Chia pudink je nejen chutný a zdravý, ale také neuvěřitelně všestranný. Hodí se na snídani, svačinu nebo lehký dezert a zvládnete ho připravit během několika minut.
V tomhle článku vás provedu vším, co potřebujete u chia pudinku vědět – od základní přípravy, přes obměny, tipy na ochucení, až po inspiraci, jak ho krásně servírovat.

Co je to chia pudink
Chia pudink je pro mě symbol jednoduchosti a hravosti v kuchyni. Je to ten typ rychlého a jednoduchého jídla, které se o sebe postará samo – stačí jen smíchat pár ingrediencí, nechat přírodě trochu času… a máte výbornou snídani na další den, dezert nebo svačinu.
Miluju chia pudink nejen proto, že je plný vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, ale hlavně proto, že jej lze vytvořit v nekonečně mnoha variacích – krémový, čokoládový, ovocný, exotický, proteinový, ve stylu tiramisu nebo raffaello… prostě přesně takový, na jaký máte právě chuť.
Co je chia pudink?
Chia semínka jsou drobná, ale plná síly – obsahují esenciální omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny, antioxidanty a minerální látky. Když je namočíte do tekutiny, vytvoří gelovitou konzistenci – přesně to, co potřebujete k dokonalému pudinku.

Benefity chia pudinku:
- Podporuje trávení a pocit sytosti
- Stabilizuje hladinu cukru v krvi
- Posiluje srdce a mozek díky omega-3
- Dodává energii
Ingredience na chia pudink
Základní chia pudink je neuvěřitelně jednoduchý – potřebujete pouze chia semínka a tekutinu. Nejčastěji používám rostlinné mléko (mandlové, ovesné, kokosové) nebo ho zkombinuji s rostlinným kefírem či jogurtem, pokud chci pudink s živými kulturami.
Poměr je obvykle 3–4 lžíce chia na 200 ml tekutiny (4 lžíce = hustý pudink, 3 lžíce = řidší), ale lze ho upravit podle toho, jestli chcete pudink hustší nebo tekutější.
Můžete ho osladit dle chuti, vmíchat kakao, vanilku, ovocné pyré, protein nebo další ochucovadla a pak už jen stačí dát směs do lednice na 2–3 hodiny nebo přes noc nabobtnat.

Základ na chia pudink:
- Chia semínka
- Rostlinné mléko
- Zdravé sladidlo (například datlový nebo javorový sirup)
Příchutě:
Chia pudink je neuvěřitelně univerzální. Základ můžete ochutit a vylepšit téměř čímkoliv, co máte rádi a vytvořit tak desítky různých druhů. Stačí danou surovinu do základu zamíchat a nechat společně nabobtnat.
Tady je pár tipů pro inspiraci:
- Kořeněný: vanilka, skořice, perníkové koření, chai koření, kurkuma
- Čokoládový: kakao, karob, kousky čokolády, kakaové nibsy
- Oříškový: oříškové máslo, nasekané oříšky
- Citrusový: citronová, limentková nebo pomerančová šťáva nebo kůra či esenciální olej
- Kokosový: kokos, kokosové máslo, sušené kokosové mléko, kokosový olej nebo smetana
- Ovocný: kousky čerstvého nebo mraženého ovoce, ovocné pyré, marmeláda
- Exotické: matcha, kokos, karob, acai
- Kávový: mletá káva nebo uvařená káva jako část tekutiny
- Proteinové: proteinový prášek (např. vanilkový nebo čokoládový), collagen
- Superfood: spirulina, matcha, ashwagandha, maca, MSM, funkční houby aj.
- Zeleninový: upečený batát nebo dýně, najemno nastrouhaná cuketa či mrkev
- Slaný karamel: sůl, javorový sirup

Jak připravit dokonalý chia pudink
1. Základní „plain“
- 200 ml neslazeného rostlinného mléka
- 30 g (3–4 lžíce) chia semínek
- 1 lžíce kokosového nebo javorového sirupu
Nalijte rostlinné mléko do sklenice nebo misky. Přidejte sladidlo a chia semínka a důkladně vše promíchejte. Nechte semínka alespoň 3 hodiny nabobtnat. Ozdobte třeba čerstvým ovocem a oslazenými kakaovými boby.
Tip pro dokonalý chia pudink: Pokud máte prostor, nechejte po smíchání všech ingrediencí chia pudink 5 minut na lince a poté ho znovu zamíchejte a až pak dejte do lednice. Díky tomu všechna semínka krásně rovnoměrně nabobtnají.

2. Kakaový
- 200 ml neslazeného rostlinného mléka
- 30 g (3–4 lžíce) chia semínek
- 1–2 lžičky kvalitního kakaa
- 1 lžíce kokosového nebo javorového sirupu
- Špetka vanilky (volitelně)
Rostlinné mléko nalijte do sklenice nebo misky. Přidejte kakao, sladidlo a vanilku a dobře promíchejte, aby se kakaový prášek rozpustil. Přisypte chia semínka a opět důkladně promíchejte. Nechte pudink alespoň 3 hodiny nabobtnat. Ozdobte dle chuti třeba čerstvým ovocem, mátou a kousky čokolády.
Jak docílit krémového pudinku:
Hotový nabobtnaný pudink rozmixujte mixérem dohladka. Pokud je pudink příliš hustý, přidejte trochu mléka. Pro jemnější verzi ho můžete rozmixovat s kouskem banánu, avokáda nebo trochou jogurtu.
3. Ovocný
- 200 ml kokosového mléka
- 30 g chia semínek
- 1 lžička kokosového nebo javorového sirupu
- 50 g mangového (nebo jiného) pyré
Nalijte rostlinné mléko do sklenice nebo misky. Přidejte sladidlo, pyré a chia semínka a důkladně vše promíchejte. Nechte pudink alespoň 3 hodiny nabobtnat. Ozdobte třeba čerstvým ovocem, jogurtem, kokosovými lupínky a kousky čokolády.
4. Oříškový
- 200 ml mandlového nebo kešu mléka
- 30 g (3–4 lžíce) chia semínek
- 1–2 lžičky mandlového, arašídového nebo lískooříškového másla
- 1 lžíce kokosového nebo javorového sirupu
- Špetka mořské soli
- Trochu vanilkového extraktu a skořice (volitelně)
Nalijte rostlinné mléko do sklenice nebo misky. Přidejte sladidlo, máslo, sůl, koření a chia semínka a důkladně vše promíchejte. Nechte pudink alespoň 3 hodiny nabobtnat. Ozdobte třeba džemem a polijte roztopenou čokoládou pro křupavou „krustu“.
Jak zahustit chia pudink?
Pokud je chia pudink stálé řídký, nejčastěji je to způsobené jedním z těchto problémů:
1. Ještě potřebuje čas nabobtnat – minimální čas pro nabobtnání v lednici je 30 minut, lépe 3 hodiny nebo přes noc.
2. Moc tekutin nebo málo chia – stačí přidat ještě více chia, zamíchat a nechat ještě nabobtnat.
Čím pudink ozdobit
Ozdobení chia pudinku může být jednoduché, jen šťavnaté ovoce a pár ořechů, nebo můžete vytvořit vrstvy ve stylu oblíbených dezertů – tiramisu, mrkvového dortu, bounty, peanut butter & jelly a dalších.
Inspirace na ozvláštnění chia pudinku:
- Čerstvé nebo mražené ovoce – lze orestovat na kokosovém oleji
- Sušené nebo lyofilizované ovoce
- Ořechy a semínka
- Ořechová másla
- Rostlinný jogurt nebo tvaroh
- Kokosové chipsy, strouhaný kokos
- Kakaové nibsy nebo čokoláda
- Granola nebo pečené vločky/oříšky
- Sušené nebo čerstvé jedlé květy nebo bylinky
- Koření (posypat skořicí, perníkovým kořením)
- Kokosový cukr nebo sirup

Inspirace na vrstvené pudinky:
Na vrstvy se skvěle hodí rostlinný jogurt nebo tvaroh, ovocné pyré či marmeláda, karamel, oříšková másla, nebo roztopená čokoláda.
- Mango a kokos: vrstva chia pudinku s kokosovým mlékem proložená mangovým pyré a ozdobeno mátou a kousky manga
- Carrot cake: vrstva chia pudinku se skořicí, muškátovým oříškem nebo sušeným zázvorem, vlašskými ořechy a strouhanou mrkví a vrstva rostlinného jogurtu, ozdobit zkaramelizovanými vlašskými ořechy
- Golden milk: chia pudink s rostlinným mlékem a kurkumou (nebo kořením na zlaté mléko/kurkuma latté) jako základ, vrstva kokosového krému nebo jogurtu.
- Kávovo-karamelový: spodní vrstva chia pudink s espressem nebo silnou kávou, vrchní vrstva karamelu (např. z datlí) + ořechy na ozdobu.
- Raffaello: chia pudink s kokosovým mlékem a kokosem, vrstva kokosového jogurtu nebo smetany, případně ještě vrstva bílé čokolády + nasekané mandle/kešu a kokosové chipsy.
- Tiramisu: vrstva chia pudinku smíchaného s uvařenou kávovou, následně krém (např. rostlinný jogurt) a poprášeno kakaovým práškem.
- Peanut and Jelly: vrstva džemu (např. chia džem), na to vrstva nabobtnaných chia ochucených arašídovým máslem a ozdobeno lžící arašídového másla, případně ještě zalito roztopenou čokoládovou polevou.
- S granolou: vrstva chia pudinku, vrstva ovocného rozvaru, granola, chia pudink, rozvar a opět granola.
- Matcha: chia pudink ochucený matcha práškem na spodní vrstvu, vrchní vrstva jahodový nebo malinový jogurt + sekané pistácie a čerstvé ovoce jako ozdoba.
- Borůvkový: vrstva pomačkaných borůvek nebo malin, vrstva chia pudinku smíchaného s bobulemi a vrstva „plain“ chia pudinku.
- Duhový: několik vrstev chia pudinku na sobě, každá z nich obarvená jinou „barvou“ (např. spirulina pro zelenou, borůvková šťáva nebo pyré pro modrou, mango pro žlutou).

Jak udělat čokoládovou „krustu“: Stačí smíchat 2 lžíce kakaa, 2 lžíce roztopeného kokosového oleje nebo kakaového másla a 2 lžíce kokosového, javorového nebo jiného sirupu. Umíchat tekutou polevu a tu nalít na nabobtnaný pudink a dát ztuhnout do lednice.
Tipy k přípravě a skladování
- Chia pudink je skvělý recept pro plánovaní a přípravu jídla.
- V lednici v uzavřené skleničce nebo krabičce vydrží minimálně 5 dní.
- Doporučuji si udělat větší množství základní „plain“ varianty přes víkend a v týdnu už jen dochutit (kakaem, kořením, oříškovým máslem atp. se dá ochutit i již hotový chia pudink) a navrstvit do skleniček.
- Čerstvé ovoce a granola je lepší dát na pudink až před podáváním.
- Chia pudink se dá také bez problémů zamrazit!
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, sepsala jsem svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma.
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu. Dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování a kompletní kurz RAW food se spoustou receptů zdarma.
Napsat komentář
Pro vložení komentáře musíte být přihlášeni.