Bylinky pro mě nejsou jen doplňkem na talíři. Jsou to živé, moudré rostlinky, které do jídla vnášejí výživu, jemnost i sílu přírody. Jsou tu s námi odjakživa – divoké i pěstované – a přitom na ně často zapomínáme. V tomto článku vám ukážu 10 receptů, jak je chutně zakomponovat do jídelníčku.
Bylinky jako lék a dar přírody
Miluji, když můžu vyběhnout ven a natrhat čerstvou kopřivu, pampelišku nebo bršlici. Divoké bylinky rostou všude kolem nás a často je míjíme, aniž bychom si uvědomili jejich hodnotu. Pro mě jsou zázrakem – očistou, lékem, výživou i propojením s přírodou. Inspirujte se a hlavně vyrazte na louku a začněte je sbírat, ochutnávat a přidávat do svého jídelníčku :)

Jaké bylinky můžete sbírat
Divoké:
- kopřiva
- pampeliška
- bršlice
- ptačinec
- sedmikráska
- fialka
- přeslička
Zahradní:
- pažitka
- petrželka
- máta
- bazalka
- tymián
- meduňka
- levandule
Bylinky v receptech
Krémový sýr s čerstvými bylinkami
Jednoduchý recept na rychlý roztíratelný „sýr“ ze základu z mandlí (recept), který můžete vytvořit na mnoho způsobů. Já jsem přidala česnek a čerstvý tymián, ale vy si ho můžete připravit i z pažitky, petrželky nebo klidně divokých bylinek.

Chleba s bylinkovým „máslem“
Už jste zkoušeli natřít kváskový chléb kokosovým olejem? Je to prostě skvělé! Stačí pak jen ozdobit čerstvě natrhanými bylinkami – třeba pažitkou nebo petrželkou.

Green smoothie z divokých bylin
Krásně smetanové, výborné smoothie (recept) plné energie a síly z přesličky, pampelišky, kopřivy, máty, meduňky. Bylinky si můžete nakombinovat dle chuti nebo toho, co zrovna najdete. Základem je banán, který dodá sladkost, kakaový protein na chuť, konzistenci a dodání bílkovin a kokosová smetana pro krémovou konzistenci. Moc ráda mám i smoothie z jablíčka, skočice a petržele nebo krémové mangové smoothie s mátou.
Na mixování smoothie používám můj nejoblíbenější mixér Omniblend, který zvládne všechny ingredience rozmixovat zcela dohladka :)

Pesto z bylinek
Pesto je dokonalý koncept! Naházet do mixéru všechny zelenosti, co najdete (výborné je třeba z kopřivy, bršlice nebo ptačince nebo bylinek ze zahrádky jako je pažitka, kopr, petrželka aj.) nebo vám přijdou pod ruku, zapojit semínka nebo oříšky, kvalitní olej a za pár minut je velmi univerzální pochoutka na světě. Nejčastěji dělám pesto koprovo-petrželové nebo z natí z mrkve či ředkviček. Můžete ho použít na chléb, do těstovin, salátů, pomazánek, omáček, na pečenou zeleninu a podobně.

Mangovo-jogurtová zmrzlina s bylinkami
Mangová zmrzlina (recept) patří mezi naše nejoblíbenější zmrzliny – a nepotřebujete k její výrobě ani zmrzlinovač, stačí vám pouze výkonný mixér. A pokud k mraženému mangu přidáte čerstvé bylinky, tak se stane malý chuťový zázrak. Určitě ji vyzkoušejte. Nebo zkuste jahodovou zmrzlinu s mátou.

Petrželová šťáva s grepem a zázvorem
Jeden z nejlepších receptů na zelenou šťávu (recept), kterou nemusíte složitě odšťavňovat (stačí rozmixovat) a kterou na mých kurzech všichni naprosto milují. A nejen to, zařazují si ji i do svých oblíbených receptů. Stačí jen mixér (já ji vždy dělám v Omniblendu), sítko, ingredience a minutka času. Podobně dělám i v odšťavňovači shot z granátového jablíčka a petržele.

Koprový sýr
RAW „sýr“ ze základu z kešu oříšků a konopných semínek a kopru (recept), který můžete krájet a obložit si s ním krekry, pečivo, hlavní jídla nebo saláty. Místo kopru můžete dát i třeba pažitku nebo divoké bylinky.

Petrželový salát Tabouleh
Tento recept mě naučil jeden z mých učitelů živé stravy a je pro mě pokladem mezi saláty. Obsahuje ohromné množství petržele, která je takovou českou superfoods. Vyzkoušejte jej, protože tento salát dokáže být ohromně léčivý a ještě vám bude zaručeně chutnat (recept). :-)

Sedmikráskový salát
Spoustu kytiček, které nám rostou na zahrádce, můžeme využít nejen na okrasu, ale i do salátů. Sedmikrásky pozná bezpečně každý z nás a dají se využít na mnoho způsobů. Vyzkoušejte třeba tuto variantu s ředkvičkami a pomerančem (recept).

Bylinkový drink
Listy petržele jsou naprosto dokonalou superpotravinou a díky těmto receptům na limonádu a mocchito se je naučíte milovat! Limonády můžete udělat i z dalších bylinek – mátovou, levandulovou nebo tymiánovou.

Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, sepsala jsem svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma.
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu. Dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování a kompletní kurz RAW food se spoustou receptů zdarma.
Napsat komentář
Pro vložení komentáře musíte být přihlášeni.