Jaro na talíři: jednoduché recepty ze sezónní zeleniny a ovoce

Jaro je čas nových začátků – i v kuchyni. Příroda se probouzí, všechno kolem nás se zelená, kvete a voní čerstvostí. Zatímco v zimě jsme hledali výživu hlavně v tom, co se dalo uskladnit, na jaře přichází lehkost, svěžest a živá energie v podobě prvních výhonků, listů a mladé zeleniny.

Ráda se na jaře vracím k tomu, co právě roste. Nejen proto, že sezónní suroviny jsou výživově nejhodnotnější, ale i proto, že přirozeně ladí s tím, co naše tělo v tu chvíli potřebuje – něco odlehčeného, svěžího, plného zeleného života.

Co si teď můžeme dopřát?

1. Ředkvičky

Ředkvičky nejen že skvěle křupou, ale krásně čistí játra a pomáhají tělu při jarním restartu. Skvělé jsou syrové do salátů (nastrouhané, nakrájené na plátky nebo nudličky), wrapů, na chléb (třeba potřený bylinkovým „máslem“) nebo s hummusem či dipem.

Pokud chcete zmírnit jejich štiplavost, zkuste je upéct – chuť zjemní a získají úplně nový rozměr.

Proč jíst sezónně? Sezónní zelenina má nejvíc živin, chutná nejlépe a je v souladu s cykly přírody. Nemusíme přemýšlet, co tělo potřebuje – stačí se podívat, co právě roste.

2. Špenát

Baby špenát je ideální do smoothie (výborný je v kombinaci s banánem a třeba citronem), salátů nebo i do lehkých krémových jídel.

Když ho mám víc, ráda z něj připravuju šťávy pomocí šnekového odšťavňovače, který šetrně zachová maximum enzymů, vitamínů i minerálů. Nejlépe chutná v kombinaci s ovocem nebo jinou zeleninou – třeba jablkem, okurkou, citronem nebo hruškou.

blank

3. Hrášek

Mladý zelený hrášek je sladký a výživný. Výborný je jen tak čerstvý jako svačinka, do salátů nebo z něj ráda dělám i krém z hrášku, avokáda a kešu, který chutná i dětem – buď jako polévka nebo omáčka třeba na těstoviny. Používám svůj oblíbený mixér Omniblend, který zvládne rozmixovat i nenamočené kešu úplně dohladka – takže krém je opravdu jemňoučký.

blank

4. Mladá mrkev

Na jaře je mladá, sladká a šťavnatá, že ji není potřeba ani loupat. Skvěle chutná nakrájená na tenké pásky s oblíbeným dipem, krémovým sýrem (např. mandlovým nebo paprikovým) nebo hummusem, nastrouhaná do salátů nebo jako základ do zeleninových wrapů. Moc ráda mám i ze sladké mrkve krémovou polévku – když k ní přidáte zázvor, máte skvělé jídlo do upršených chladnějších dnů.

A nezapomeňte ani na její nať – často končí zbytečně v koši, přitom z ní můžete vykouzlit výborné pesto, které dodá pokrmům chuť a spoustu minerálů.

blank

5. Jahody

První jahody jím nejraději jen tak – čerstvé, přímo ze záhonu nebo z košíku na trhu. Ale skvěle se hodí i do raw dezertů, smoothie, chia pudinků, ovocných misek, zmrzliny nebo mých oblíbených RAW ovocných knedlíků.

blank

6. Jarní cibulka

Zelenou část ráda používám nasekanou a zamíchanou do pomazánek, salátů, bylinkového „másla“ na chléb, na ozdobu hlavních jídel a polévek a z bílé části dělávám pomazánku.

blank

Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, sepsala jsem svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma.

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu. Dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování a kompletní kurz RAW food se spoustou receptů zdarma.

Nejprodávanější na Love of Raw

2025-10-21T11:05:16+01:00

Napsat komentář

Přejít nahoru