Zelené potraviny pro mě představují skutečnou pokladnici plnou moudrosti, živin a energie. Na mé dlouholeté cestě za poznáním těch nejzdravějších návyků jsou zelené potraviny rozhodně jedním z nich. Nejen že naše tělo výborně vyživují, ale také každodenně pomáhají odstraňovat toxiny. Rozhodně stojí za to je vyzkoušet!
I když pro začátečníky mohou být chuťově výzvou, stačí tomu dát trochu času. Sama jsem si musela zvyknout, ale teď už si bez nich neumím představit den. Prozradím vám jednoduché a chutné způsoby, jak je začlenit do každodenní stravy, aby si je zamilovala celá vaše rodina!
Zázračné zelené potraviny – nejzdravější návyk
Zelené potraviny jsou u nás doma neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku. Nebylo tomu tak ale vždy. Dříve mi zelené potraviny vůbec nechutnaly. Když jsem se ale začala hlouběji zajímat o jejich úžasné benefity a obrovský přínos pro zdraví, začalo mi dávat smysl je do jídelníčku postupně zařazovat.
Co jsou to zelené potraviny: Jde o čistě přírodní suroviny – řasy, bakterie a traviny, které se vyznačují zeleným zbarvením. Díky jejich vysoké nutriční hodnotě a prospěšným účinkům na zdraví je řadíme mezi superpotraviny. Mezi typické zelené „superfoods“ patří například spirulina, chlorella, mladý ječmen a mladá pšenice.
Začínala jsem nenápadně – přidávala je do smoothie a jiných jídel, kde jejich chuť snadno zanikla. A pak se něco změnilo. Postupně jsem si je zamilovala tak, že si dnes jejich chuť užívám i samotnou.

Zelená smoothies jsou základem našeho jídelníčku
Dnes jsou zelené potraviny stálicí na našem stole – pro nás i naše děti (viz článek co jedí naše děti). Považuji je za jednu z nejdůležitějších a nejúčinnějších součástí živé stravy. Proč? Protože dokáží tělo neuvěřitelně vyživit a zároveň ho každý den očišťovat od toxinů.
Pro mě jsou zelené potraviny doslova pokladnicí moudrosti, světla, živin a energie. Na své dlouhé cestě za poznáním těch nejzdravějších návyků jsem zjistila, že zelené potraviny jsou jedním z nejzásadnějších kroků. A až zjistíte, co všechno dokážou a jaké bohatství v sobě ukrývají – to je důvod, proč jsem o nich natočila celý online kurz o 19 videích – pochopíte, proč jsou tak výjimečné, a že opravdu stojí za to je pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.
4 způsoby, jak chutně zařadit „zelenáče“ do jídelníčku
Zelené potraviny mají svou specifickou chuť, která může být pro začátečníky ve světě zdravé výživy zprvu nezvyklá.
Než se vaše chuťové pohárky pročistí a zamilují si chuť těchto superpotravin (i mě to chvíli trvalo), mám pro vás čtyři skvělé tipy, jak chuť zelených potravin „zamaskovat“ a vychutnat si lahodné jídlo plné jejich výživových benefitů.
1. Zelená smoothies
Jsou nejenom mimořádně zdravá, ale také velmi lahodná a chutná. Vždy se o tom přesvědčím na mých kurzech, kde lidem ukazuji jednoduché recepty na zelené koktejly a oni nevěřícně ochutnávají a nakonec jsou to vždy jedny z nejlepších receptů, který si po kurzu pochvalují a začnou je většinou tvořit i doma.
Ve smoothies lze velice dobře zamaskovat i „mořskou“ chuť spiruliny. Stačí ji například smíchat s kakaem nebo čokoládovým proteinem, jako například v mém oblíbeném čokoládovém green smoothie, a nikdo ji v koktejlu nepozná.
Krémové smoothie z mladého ječmene
Základní smoothie s mladým ječmenem
Collagen smoothie s mladým ječmenem
Proteinové green smoothie s kousky čokolády
Snadné spirulinové smoothie (v receptech)
2. Nudle a obiloviny
Další variantou kromě zelených koktejlů, jak do dětí „dostat“ zelené potraviny, je zamíchat je do dochucených nudlí, rýže, quinoi nebo jiné oblíbené obiloviny. Naše děti takto ochucené obiloviny naprosto zbožňují a je to jedno z jejich nejoblíbenějších jídel. A když nudle výrazněji ochutíte, zamilují si je i dospělí. :-)
My nudle ochucujeme kombinací spiruliny, soli, olivového oleje, lahůdkového droždí a pro dospělé ještě česnek a případně chilli.
3. Kaše a pudinky
Podobně jako do smoothie, i do sladkých kaší, pudinků a krémů lze zelené potraviny velice dobře „schovat“. Stačí je jen dobře ochutit. Skvěle poslouží například kakao, čokoládový protein, zdravé sladidlo nebo ovoce.
4. Pomazánky a saláty
Zelené potraviny můžeme „schovat“ i do pomazánek na pečivo nebo dresinků. Pokud je dobře ochutíte a zelených potravin tam nedáte mnoho, neucítíte je tam a je to ideální možnost, jak si zelené potraviny zařadit do jídelníčku a pomalu jim přijít na chuť.
Tip: Do salátů nebo na posyp slaných jídel doporučuji vyzkoušet unikátní křupavou spirulinu – natural nebo pikantní. Je jedinečná nejen tím, jak a kde se pěstuje, ale i svou chutí, která je úplně novým levelem, jak může spirulina chutnat. Pokud vám prášková spirulina nezachutnala a máte rádi masala a chilli koření, zkuste tuto. Anebo jemnější nepikantní křupavou verzi.

Křupavá spirulina
Proč se vyplatí zelené potraviny zařadit do jídelníčku?
- Detoxikace těla
- Zlepšení trávení
- Posílení imunity
- Zvýšení energie
- Upravení Ph organismu
- Protizánětlivý účinek
- Podpora zdravé pleti a vlasů
- Podpora krvetvorby
- Výživa těla

Smoothie s mladým ječmenem
Zajímá vás víc?
Zařazení zelených potravin do jídelníčku je pro mě natolik zásadní, že jsem o nich dokonce natočila celý online kurz.
V tomto kurzu předáváme společně s odbornicí na zelené potraviny Zdeňkou Solari ty nejdůležitější benefity zelených potravin. Mnoha lidem začaly na základě tohoto kurzu zelené potraviny chutnat. Uceleně a jasně se dozvěděli ty ohromné benefity, které zelené potraviny pro jejich těla nesou a našli si své proč je zařadit do svého života.
Nebo si přečtěte podrobné články:
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-) Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma. Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu, dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování zdarma.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.