Chia pudink krok za krokem + 5 receptů

Chia pudink je nejen chutný a zdravý, ale také neuvěřitelně všestranný. Hodí se na snídani, svačinu nebo lehký dezert a zvládnete ho připravit během několika minut.

V tomhle článku vás provedu vším, co potřebujete u chia pudinku vědět – od základní přípravy, přes obměny, tipy na ochucení, až po inspiraci, jak ho krásně servírovat.

Chia Puding

Co je to chia pudink

Chia pudink je pro mě symbol jednoduchosti a hravosti v kuchyni. Je to ten typ rychlého a jednoduchého jídla, které se o sebe postará samo – stačí jen smíchat pár ingrediencí, nechat přírodě trochu času… a máte výbornou snídani na další den, dezert nebo svačinu.

Miluju chia pudink nejen proto, že je plný vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, ale hlavně proto, že jej lze vytvořit v nekonečně mnoha variacích – krémový, čokoládový, ovocný, exotický, proteinový, ve stylu tiramisu nebo raffaello… prostě přesně takový, na jaký máte právě chuť.

Co je chia pudink?
Chia semínka jsou drobná, ale plná síly – obsahují esenciální omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny, antioxidanty a minerální látky. Když je namočíte do tekutiny, vytvoří gelovitou konzistenci – přesně to, co potřebujete k dokonalému pudinku.

blank

Benefity chia pudinku:

  • Podporuje trávení a pocit sytosti
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • Posiluje srdce a mozek díky omega-3
  • Dodává energii

Ingredience na chia pudink

Základní chia pudink je neuvěřitelně jednoduchý – potřebujete pouze chia semínka a tekutinu. Nejčastěji používám rostlinné mléko (mandlové, ovesné, kokosové) nebo ho zkombinuji s rostlinným kefírem či jogurtem, pokud chci pudink s živými kulturami.

Poměr je obvykle 3–4 lžíce chia na 200 ml tekutiny (4 lžíce = hustý pudink, 3 lžíce = řidší), ale lze ho upravit podle toho, jestli chcete pudink hustší nebo tekutější.

Můžete ho osladit dle chuti, vmíchat kakao, vanilku, ovocné pyré, protein nebo další ochucovadla a pak už jen stačí dát směs do lednice na 2–3 hodiny nebo přes noc nabobtnat.

blank

Základ na chia pudink:

  • Chia semínka
  • Rostlinné mléko
  • Zdravé sladidlo (například datlový nebo javorový sirup)

Příchutě:

Chia pudink je neuvěřitelně univerzální. Základ můžete ochutit a vylepšit téměř čímkoliv, co máte rádi a vytvořit tak desítky různých druhů. Stačí danou surovinu do základu zamíchat a nechat společně nabobtnat.

Tady je pár tipů pro inspiraci:

  • Kořeněný: vanilka, skořice, perníkové koření, chai koření, kurkuma
  • Čokoládový: kakao, karob, kousky čokolády, kakaové nibsy
  • Oříškový: oříškové máslo, nasekané oříšky
  • Citrusový: citronová, limentková nebo pomerančová šťáva nebo kůra či esenciální olej
  • Kokosový: kokos, kokosové máslo, sušené kokosové mléko, kokosový olej nebo smetana
  • Ovocný: kousky čerstvého nebo mraženého ovoce, ovocné pyré, marmeláda
  • Exotické: matcha, kokos, karob, acai
  • Kávový: mletá káva nebo uvařená káva jako část tekutiny
  • Proteinové: proteinový prášek (např. vanilkový nebo čokoládový), collagen
  • Superfood: spirulina, matcha, ashwagandha, maca, MSM, funkční houby aj.
  • Zeleninový: upečený batát nebo dýně, najemno nastrouhaná cuketa či mrkev
  • Slaný karamel: sůl, javorový sirup

blank

Jak připravit dokonalý chia pudink

1. Základní „plain“

  • 200 ml neslazeného rostlinného mléka
  • 30 g (3–4 lžíce) chia semínek
  • 1 lžíce kokosového nebo javorového sirupu

Nalijte rostlinné mléko do sklenice nebo misky. Přidejte sladidlo a chia semínka a důkladně vše promíchejte. Nechte semínka alespoň 3 hodiny nabobtnat. Ozdobte třeba čerstvým ovocem a oslazenými kakaovými boby.

Tip pro dokonalý chia pudink: Pokud máte prostor, nechejte po smíchání všech ingrediencí chia pudink 5 minut na lince a poté ho znovu zamíchejte a až pak dejte do lednice. Díky tomu všechna semínka krásně rovnoměrně nabobtnají.

blank

2. Kakaový

  • 200 ml neslazeného rostlinného mléka
  • 30 g (3–4 lžíce) chia semínek
  • 1–2 lžičky kvalitního kakaa
  • 1 lžíce kokosového nebo javorového sirupu
  • Špetka vanilky (volitelně)

Rostlinné mléko nalijte do sklenice nebo misky. Přidejte kakao, sladidlo a vanilku a dobře promíchejte, aby se kakaový prášek rozpustil. Přisypte chia semínka a opět důkladně promíchejte. Nechte pudink alespoň 3 hodiny nabobtnat. Ozdobte dle chuti třeba čerstvým ovocem, mátou a kousky čokolády.

Jak docílit krémového pudinku:
Hotový nabobtnaný pudink rozmixujte mixérem dohladka. Pokud je pudink příliš hustý, přidejte trochu mléka. Pro jemnější verzi ho můžete rozmixovat s kouskem banánu, avokáda nebo trochou jogurtu.

3. Ovocný

  • 200 ml kokosového mléka
  • 30 g chia semínek
  • 1 lžička kokosového nebo javorového sirupu
  • 50 g mangového (nebo jiného) pyré

Nalijte rostlinné mléko do sklenice nebo misky. Přidejte sladidlo, pyré a chia semínka a důkladně vše promíchejte. Nechte pudink alespoň 3 hodiny nabobtnat. Ozdobte třeba čerstvým ovocem, jogurtem, kokosovými lupínky a kousky čokolády.

4. Oříškový

  • 200 ml mandlového nebo kešu mléka
  • 30 g (3–4 lžíce) chia semínek
  • 1–2 lžičky mandlového, arašídového nebo lískooříškového másla
  • 1 lžíce kokosového nebo javorového sirupu
  • Špetka mořské soli
  • Trochu vanilkového extraktu a skořice (volitelně)

Nalijte rostlinné mléko do sklenice nebo misky. Přidejte sladidlo, máslo, sůl, koření a chia semínka a důkladně vše promíchejte. Nechte pudink alespoň 3 hodiny nabobtnat. Ozdobte třeba džemem a polijte roztopenou čokoládou pro křupavou „krustu“.

Jak zahustit chia pudink?
Pokud je chia pudink stálé řídký, nejčastěji je to způsobené jedním z těchto problémů:
1. Ještě potřebuje čas nabobtnat – minimální čas pro nabobtnání v lednici je 30 minut, lépe 3 hodiny nebo přes noc.
2. Moc tekutin nebo málo chia – stačí přidat ještě více chia, zamíchat a nechat ještě nabobtnat.

Čím pudink ozdobit

Ozdobení chia pudinku může být jednoduché, jen šťavnaté ovoce a pár ořechů, nebo můžete vytvořit vrstvy ve stylu oblíbených dezertů – tiramisu, mrkvového dortu, bounty, peanut butter & jelly a dalších.

Inspirace na ozvláštnění chia pudinku:

  • Čerstvé nebo mražené ovoce – lze orestovat na kokosovém oleji
  • Sušené nebo lyofilizované ovoce
  • Ořechy a semínka
  • Ořechová másla
  • Rostlinný jogurt nebo tvaroh
  • Kokosové chipsy, strouhaný kokos
  • Kakaové nibsy nebo čokoláda
  • Granola nebo pečené vločky/oříšky
  • Sušené nebo čerstvé jedlé květy nebo bylinky
  • Koření (posypat skořicí, perníkovým kořením)
  • Kokosový cukr nebo sirup

blank

Inspirace na vrstvené pudinky:

Na vrstvy se skvěle hodí rostlinný jogurt nebo tvaroh, ovocné pyré či marmeláda, karamel, oříšková másla, nebo roztopená čokoláda.

  • Mango a kokos: vrstva chia pudinku s kokosovým mlékem proložená mangovým pyré a ozdobeno mátou a kousky manga
  • Carrot cake: vrstva chia pudinku se skořicí, muškátovým oříškem nebo sušeným zázvorem, vlašskými ořechy a strouhanou mrkví a vrstva rostlinného jogurtu, ozdobit zkaramelizovanými vlašskými ořechy
  • Golden milk: chia pudink s rostlinným mlékem a kurkumou (nebo kořením na zlaté mléko/kurkuma latté) jako základ, vrstva kokosového krému nebo jogurtu.
  • Kávovo-karamelový: spodní vrstva chia pudink s espressem nebo silnou kávou, vrchní vrstva karamelu (např. z datlí) + ořechy na ozdobu.
  • Raffaello: chia pudink s kokosovým mlékem a kokosem, vrstva kokosového jogurtu nebo smetany, případně ještě vrstva bílé čokolády + nasekané mandle/kešu a kokosové chipsy.
  • Tiramisu: vrstva chia pudinku smíchaného s uvařenou kávovou, následně krém (např. rostlinný jogurt) a poprášeno kakaovým práškem.
  • Peanut and Jelly: vrstva džemu (např. chia džem), na to vrstva nabobtnaných chia ochucených arašídovým máslem a ozdobeno lžící arašídového másla, případně ještě zalito roztopenou čokoládovou polevou.
  • S granolou: vrstva chia pudinku, vrstva ovocného rozvaru, granola, chia pudink, rozvar a opět granola.
  • Matcha: chia pudink ochucený matcha práškem na spodní vrstvu, vrchní vrstva jahodový nebo malinový jogurt + sekané pistácie a čerstvé ovoce jako ozdoba.
  • Borůvkový: vrstva pomačkaných borůvek nebo malin, vrstva chia pudinku smíchaného s bobulemi a vrstva „plain“ chia pudinku.
  • Duhový: několik vrstev chia pudinku na sobě, každá z nich obarvená jinou „barvou“ (např. spirulina pro zelenou, borůvková šťáva nebo pyré pro modrou, mango pro žlutou).

blank

Jak udělat čokoládovou „krustu“: Stačí smíchat 2 lžíce kakaa, 2 lžíce roztopeného kokosového oleje nebo kakaového másla a 2 lžíce kokosového, javorového nebo jiného sirupu. Umíchat tekutou polevu a tu nalít na nabobtnaný pudink a dát ztuhnout do lednice.

Tipy k přípravě a skladování

  • Chia pudink je skvělý recept pro plánovaní a přípravu jídla.
  • V lednici v uzavřené skleničce nebo krabičce vydrží minimálně 5 dní.
  • Doporučuji si udělat větší množství základní „plain“ varianty přes víkend a v týdnu už jen dochutit (kakaem, kořením, oříškovým máslem atp. se dá ochutit i již hotový chia pudink) a navrstvit do skleniček.
  • Čerstvé ovoce a granola je lepší dát na pudink až před podáváním.
  • Chia pudink se dá také bez problémů zamrazit!

Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, sepsala jsem svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma.

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu. Dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování a kompletní kurz RAW food se spoustou receptů zdarma.

Nejprodávanější na Love of Raw

2025-10-31T12:53:21+01:00

Napsat komentář

Přejít nahoru