Není kakao jako kakao, aneb proč doma nepoužíváme holandské kakao

Kakao je jedna z mých nejoblíbenějších ingrediencí a je pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Díky obsahu antioxidantů a dalších látek nás může skvěle podpořit a vyživit. Ale není kakao jako kakao.

Bohužel velká část z nich je chemicky upravovaná a zbavená až 90 % antioxidantů. Což je obrovská škoda. V tomto článku vám vysvětlím, proč u nás doma nenajdete holandské kakao a podle čeho vybírám kakao já, aby mělo všechny ty benefity, které kakaové boby nabízí.

Kakao

Kvalitní kakao je superpotravina, která vás vyživí

Nikam jinam nevměstnala příroda takové množství živin na tak malý prostor, jako v případě kakaových bobů, ze kterých se kakao vyrábí.

Kvalitní kakao je zdrojem vitamínů B, C, E, minerálních látek, například fosforu, železa, draslíku, ale hlavně hořčíku, který pomáhá snižovat únavu, podporovat dobrý psychický stav a odstraňovat svalové křeče a dále také látek anandamit a fenylethylamin, které zmírňují deprese a přináší pocity štěstí, uvolnění, euforie a potěšení.

Přírodní kakaový prášek je vynikajícím zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před negativními účinky volných radikálů a pomáhají zpomalit proces stárnutí. Obsahuje také theobromin a v menším množství kofein, které jsou dobrým pomocníkem pro den plný energie.

Kvalitní kakao a čokoláda se tak může stát lékem a dodat našemu tělu velké množství úžasných benefitů. Jak moc výživných, podporujících a blahodárných látek bude obsahovat, závisí na míře a šetrnosti zpracování kakaových bobů. Chemické úpravy, jako je například alkalizace, velkou část těchto látek bohužel zničí.

Nepražené kakaové boby

Nepražené kakaové boby

Druhy kakaa

Rozlišujeme dva základní typy kakaa, které můžete koupit na našem trhu:

1. Alkalizované (holandské) kakao

  • Vždy tmavé až černé barvy.
  • Název „holandské“ je po chemikovi z Holandska, který vynalezl proces alkalizace.
  • Kyselost bobů je chemicky snížená pomocí alkalizačního činidla, obvykle uhličitanu draselného.
  • Má delší trvanlivost a je rozpustnější, ale obsahuje minimum antioxidantů a dalších prospěšných látek.
  • Má čokoládovější, ale méně výraznou chuť a vůni.
  • Téměř všechna kakaa ze supermarketu.

2. Nealkalizované (přírodní) kakao

  • Vždy světlé barvy.
  • Je přírodní, chemicky neupravené, a proto má zachovány všechny prospěšné látky.
  • Má bohatou chuť a vůni mateřských kakaových bobů a je přirozeně slabě kyselé.
  • K dostání ve zdravých výživách a e-shopech se zdravou stravou.

Co je to holandské kakao?
Jedná se o chemicky upravené kakao, které získalo svou tmavou tmavou barvu procesem alkalizace. Tento proces byl objeven v první polovině 19. století Holanďanem Coenraadem van Houtenem, po němž dostalo kakao svůj název. Holandské kakao se vyznačuje přídavkem alkalizačních činidel při procesu výroby, což kakau zajišťuje neutralizaci kyselé chuti, lepší rozpustnost, jemnější chuť a výraznější tmavou barvu, ale také výrazně snižuje množství antioxidantů a dalších prospěšných látek, které kakaové boby přirozeně obsahují.

Jak jsou na tom kakaa ze supermarketu? 

Když jsem si nedávno procházela nabídku kakaových prášků v supermarketech, skoro všechny měly ve složení uvedeno alkalizační činidlo uhličitan draselný. Naprosto mě to šokovalo. Upřímně já bych nic jiného než kakao v kakau totiž nečekala!

Proč se kakao alkalizuje?

Alkalizace je chemický proces a trik výrobců, aby mohli kakao a čokoládu prodávat levněji

Výrobci kakaových prášků a čokolády pro masový trh používají při výrobě levné a podřadné kakaové boby, které jsou chuťově velice kyselé. Aby se chuť změnila na neutrální a mohli je použít na výrobu kakaa a čokolády, alkalizují je za pomocí alkalizačních činidel. Změří pH bobů a dle toho určí, kolik alkalizačního prostředku je třeba a jak dlouho v nich boby namočit, aby se dostali na laboratorně určené hodnoty.

Alkalizace se provádí nejčastěji pomocí uhličitanu draselného, což je silně zásaditá látka, díky které sice dojde k potlačení kyselosti bobů, sníží se jejich hořkost, chuť se zvýrazní a vyhladí, ale také připraví čokoláda či kakao o 60–90 % antioxidantů, známé jako flavonoidy. Jak moc se antioxidanty zničí, záleží na stupni alkalizace.

Zajímavostí také je, že spousta lidí si myslí, že má alergii na kakao a čokoládu. Na co mají ale skutečně alergii, je právě alkalizační činidlo, které se při výrobě kakaa a čokolády používá. 

Proč nechci používat alkalizované kakao?
Kakao je úžasná superpotravina. Proč ho teda používat chemicky upravené a zbytečné zničené o tak pro zdraví důležité antioxidanty? Nedává mi smysl používat chemicky upravené suroviny z přírody a už vůbec ne alkalizované – naložené do drastického chemického roztoku, když můžu použít čisté superfoods, které mi dodá spoustu živin.

Co to je živé nealkalizované kakao?

Živé nealkalizované kakao se vyrábí z tepelně nezpracovaných kakaových bobů, které se umelou, poté se ze směsi oddělí tuková složka, kterou známe jako kakaové máslo. Kakaová hmota se šetrně usuší a rozmělní na jemný prášek.

blank

100% nepražené kakao Vitalvibe

Takové kakao má vysokou výživovou hodnotu, není chemicky upravené a zachová si všechny látky, které příznivě působí na tělo i na duši člověka a které se při zpracování běžného kakaa ničí.

Tip: Já používám kakao a 100% čokoládu v RAW a BIO kvalitě přímo od nás z Vitalvibe, kde mám jistotu, že neprošli procesem alkalizace a obsahují všechny antioxidanty a další úžasné látky pro naše tělo.

Kam všude se dá živé kakao použít

Můžete jej využít všude tam, kde byste použili běžné kakao. Do RAW dezertů, nápojů, vaření i pečení.

Proč používat nealkalizované kakao i do pečení a vaření? Při vaření a pečení se sice zničí RAW látky, které živé kakao obsahuje, ale já osobně pro své tělo raději volím co nejčistší chemicky neupravené potraviny. Raději na pečení použiji čisté RAW kakao než alkalizované, které prošlo máčením v drastickém chemickém roztoku.

blank

5 našich nejoblíbenějších receptů s kakaem

  1. Lámaná RAW čokoláda
    Můj nejoblíbenější recept na domácí čokoládu, kterou jsem začala i prodávat. Poměr kakaového prášku a kakaového másla je v tomto receptu víc než dokonalý a díky RAW ingrediencím je čokoláda opravdu zdravá a dodá vám i velké množství živin.
  2. Cold crunchy kakao
    Jeden z nejjednodušších a nejdokonalejších receptů na něco sladkého, krémového, rychlého a výživného z kakaa.
  3. Bali Bliss Balls
    Jedno z nejúžasnějších těst na kuličky, kterým jsem se inspirovala na Bali. Chutě v tomto těstíčku se dokonale vyvažují. Cítíte jemnou sladkou chuť, pak hned kakaový tón se závěrem špetky soli.
  4. Cookies salted cacao
    Recept na sušenky z mého nejoblíbenějšího sušenkového těsta. Poklad z vesmíru, který si zaručeně zamilujete.
  5. Meloun s kakaem
    Úplně jednoduchý, ale luxusní recept. Posypte nakrájený žlutý nebo oranžový meloun kakaem a užijte si to dokonalou sladko-hořkou chuť.
blank

Salted cacao sušenky

Zajímá vás víc?

Stáhněte si zdarma můj e-book Čokoláda a rituální kakao. 72 stránek o čokoládě a kakau, na kterých vás naučím, jak si připravovat kakaové elixíry a vlastní čokoládu v té nejvýživnější podobě.

Díky tomuto e-booku budete mít jasno v tom, jak si čokoládu a kakao vybrat, jak si doma čokoládu vyrábět a v jak ji ve všech svých formách zařadit do každodenního života. Třeba ve formě rituálního kakaa, vlastní ručně vyrobené čokolády nebo třeba crunchy smoothies.

Nutriční hodnoty nealkalizovaného RAW kakaa

Nutriční hodnoty

ve 100 g:
Energetická hodnota 1471 kJ / 353 kcal
Tuky 11 g
z toho nasycené 6,83 g
Sacharidy 19,52 g
z toho cukry 2,45 g
Vláknina 32,48 g
Bílkoviny 27,8 g
Sůl** 0,1 g
Vápník 128 mg (16%)*
Draslík 1524 mg (76%)*
Železo 13,9 mg (99%)*
Hořčík 499 mg (133%)*
Fosfor 734 mg (105%)*
Zinek 6,8 mg (68%)*
Měď 3,8 mg (380%)*
Mangan 3,8 mg (190%)*
Selen 14,3 μg (26%)*

 

* referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ / 2 000 kcal)
** pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • Energetická hodnota – 1471 kJ / 353 kcal
  • Tuky – 11 g
    • z toho nasycené – 6,83 g
  • Sacharidy – 19,52 g
    • z toho cukry – 2,45 g
  • Vláknina – 32,48 g
  • Bílkoviny – 27,8 g
  • Sůl** – 0,1 g
  • Vápník – 128 mg (16%)*
  • Draslík – 1524 mg (76%)*
  • Železo – 13,9 mg (99%)*
  • Hořčík – 499 mg (133%)*
  • Fosfor – 734 mg (105%)*
  • Zinek – 6,8 mg (68%)*
  • Měď – 3,8 mg (380%)*
  • Mangan – 3,8 mg (190%)*
  • Selen – 14,3 μg (26%)*

* referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ / 2 000 kcal)
** pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku

Vyzkoušejte 100% RAW kakao od Vitalvibe

Čistě přírodní tepelně nezpracované kakao vyrobené z prvotřídních BIO kakaových bobů z Peru, nabité antioxidanty, minerály a dalšími tělu prospěšnými látkami. Využívám ho v mnoha svých čokoládových receptech a pro přípravu rituálního kakaa.

blank

Objednáte ho na vitalvibe.eu/cs/kakao/


Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu. Získáte k němu celý můj online kurz RAW food ZDARMA.

Nejprodávanější na Love of Raw

2024-05-12T14:11:14+01:00
Přejít nahoru