Dýňová sezóna začíná koncem léta, vrcholí v říjnu a podle mě by nikdy neměla končit! Množství druhů a variabilita použití jsou téměř nekonečné. V zimě bychom z dýní měli čerpat uložené letní slunce. Rozzáří všechny vaše jídla! Navíc je dýně skvělým zdrojem živin. Je bohatá na antioxidanty, draslík, beta karoten, vitamín C a vlákninu.
Kromě tradiční polévky, nebo rizota ji můžete zakomponovat i do sladkých jídel. Upečená dodá krémovost a sladkost i ranním kaším. Naučím vás kaši rýžovou, ale ráda dýni přidávám i do ovesné nebo jáhlové kaše. Tu mě naučila kamarádka z Běloruska a nedám na ni dopustit.
Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.
Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)
Dýňová kaše z hnědé rýže s chai kořením
Course: Breakfast, KašeCuisine: Vegan2-3
porce5
minutes15
minutes20
minutesDýňová sezóna začíná koncem léta, vrcholí v říjnu a podle mě by nikdy neměla končit! Množství druhů a variabilita použití jsou téměř nekonečné. Upečená dodá krémovost a sladkost i ranním kaším. Naučím vás kaši rýžovou, ale ráda dýni přidávám i do ovesné nebo jáhlové kaše.
Ingredience na 2-3 porce
- Pyré
300 g dýně
1 lžíce kokosového oleje
3 medjool datle na oslazení
100 g hnědé kulatozrnné rýže
kokosový cukr podle chuti
100 ml kokosového mléka
- Koření
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky skořice
špetka mletého badyánu
muškátový oříšek
nebo perníkové/chai koření podle chuti
- Na ozdobu (volitelné)
Ostružiny
Kokosový jogurt Wild&Coco
Česrtvé fíky
Sekané oříšky nebo mandle
Postup
- Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka.
- Nakrájejte na čtvrtiny, zakápněte kokosovým olejem a pečte do měkka v troubě vyhřáté na 190°C. Poté nechte krátce zchladnout.
- Mezitím v menším hrnci zalijte rýži 300 ml vody, zakryjte pokličkou a vařte pomalu do změknutí a vyvaření vody.
- Vychladlou dýni rozmixujte s vypeckovanými datlemi do jemné pasty. Dýně by měla zůstat vláčná, pokud je ale při mixování příliš hustá, což se může stát u starších a škrobovějších kusů, přidejte trochu vody.
Takto připravené pyré můžete uchovat v lednici minimálně tři dny nebo si vytvořit zásobu do skleniček, které zakonzervujte zavařením a mít je tak při ruce pokaždé, když přijde chuť. - Do uvařené rýže vmíchejte 200g dýňového pyré, kokosové mléko a koření. Krátce povařte, aby se chutě propojily a nakonec zakápněte citronem či limetkou.
- Rozprostřenou kaši na talíři nebo v mističce ozdobte fíky, ostružinami, oříšky, kokosovým jogurtem či bylinkami.
Fantazii se meze nekladou!
Poznámky
- Semínka s dužinou určitě nevyhazujte! Můžete z nich uvařit výživný vývar.
Já si všechny odkrojky schovávám v mrazáku, dokud nenastřádám dostatečné množství. Uvařím z nich potom skvělý zeleninový vývar do kterého pak stačí přidat miso a základ pro všechna jídla je na světě a v chladných měsících ho popíjím z hrnečku.
Autorka: Kateřina Kultová
kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů
Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi.
Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo.
Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.
Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.
Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Profesionální mixér do domácnosti, RAW restaurací a fresh barů. Nejlepší mixér na přípravu RAW stravy.
- Sleva!
Výkonný šnekový odšťavňovač s extra velkým plnícím otvorem. Načerpejte energii a vitamíny ze štáv z ovoce, zeleniny i bylin.
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.