mouku)
  • 30 g chia semínka (umixované)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce agáve nebo jiného sladidla ( já jsem použila med)
  • voda dle potřeby (vznikne vláčné těsto jako na klasický pečený závin)

Postup:

Umixujeme pohanku na mouku a dáme do mísy. Zvlášť umixujeme ořechy, chia semínko a zvlášť kokos a přidáme do mísy. Přidáme sladidlo, vodu dle potřeby a uhněteme vláčné těsto – ne moc řídké, ale aby šlo dobře rozválet.

Vypracujeme těsto, na folii vyválíme placku a plníme různými náplněmi. Já jsem použila obě doporučené náplně zároveň. Ale Anna doporučuje použít jen jednu, aby byly zachována vhodná kombinace surovin.

Maková nádivka:

  • 400 g umletého bio máku – umlet si
  • 100 g umletého semínka ostropestřce
  • 2 lžíce psyllia
  • Med dle chuti
  • Voda na rozředění, aby vznikla nádivka
  • Můžeme přidat rozinky

nebo

Raw povidla:

  • Ovoce (hrušky, švestky, jablka – vždy jen jeden druh)
  • Psyllium
  • rozinky
  • skořice

K rozmixovanému ovoci přidáme psyllium, můžeme i rozinky, skořici, necháme nabobtnat a natřeme na placku. Chuťově vynikající je s dokonale zralým bio mangem. Můžeme také vytvořit placičky, naplnit nádivkou a cca 4 hod usušit v sušičce na teplotu 37° C.

_fxc2626

MŮJ MIXÉR:

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého….:)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.