Dýňová kaše z hnědé rýže s chai kořením

Dýňová sezóna začíná koncem léta, vrcholí v říjnu a podle mě by nikdy neměla končit! Množství druhů a variabilita použití jsou téměř nekonečné. V zimě bychom z dýní měli čerpat uložené letní slunce. Rozzáří všechny vaše jídla! Navíc je dýně skvělým zdrojem živin. Je bohatá na antioxidanty, draslík, beta karoten, vitamín C a vlákninu.

Kromě tradiční polévky, nebo rizota ji můžete zakomponovat i do sladkých jídel. Upečená dodá krémovost a sladkost i ranním kaším. Naučím vás kaši rýžovou, ale ráda dýni přidávám i do ovesné nebo jáhlové kaše. Tu mě naučila kamarádka z Běloruska a nedám na ni dopustit.


Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.

Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)

Dýňová kaše z hnědé rýže s chai kořením

Recipe by Kateřina KultováCourse: Breakfast, KašeCuisine: Vegan
Porce

2-3

porce
Čas přípravy

5

minutes
Čas vaření a pečení

15

minutes
Celkový čas

20

minutes

Dýňová sezóna začíná koncem léta, vrcholí v říjnu a podle mě by nikdy neměla končit! Množství druhů a variabilita použití jsou téměř nekonečné. Upečená dodá krémovost a sladkost i ranním kaším. Naučím vás kaši rýžovou, ale ráda dýni přidávám i do ovesné nebo jáhlové kaše.

Ingredience na 2-3 porce

  • Pyré
  • 300 g dýně

  • 1 lžíce kokosového oleje

  • 3 medjool datle na oslazení

  • 100 g hnědé kulatozrnné rýže

  • kokosový cukr podle chuti

  • 100 ml kokosového mléka

  • Koření
  • ½ lžičky mletého zázvoru

  • ½ lžičky skořice

  • špetka mletého badyánu

  • muškátový oříšek

  • nebo perníkové/chai koření podle chuti

  • Na ozdobu (volitelné)
  • Ostružiny

  • Kokosový jogurt Wild&Coco

  • Česrtvé fíky

  • Sekané oříšky nebo mandle

Postup

  • Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka.
  • Nakrájejte na čtvrtiny, zakápněte kokosovým olejem a pečte do měkka v troubě vyhřáté na 190°C. Poté nechte krátce zchladnout.
  • Mezitím v menším hrnci zalijte rýži 300 ml vody, zakryjte pokličkou a vařte pomalu do změknutí a vyvaření vody.
  • Vychladlou dýni rozmixujte s vypeckovanými datlemi do jemné pasty. Dýně by měla zůstat vláčná, pokud je ale při mixování příliš hustá, což se může stát u starších a škrobovějších kusů, přidejte trochu vody.

    Takto připravené pyré můžete uchovat v lednici minimálně tři dny nebo si vytvořit zásobu do skleniček, které zakonzervujte zavařením a mít je tak při ruce pokaždé, když přijde chuť.
  • Do uvařené rýže vmíchejte 200g dýňového pyré, kokosové mléko a koření. Krátce povařte, aby se chutě propojily a nakonec zakápněte citronem či limetkou.
  • Rozprostřenou kaši na talíři nebo v mističce ozdobte fíky, ostružinami, oříšky, kokosovým jogurtem či bylinkami.
    Fantazii se meze nekladou!

Poznámky

  • Semínka s dužinou určitě nevyhazujte! Můžete z nich uvařit výživný vývar.

    Já si všechny odkrojky schovávám v mrazáku, dokud nenastřádám dostatečné množství. Uvařím z nich potom skvělý zeleninový vývar do kterého pak stačí přidat miso a základ pro všechna jídla je na světě a v chladných měsících ho popíjím z hrnečku.

Autorka: Kateřina Kultová

kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů

blank

Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi. 

Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo. 

Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.

Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.

Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.


Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.


Nejprodávanější na Love of Raw

 

2022-11-10T13:32:40+01:00
Přejít nahoru