Chlebík s mačkanou dýní, hořčicí, pečeným zelím, jablky a lískovými ořechy

Na víkendový brunch, menší oběd nebo svačinku. Moc mě baví tyto přetékající chleby, kde se mísí spoustu chutí a barev baví. Kdo by u něj navíc měl pocit, že jí zdravé zeleninové jídlo?


Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.

Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)

Chlebík s mačkanou dýní, hořčicí, pečeným zelím, jablky a lískovými ořechy

Recipe by Kateřina KultováCourse: Brunch, Hlavní jídloCuisine: Vegan
Porce

4

porce
Čas přípravy

25

minutes
Čas vaření a pečení

40

minutes
Celkový čas

1

hour 

5

minutes

Na víkendový brunch, menší oběd nebo svačinku. Moc mě baví tyto přetékající chleby, kde se mísí spoustu chutí a barev baví. Kdo by u něj navíc měl pocit, že jí zdravé zeleninové jídlo?

Ingredience na 4 porce

  • kváskový chléb

  • 750 g dýně hokkaido

  • 4 lžíce hrubozrnné hořčice (pokud nemáte hrubozrnnou, použijte dijonskou v polovičním množství)

  • ½ jablka

  • 150 g červeného zelí

  • koření (skořice, chilli, pepř, kardamom) nebo perníkové koření

  • kokosový olej

  • uzený tempeh

  • lískové ořechy

Postup

  • Mačkaná dýně
  • Dýni nakrájejte na větší kostky, lehce omastěte olivovým olejem a pečte na pečícím papíru zhruba 20 minut na 200 °C.
  • Jakmile je dýně úplně měkká, vyjměte ji z trouby a vidličkou rozmačkejte na pastu.
  • Pár větších kousků není na škodu, ale cílem by měla být pomazánka, která má krémovou konzistenci a drží pohromadě.
  • V případě, že je vaše dýně sušší, přidejte trochu vody a oleje podle potřeby.
  • Vmíchejte hrubozrnnou hořčici a dosolte. Pamatujte, že na plátku chleba se chutě trochu stáhnou, můžete proto pomazánku udělat výraznější.
  • Pečené zelí
  • Zelí rozeberte na plátky a nakrájejte na trojúhelníčky o délce cca 5 cm.
  • Promíchejte s kořením, lžičkou kokosového oleje a solí.
  • Pořádně vše promasírujte a pečte v troubě, která je horká ještě po pečení dýně. Pečte do křupava.
  • Zdobení chleba
  • Jablko a tempeh nakrájejte na tenké plátky.
  • Tempeh můžete na pánvi krátce nasucho opražit pro výraznější chuť.
  • Na plátek opečeného chleba namažte silnou vrstvu mačkané dýně, ozdobte hojně zelím, tempehem, jablkem a zasypte nakrájenými lískovými ořechy.

Poznámky

  • Zdobení lze samozřejmě obměnit dle chuti a toho, co máte zrovna k dispozici.

Autorka: Kateřina Kultová

kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů

blank

Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi. 

Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo. 

Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.

Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.

Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.


Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.


Nejprodávanější na Love of Raw

 

2023-02-05T17:56:06+01:00
Přejít nahoru