Recepty na jarní saláty, které zasytí i pohladí

Jaro je ideální čas pro lehčí jídla, která tělu dodají potřebné živiny a zároveň ho nezatíží. Právě saláty jsou skvělým způsobem, jak do jídelníčku přirozeně zařadit více čerstvé zeleniny, která právě roste, domácích i divokých bylinek, klíčků a dalších výživných ingrediencí. V tomto článku s vámi sdílím saláty, které Celý text

Recepty na jarní saláty, které zasytí i pohladí2025-06-03T08:06:11+01:00

Jaro na talíři: jednoduché recepty ze sezónní zeleniny a ovoce

Jaro je čas nových začátků – i v kuchyni. Příroda se probouzí, všechno kolem nás se zelená, kvete a voní čerstvostí. Zatímco v zimě jsme hledali výživu hlavně v tom, co se dalo uskladnit, na jaře přichází lehkost, svěžest a živá energie v podobě prvních výhonků, listů a mladé Celý text

Jaro na talíři: jednoduché recepty ze sezónní zeleniny a ovoce2025-06-03T08:05:06+01:00

Jak využít jarní bylinky v kuchyni

Bylinky pro mě nejsou jen doplňkem na talíři. Jsou to živé, moudré rostlinky, které do jídla vnášejí výživu, jemnost i sílu přírody. Jsou tu s námi odjakživa – divoké i pěstované – a přitom na ně často zapomínáme. V tomto článku vám ukážu 10 receptů, jak je chutně zakomponovat Celý text

Jak využít jarní bylinky v kuchyni2025-06-03T08:03:41+01:00

Kvašené potraviny: Jak je zařadit do jídelníčku a proč jsou tak zdravé

Fermentované potraviny jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Pokud chcete zlepšit své trávení, posílit imunitu a celkově se cítit lépe, zkuste zařadit více fermentovaných potravin do svého jídelníčku. V tomto článku vám ukážu nejen to, jaké všechny benefity mají, ale také jak je zařadit do jídelníčku a které Celý text

Kvašené potraviny: Jak je zařadit do jídelníčku a proč jsou tak zdravé2025-05-11T13:35:20+01:00

Adaptogeny – co jsou zač a s čím vám pomohou?

V dnešní době, kdy jsme často pod neustálým tlakem, ve stresu nebo v zápřahu mezi prací, rodinou a povinnostmi, hledáme způsoby, jak zůstat v rovnováze – jak posílit své tělo, ale zároveň zůstat v klidu a duševní pohodě. A právě tady přichází na scénu adaptogeny – rostliny a houby, Celý text

Adaptogeny – co jsou zač a s čím vám pomohou?2025-05-11T13:31:36+01:00

Proč nedám dopustit na funkční houby – a proč si je možná zamilujete i vy

Funkční houby nejsou obyčejné hříbky do polévky – jsou to starodávné poklady tradiční medicíny, které si teď znovu nacházejí místo v našem moderním životě. Reishi, Lion’s Mane, Chaga, Cordyceps a spousta dalších. Podporují imunitu a energii, zlepšují soustředění i spánek. Jaké účinky mají? Která houba se hodí právě pro Celý text

Proč nedám dopustit na funkční houby – a proč si je možná zamilujete i vy2025-04-19T16:27:41+01:00

Quinoa, pohanka, amarant: Recepty a tipy, jak připravit pseudoobiloviny

Hledáte výživnou a bezlepkovou alternativu k obilovinám? Seznamte se s pseudoobilovinami – potravinami, které vynikají nejen svým nutričním profilem, ale i všestranným využitím v kuchyni. Objevte, proč by neměly chybět ve vašem jídelníčku a jak je snadno začlenit do každodenní stravy. Celý text

Quinoa, pohanka, amarant: Recepty a tipy, jak připravit pseudoobiloviny2025-03-09T09:25:07+01:00

4 chutné způsoby, jak do stravy zařadit zelené potraviny

Zelené potraviny pro mě představují skutečnou pokladnici plnou moudrosti, živin a energie. Na mé dlouholeté cestě za poznáním těch nejzdravějších návyků jsou zelené potraviny rozhodně jedním z nich. Nejen že naše tělo výborně vyživují, ale také každodenně pomáhají odstraňovat toxiny. Rozhodně stojí za to je vyzkoušet! I když pro Celý text

4 chutné způsoby, jak do stravy zařadit zelené potraviny2025-02-03T17:26:27+01:00

Proč miluji kakaové boby a jak je používám v kuchyni

Kakaové boby jsou pro mě opravdovým pokladem přírody. Jsou nejen surovinou, ze které vzniká čokoláda, ale také skvělým zdrojem energie, minerálních látek a antioxidantů. Od rychlého povzbuzení během rušných dní až po ingredienci do mých oblíbených receptů – kakaové boby mají u nás doma pevné místo. V tomto článku Celý text

Proč miluji kakaové boby a jak je používám v kuchyni2025-02-09T18:08:13+01:00

Kešu oříšky – křupavá svačinka i základ pro luxusní dresinky a dortové krémy

Kešu oříšky jsou nejen oblíbené a chutné mlsání, ale mají i univerzální využití v kuchyni. U nás doma kešu nikdy nechybí, protože jsou základem mnoha našich každodenních jídel. Připravujeme z nich krémové dresinky na saláty, pomazánky i krémy na dorty. Ale pozor, nejsou kešu jako kešu. Kvalitní kešu oříšky Celý text

Kešu oříšky – křupavá svačinka i základ pro luxusní dresinky a dortové krémy2025-01-11T15:44:01+01:00

12 NEJ ingrediencí, které vždy musí být v mé kuchyni

Tyto produkty jsou pro mě v kuchyni nezbytné. Jsou základem, který mám vždy po ruce, a z nichž pak každý den tvořím zdravé a výživné sladké i slané dobroty pro celou rodinu. U všech potravin, které doma používáme, je pro nás důležitá hlavně složení, kvalita a čistota. Proto Celý text

12 NEJ ingrediencí, které vždy musí být v mé kuchyni2024-06-17T11:30:17+01:00

Nejjednodušší recept, jak si vytvořit zdravou zmrzlinu 10× jinak (bez zmrzlinovače)

Výroba zdravé domácí zmrzliny je velmi jednoduchá, rychlá a nenáročná na ingredience i vybavení. Není třeba kupovat drahé zmrzlinovače, postačí vám mixér a během pár minut budete mít hotovou lahodnou, krémovou a výživnou zmrzlinu bez zbytečných éček a cukru, kterou bude milovat celá vaše rodina. :-) Celý Celý text

Nejjednodušší recept, jak si vytvořit zdravou zmrzlinu 10× jinak (bez zmrzlinovače)2025-05-15T04:10:44+01:00

Není kakao jako kakao, aneb proč doma nepoužíváme holandské kakao

Kakao je jedna z mých nejoblíbenějších ingrediencí a je pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Díky obsahu antioxidantů a dalších látek nás může skvěle podpořit a vyživit. Ale není kakao jako kakao. Bohužel velká část z nich je chemicky upravovaná a zbavená až 90 % antioxidantů. Což je obrovská škoda. V Celý text

Není kakao jako kakao, aneb proč doma nepoužíváme holandské kakao2024-05-12T14:11:14+01:00

10 způsobů, jak doma používáme kokosový olej a proč ho máme rádi

Kokosový olej patří mezi naše oblíbené ingredience a často ho využíváme (nejen) při přípravě jídel. Ve skutečnosti jsou kokosový a olivový olej jedinými druhy olejů, které najdete v naší kuchyni. Olivový olej preferujeme při přípravě slaných pokrmů, zatímco kokosový olej upřednostňujeme do sladkých receptů, a to díky jeho Celý text

10 způsobů, jak doma používáme kokosový olej a proč ho máme rádi2024-05-12T14:05:03+01:00

4 TOP recepty z rostlinného proteinu a tip na ten nejchutnější a nejkrémovější

Rostlinné proteiny jsou pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Jsou plné lehce stravitelných bílkovin, chutné a hlavně klíčem k té krásně krémové a smetanové konzistenci smoothie, kaší a pudinků. Tajemství našich smetanově jemných smoothie V naší kuchyni je rostlinný protein Sunwarrior oblíbenou surovinou. Neustále ho máme po ruce a nechybí Celý text

4 TOP recepty z rostlinného proteinu a tip na ten nejchutnější a nejkrémovější2024-05-12T14:13:54+01:00

Čím u nás doma sladíme a proč

Čím zdravějším nahradit v jídelníčku bílý cukr je v dnešní době velké téma. V dnešním článku vám přiblížím, jak to máme se slazením my a jaká jsou naše oblíbená přírodnější sladidla, která můžete použít při přechodu z bílého cukru. Perníková zmrzlina My se obecně snažíme spíše Celý text

Čím u nás doma sladíme a proč2023-12-20T12:40:11+01:00

Univerzální poklad jménem chia a 5 receptů, jak tato semínka chutně použít

Tato drobná, křupavá semínka jsou pro mě univerzálním zázrakem a moc ráda je používám. Nejenže jsou neuvěřitelně výživná pro naše tělo, ale také z nich díky jejich jedinečným vlastnostem můžeme připravit spoustu lahodných pokrmů.  Celý text

Univerzální poklad jménem chia a 5 receptů, jak tato semínka chutně použít2023-11-17T09:43:13+01:00

Domácí rostlinná mléka ze semínek a ořechů snadno a rychle

Výroba vlastního domácího rostlinného mléka je nesmírně jednoduchá a nevyžaduje mnoho času ani speciálního vybavení. Během několika krátkých minut můžete mít připravené čerstvé a lahodné veganské mléko bez zbytečných éček a cukru. Vyzkoušejte a uvidíte. Kromě toho, výrobou vlastního mléka šetříte svou peněženku a přispíváte k ochraně životního prostředí. Celý text

Domácí rostlinná mléka ze semínek a ořechů snadno a rychle2025-05-16T03:31:57+01:00

9 nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin

Bílkoviny, označované také jako proteiny, jsou základním stavebním kamenem pro výstavbu a neustálou obnovu všech našich buněk a tkání. Neobejdou se bez nich svaly, kosti, mozek, kůže, jednotlivé orgány, krvinky, hormony ani enzymy. Velkou část z nich v těle neustále recyklujeme, musíme je ale v dostatečném množství přijímat i Celý text

9 nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin2024-12-18T06:10:10+01:00

4 důvody, proč spirulinu v dnešní době potřebuje každý z nás a jak ji zařadit, aby chutnala i dětem

Spirulina je sinice plná snadno vstřebatelných živin – takový přírodní „mulťák“, který tvoří základ jídelníčku celé naší rodiny. Zejména v podobě oblíbených spirulinových nudlí, které si zamiluje každý, kdo je vyzkouší. Toto kouzelně zelené jídlo nejen vyživí naše tělo, ale také ho jemně detoxikuje od všech toxinů dostávajících se Celý text

4 důvody, proč spirulinu v dnešní době potřebuje každý z nás a jak ji zařadit, aby chutnala i dětem2023-08-23T09:53:41+01:00

Jak vybrat kvalitní čokoládu, aby nebyla hříšné potěšení, ale největší dar přírody

Čokoláda je pro mě jednou z nejdokonalejších superfoods, kterou máme na planetě zemi, a je v různých formách pravidelnou součástí mého jídelníčku. Mnoho lidí ji považuje za „hříšné potěšení“, ale opak je pravdou. Pravá průmyslově nezpracovaná čokoláda je bohatá na spoustu vitamínů a minerálních látek a naopak zdraví prospěšná. Celý text

Jak vybrat kvalitní čokoládu, aby nebyla hříšné potěšení, ale největší dar přírody2023-08-15T11:00:38+01:00

5 TOP receptů s lahůdkovým droždím a důvod, proč ho doma jíme každý den

Lahůdkové droždí je pro nás jednou z nejpoužívanějších a pro děti zároveň nejoblíbenějších potravin. Jsou to křehké sušené vločky neaktivního droždí plné vitamínů skupiny B, včetně B12, s příjemnou oříškovo-sýrovou chutí. Toto multifunkční dochucovadlo je tajemstvím všech těch našich lahodných salátů, dresinků, pomazánek, quinoi či nudlí. Celý Celý text

5 TOP receptů s lahůdkovým droždím a důvod, proč ho doma jíme každý den2023-06-06T13:30:59+01:00
Přejít nahoru