Časopis MOJE ZEMĚ: Živě o stravě

Nenechejte se odradit představou pouhého křoupání zeleniny a pojídání ovoce. I živá strava nabízí mnoho rozmanitých pochoutek, ze kterých se plnohodnotně nasytíte. Je libo dorty, cukroví, sýr, špagety, pizzu nebo dokonce hranolky s tatarkou?


Není problém, hranolky a špagety z cukety, tatarka z kešu ořechů, sýr z mandlí. Ze syrových potravin se dají tvořit neuvěřitelné kulinářské dobroty, které si zachovávají své nutriční hodnoty.

Živá strava obecně označuje naprosto přírodní stravu, nevařenou, bez konzervantů, barviv a genetických úprav. Používá se čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, semena, luštěniny, za studena lisované rostlinné oleje, byliny a mořské řasy. Nekonzumuje se syrové ani tepelně upravené maso a jiné živočišné produkty, například z mléka. Potraviny se nevaří, tepelně se mohou upravovat, resp. sušit max. do 42 stupňů, což je teplota, při které se zachovávají vitamíny, minerály i enzymatická aktivita stravy. Potraviny lze také namáčet, klíčit, mixovat, odšťavňovat nebo kvasit.

Příznivci tohoto způsobu stravování si pochvalují velkou vitalitu, energii i svěžest. Patří mezi ně i Zuzka, naše průvodkyně touto rubrikou, která popisuje své zkušenosti: „Zmizely mi alergie, ekzémy i gynekologické potíže. Úplně se mi vyčistila pokožka a méně se potím. Cítím, že tělo je pružnější, mám větší výdrž a nepotřebuji tolik spánku.

I po duševní stránce jsem více vyrovnaná a mnohem lépe se koncentruji,“ pochvaluje si Zuzka. „Tahle volba samozřejmě není pro každého, pro mě byla cestou k přírodě i k sobě samé.

Začala jsem si svého těla vážit, více o něm přemýšlet a vnímat to, jaké signály mi dává. Díky živé stravě si vyléčil i člen mojí rodiny rakovinu prostaty, není tedy divu, že mě tento způsob stravování oslovil. Ze zdravé výživy se stal nejprve můj koníček a postupem času i povolání, kterému se dnes s nadšením věnuji.

Loni jsme otevřeli Centrum zdraví, kde lidem kromě jiného prostřednictvím ochutnávek a workshopů ukazujeme způsob, jak se stravovat jinak – tak aby jídlo bylo opravdu lékem a tělo tak mělo prostor a energii se vyléčit samo díky své úžasné schopnosti regenerace.“

Že vás to naladilo si zakousnout něco syrového? Výborně, jen do toho! Zařaďte do svého jídelníčku co nejvíce čerstvého sezónního ovoce, zeleniny a bylin, právě teď je na to ta nejlepší doba. Inspirujte se recepty na internetu či v knihách, budete překvapeni tou rozmanitostí. Zajděte si na přednášku či workshop a rozhodně vyzkoušejte naše tipy.

Vyšlo v časopise Moje země (číslo 3/2014)