Proč miluji kakaové boby a jak je používám v kuchyni

Kakaové boby jsou pro mě opravdovým pokladem přírody. Jsou nejen surovinou, ze které vzniká čokoláda, ale také skvělým zdrojem energie, minerálních látek a antioxidantů.

Od rychlého povzbuzení během rušných dní až po ingredienci do mých oblíbených receptů – kakaové boby mají u nás doma pevné místo. V tomto článku vám přiblížím, proč mě kakaové boby tak fascinují, jak je používám a proč by si zasloužily místo i ve vaší kuchyni. :)

Nejkomplexnější superfoods na světě

Nikam jinam nevměstnala příroda takové množství živin na tak malý prostor, jako v případě kakaových bobů. Kakaové boby jsou pro mě (spolu se zelenými potravinami) jedním z největších přírodních darů, který jsem na své dlouholeté cestě za rostlinnou stravou objevila a zařadila do každodenního života.

Díky kakaovým bobům nebo z nich vyrobené kvalitní čokoládě doplníte neskutečné množství minerálních látek a vitamínů. 

Plod kakaovníku – surovina pro výrobu čokolády

Plod kakaovníku

Co jsou to kakaové boby? Jde o semena schovaná uvnitř bílé sladké dužiny plodu kakaovníku. V každém kakaovém plodu je 20–50 semen fialové barvy a výrazně hořké chuti. Ty až díky dalšímu zpracování získávají kakaovou chuť a barvu.

Kvalitní kakaové boby jsou zdrojem vitamínů B, C, E, minerálních látek, například fosforu, železa, draslíku, ale hlavně hořčíku, který pomáhá snižovat únavu, podporovat dobrý psychický stav a odstraňovat svalové křeče a dále také látek anandamit a fenylethylamin, které zmírňují deprese a přináší pocity štěstí, uvolnění, euforie a potěšení.

Kvalitní kakaové boby a výrobky z nich (kakao, čokoláda) se tak mohou stát lékem a dodat našemu tělu velké množství úžasných benefitů.

Jak moc výživných, podporujících a blahodárných látek bude obsahovat, závisí na míře a šetrnosti zpracování kakaových bobů. Chemické úpravy, jako je například alkalizace, velkou část těchto látek bohužel zničí.

Jak se z kakaových bobů vyrábí 100% čokoláda? Kakaové boby se nejprve buď praží, nebo zpracovávají za nižších teplot, aby si uchovaly svou RAW kvalitu. Následně se zbaví tenkých slupek a rozdrtí na tzv. „nibsy“, očištěné kousky bobů. Nibsy se pak pomalu melou v kamenných mlýnech, kde jsou drceny těžkými žulovými kameny po dobu 2–3 dnů. Postupným mletím vzniká hladká pasta, která se pak vysuší do podoby čisté 100% čokolády. Díky tomuto procesu si 100% čokoláda zachovává nutriční hodnoty kakaových bobů.

Nepražené kakaové boby

Nepražené kakaové boby

Lepší než kafe

Kvalitní kakaové boby (a čokoláda) jsou považovány za zdravější alternativu kávy díky svému přírodnímu obsahu látek podporujících energii, soustředění a dobrý pocit. Na rozdíl od kávy obsahují teobromin, který stimuluje tělo jemněji než kofein. Teobromin zvyšuje hladinu energie bez prudkých výkyvů nebo nervozity, které jsou často spojeny s kávou.

Navíc kakaové boby obsahují antioxidanty, hořčík a další minerály, které prospívají mozku a tělu. Díky tomu nejen že povzbudí, ale také vyživí tělo a podpoří jeho regeneraci.

blank

Kakaové boby pro mě představují nenahraditelný zdroj energie, který mi pomohl zvládnout náročné období mateřství, kdy byly dlouhé noci na denním pořádku. Jejich přirozená schopnost podpořit tělo a mysl mně tehdy velmi pomáhala.

Dnes jsou mým věrným společníkem na cestách – stačí mi hrstka a mám rychlou a zdravou dávku energie. Říká se, že jeden kakaový bob se vyrovná jedné hodině nespánku, což výstižně popisuje jejich povzbudivé účinky.

Křupavý zážitek

Kakaové boby mají křupavou strukturu a hořkou chuť, která skvěle doplní sladké dobroty. Moje nejoblíbenější jsou drcené kakaové boby v nektaru z Vitalvibe. Obsahují spoustu živin, protože jsou ze vzácné Criollo odrůdy a navíc jsou příjemně nasládlé díky kokosovému nektaru.

blank

Ráda si je sypu do smoothie, protože ho skvěle dosladí a navíc mu ještě dodají křupavost. Pokud je nemám, dávám do smoothie pro křupavost i celé boby, které spolu se smoothie lehce rozmixuji. Právě smoothie s kakaovými boby jsem často pila, když jsem kojila a potřebovala hodně energie, třeba na ranní vstávání.

Drcené boby přidávám také do banánové zmrzliny á la stracciatella nebo do RAW lámané čokolády.

blank

Naše oblíbené kešu „clusters“ – kousky kešu s kakaovými boby a kokosovým cukrem

Tip na křupavou svačinku: K doplnění energie na cesty nebo i jen tak na doma či na kaši milujeme kakaové boby v kombinaci s kešu a kokosovým cukrem. Ve Vitalvibe tuto pochoutku prodáváme pod názvem „kešu clusters“. Rozhodně doporučuji ochutnat! Je to velká dobrota.

Jak vybrat kvalitní kakaové boby plné živin

Při výběru kakaových bobů dbejte nejen na původ a způsob zpracování (ideálně RAW a BIO kvalitu), ale také na odrůdu. Vysoce kvalitní odrůdy, jako jsou Criollo nebo Trinitario, nabízejí bohatší chuťové spektrum a vyšší kvalitu než běžně dostupné boby Forastero.

Proč používám boby odrůdy Criollo? Criollo plodí kakaová jádra nejvyšší jakosti s tou nejjemnější chutí a vůní. Chuť je delikátně jemná s ovocnými tóny bez nepříjemné hořkosti. Kakaové boby této ušlechtilé odrůdy patří mezi vůbec nejkvalitnější na světě. Nevýhodou je, že výnosy této odrůdy jsou nižší, protože je velmi citlivá na klimatické podmínky a náchylná k různým nemocem. Proto patří Criollo kakao mezi nedostatkové zboží, což se také podepisuje na jeho ceně, která je mnohonásobně vyšší než například u běžné odrůdy Forastero.

Kakové boby

Vyhněte se alkalizovaným bobům, jelikož tento proces snižuje obsah antioxidantů a výrazně ovlivňuje přirozenou chuť bobů. Takové boby jsou často tmavší, často téměř černé barvy a mírně hladší chuti, která postrádá výraznou kyselost nebo trpkost. Na obale nemusí být informace o alkalizaci uvedena. 

Proč se kakaové boby alkalizují? Tuto metodu často používají výrobci levnějších čokolád, zejména pokud pracují s méně kvalitními boby s výrazně kyselou chutí. Alkalizace, prováděná pomocí alkalizačních činidel, mění pH bobů, což zmírňuje jejich kyselost, snižuje hořkost a dává kakau jemnější a výraznější chuť. Tento proces však také způsobuje ztrátu 60–90 % flavonoidů, klíčových antioxidantů v bobech, což je velká škoda.

Kam všude se dají boby použít

blank

Chia pudink ozdobený kakaovými boby

5 našich nejoblíbenějších receptů s kakaovými boby

  1. Lámaná RAW čokoláda
    Můj nejoblíbenější recept na domácí čokoládu, kterou jsem začala i prodávat. Díky kakaovým bobům skvěle křupe a dodá vám velké množství živin. Můžete ji vyzkoušet i v „mléčné“ variantě.
  2. Zmrzlina stracciatella
    Křupavá zmrzlina s kakaovými boby ze základu z banánů. Je rychle hotová a výborná – milují ji malí i velcí.
  3. Bali Bliss Balls
    Jedno z nejúžasnějších těst na kuličky, kterým jsem se inspirovala na Bali. Chutě v tomto těstíčku se dokonale vyvažují. Cítíte jemnou sladkou chuť, pak hned kakaový tón se závěrem špetky soli.
  4. Crunchy smoothie
    Stačí do jakéhokoliv smoothie krátce zamixovat pár celých kakaových bobů, anebo zamíchat trošku drcených bobů pro skvělý křupavý efekt.
  5. Kakaové boby v nektaru
    Úplně jednoduchý, ale luxusní recept. Zamíchejte boby s kokosovým nektarem a můžete jíst jen tak, anebo jimi ochuťte kaše, jogurty atp.

Zajímá vás víc?

Stáhněte si zdarma můj e-book Čokoláda a rituální kakao. 72 stránek o čokoládě, bobech a kakau, na kterých vás naučím, jak si připravovat kakaové elixíry a vlastní čokoládu v té nejvýživnější podobě.

Díky tomuto e-booku budete mít jasno v tom, jak si čokoládu, boby a kakao vybrat, jak si doma čokoládu vyrábět a v jak ji ve všech svých formách zařadit do každodenního života. Třeba ve formě rituálního kakaa, vlastní ručně vyrobené čokolády nebo třeba crunchy smoothies.

Nutriční hodnoty kakaových bobů

Nutriční hodnoty

ve 100 g:
Energetická hodnota 2767 kJ / 651,68 kcal
Tuky 56,4 g
z toho nasycené 33,01 g
Sacharidy 22,15 g
z toho cukry < 0,7 g
Vláknina 25,6 g
Bílkoviny 12,6 g
Sůl** 0,02 g

 

** pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • Energetická hodnota – 2767 kJ / 651,68 kcal
  • Tuky – 56,4 g
    • z toho nasycené – 33,01 g
  • Sacharidy – 22,15 g
    • z toho cukry – < 0,7 g
  • Vláknina – 25,6 g
  • Bílkoviny – 12,6 g
  • Sůl** – 0,02 g

** pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku

Vyzkoušejte Criollo kakaové boby od Vitalvibe

Vysoce kvalitní kakaové boby ze vzácné odrůdy Criollo, která plodí kakaová jádra nejvyšší jakosti s tou nejjemnější chutí a vůní. Kakaové boby této ušlechtilé odrůdy patří mezi vůbec nejkvalitnější na světě. Criollo se vyznačuje delikátní jemnou chutí s ovocnými tóny bez nepříjemné hořkosti. Díky tomu vám tyto kakaové boby přinesou výjimečný chuťový zážitek.

blank

Objednáte je na vitalvibe.eu/cs/kakaove boby/ ve formě celých nebo drcených bobů

Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-) Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma. Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu, dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování zdarma.

Nejprodávanější na Love of Raw

2025-02-09T18:08:13+01:00
Přejít nahoru