Na víkendový brunch, menší oběd nebo svačinku. Moc mě baví tyto přetékající chleby, kde se mísí spoustu chutí a barev baví. Kdo by u něj navíc měl pocit, že jí zdravé zeleninové jídlo?
Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.
Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)
Chlebík s mačkanou dýní, hořčicí, pečeným zelím, jablky a lískovými ořechy
Course: Brunch, Hlavní jídloCuisine: Vegan4
porce25
minutes40
minutes1
hour5
minutesNa víkendový brunch, menší oběd nebo svačinku. Moc mě baví tyto přetékající chleby, kde se mísí spoustu chutí a barev baví. Kdo by u něj navíc měl pocit, že jí zdravé zeleninové jídlo?
Ingredience na 4 porce
kváskový chléb
750 g dýně hokkaido
4 lžíce hrubozrnné hořčice (pokud nemáte hrubozrnnou, použijte dijonskou v polovičním množství)
½ jablka
150 g červeného zelí
koření (skořice, chilli, pepř, kardamom) nebo perníkové koření
uzený tempeh
lískové ořechy
Postup
- Mačkaná dýně
- Dýni nakrájejte na větší kostky, lehce omastěte olivovým olejem a pečte na pečícím papíru zhruba 20 minut na 200 °C.
- Jakmile je dýně úplně měkká, vyjměte ji z trouby a vidličkou rozmačkejte na pastu.
- Pár větších kousků není na škodu, ale cílem by měla být pomazánka, která má krémovou konzistenci a drží pohromadě.
- V případě, že je vaše dýně sušší, přidejte trochu vody a oleje podle potřeby.
- Vmíchejte hrubozrnnou hořčici a dosolte. Pamatujte, že na plátku chleba se chutě trochu stáhnou, můžete proto pomazánku udělat výraznější.
- Pečené zelí
- Zelí rozeberte na plátky a nakrájejte na trojúhelníčky o délce cca 5 cm.
- Promíchejte s kořením, lžičkou kokosového oleje a solí.
- Pořádně vše promasírujte a pečte v troubě, která je horká ještě po pečení dýně. Pečte do křupava.
- Zdobení chleba
- Jablko a tempeh nakrájejte na tenké plátky.
- Tempeh můžete na pánvi krátce nasucho opražit pro výraznější chuť.
- Na plátek opečeného chleba namažte silnou vrstvu mačkané dýně, ozdobte hojně zelím, tempehem, jablkem a zasypte nakrájenými lískovými ořechy.
Poznámky
- Zdobení lze samozřejmě obměnit dle chuti a toho, co máte zrovna k dispozici.
Autorka: Kateřina Kultová
kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů
Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi.
Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo.
Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.
Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.
Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.