Jáhlovo-maková kaše s pomerančovou kůrou a horkými švestkami

Mák a švestky, staročeská kombinace se potkala v moderní verzi v podzimní snídaňové kaši. Mák je naše česká superpotravina a nenahraditelná chuť našich dětství.

Taky mák tolik milujete? Čerstvě umletý v mixéru Omniblend si zachová nejvíce živin a aroma a rozdíl je vážně znát!


Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.

Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)

Jáhlovo-maková kaše s pomerančovou kůrou a horkými švestkami

Recipe by Kateřina KultováCourse: Kaše, SnídaněCuisine: Vegan
Čas přípravy

20

minutes
Čas vaření a pečení

20

minutes
Celkový čas

40

minutes

Mák a švestky, staročeská kombinace se potkala v moderní verzi v podzimní snídaňové kaši. Mák je naše česká superpotravina a nenahraditelná chuť našich dětství.

Ingredience

  • 40 g jáhel

  • 20 g nepražené pohanky

  • 10 g máku, případně více podle chuti

  • kokosový cukr

  • bio pomeranč

  • švestky

  • kardamon

Postup

  • Horké švestky
  • Začněte přípravou švestek, než se kaše uvaří, stihnou do sebe absorbovat všechny chutě a příjemně změknou. Omyjte je, rozpulte a vypeckujte.
  • Na rozehřáté pánvi nechte rozpustit lžičku kokosového oleje.
  • Poté na ni vyskládejte švestky rozřízlou stranou dolů.
  • Teď nastává chvíle, kdy si procvičíte trpělivost a na střední až mírný plamen zahřívejte švestky bez míchání a otáčení. Po zhruba 3 minutách by měly začít karamelizovat, ale záleží na síle plamene a měkkosti švestek.
  • Zkontrolujte a pokud jsou již zlatavé, zasypte troškou kokosového cukru a kardamonem. Přidejte šťávu z půlky pomeranče a zakryjte pokličkou.
  • Nechte odstát alespoň 10 minut, ale nejlepší jsou připravené den dopředu kdy se chutě propojí a zintenzivní.
  • Kaše
  • V hrnci smíchejte jáhly s pohankou a zalijte 250 ml vody, přidejte kokosové mléko a špetku soli.
  • Zakryjte pokličkou a na mírném plameni vařte 15-20 minut dokud se nevyvaří téměř všechna voda a jáhly i pohanka změknou.
  • Přidejte čerstvě namletý mák.
    Je snazší umixovat větší množství. Ve vzduchotěsné krabičce si pak v lednici uchová svou kvalitu dalších pár dní.
  • Zastrouhejte kůrou z ¼ pomeranče a už jenom krátce dovařte či případně dochuťte kokosovým cukrem. Sladkost kaši ale dodají především švestky.
  • Servírujte v misce, hojně zdobené švestkami a zasypané mákem, troškou hoblinek pomerančové kůry a pufovanou quinoou pro detail.

Poznámky

    Autorka: Kateřina Kultová

    kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů

    blank

    Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi. 

    Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo. 

    Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.

    Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.

    Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.


    Můj mixér

    Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)

    Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

    Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.


    Nejprodávanější na Love of Raw

     

    2023-02-05T17:40:49+01:00
    Přejít nahoru