Kešu oříšky – křupavá svačinka i základ pro luxusní dresinky a dortové krémy

Kešu oříšky jsou nejen oblíbené a chutné mlsání, ale mají i univerzální využití v kuchyni. U nás doma kešu nikdy nechybí, protože jsou základem mnoha našich každodenních jídel. Připravujeme z nich krémové dresinky na saláty, pomazánky i krémy na dorty.

Ale pozor, nejsou kešu jako kešu. Kvalitní kešu oříšky vás dostanou svou máslovou sladkou chutí a křupavostí!

Kešu ořechy

Kešu vytvoří dokonale krémový dresink, pomazánku i dortový krém

Kešu oříšky byly prvním produktem, který jsem si koupila z Vitalvibe, a díky nim jsem objevila, jak chutnají kešu v prémiové (raw a bio) kvalitě. Je to něco úplně jiného než to, co známe z běžných obchodů. Okamžitě jsem se do nich zamilovala a doteď jsou jednou z 12 potravin, které u nás doma nesmí chybět.

Oceňuji je zejména pro jejich lahodnou sladkou chuť, krémovou až máslovou strukturu a vysoký obsah hořčíku, který je často ve stravě Čechů nedostatkový. Navíc jsou skvělým doplňkovým zdrojem bílkovin.

blank

Co jsou to kešu?

Kešu ořechy jsou semena plodů tropického stálezeleného stromu ledvinovníku západního, původem ze severovýchodní Brazílie, která na rozdíl od ostatních ořechů jako jediná nerostou uvnitř plodu, ale na něm. V 16. století tuto plodinu portugalští mořeplavci rozšířili do dalších tropických zemí se suchým podnebím, jako je Afrika a pobřeží Indie, kde jsou pěstovány až do současnosti.

Kešu oříšky z Vitalvibe

Kešu oříšky používáme v naší kuchyni každý den. Nejčastěji z nich připravuji dresinky a zálivky na saláty, které tvoří naše hlavní jídlo dne. Díky kešu jsou tyto zálivky krásně krémové, lahodné, výživné a skvěle zasytí. Když mi nějaký dresink zůstane, dám jej do lednice, kde ztuhne a je z něj super pomazánka na chléb nebo krekry.

Někdy do dresinku přidávám i probiotika a nechám jej přes noc fermentovat, vznikne pak luxusní dip plný prospěšných bakterií pro naše střeva. :-)

Salát s křenovou zálivkou

Salát s naší oblíbenou zálivkou z kešu a kokosového jogurtu

Kromě dresinků a pomazánek milujeme kešu i jen tak k „zobání“ nebo jako křupavý posyp salátů.

Nadrcenými kešu také sypu svou oblíbenou lámanou čokoládu – jejich máslovo-smetanová chuť ji dokonale doplní.

blank

Lámaná čokoláda s kešu, datlemi, rozinkami a kakaovými boby

Na cesty k doplnění energie pak máme rádi kešu v kombinaci s kakaovými boby a kokosovým cukrem. Ve Vitalvibe tuto pochoutku prodáváme pod názvem „kešu clusters“. Rozhodně doporučuji ochutnat!

blank

Naše oblíbené kešu „clusters“ – kousky kešu s kakaovými boby a kokosovým cukrem

Díky skvělé struktuře, které kešu po rozmixování vytvoří, se hodně používají v RAW stravě namísto smetany nebo másla k výrobě krémů na dorty a dezerty. Krémy z kešu jsou krásně jemné a chuťově příjemně nasládlé. Tvořím z nich i pudinky, panna cotty a dalších dobroty, kde chci krémovou konzistenci.

blank

RAW čokoládový dort s krémem z kešu ořechů

Jak se kešu loupou?

Samotný plod je chráněn pořádně tvrdou skořápkou, kterou je při zpracování nutné odstranit. To není vůbec jednoduché. Skořápka se běžně ošetřuje horkým vzduchem, horkou olejovou lázní nebo pražením. Díky tomu zkřehne a je možné se dostat k oříšku. Tyto metody, které používají vysoké teploty, ale ničí spoustu živin, které kešu obsahují.

Šetrnou, ale mnohem dražší a pomalejší metodou bez tepelného zpracování, je ruční čištění a loupání. Skořápka, v níž se kešu nachází, ale obsahuje fenolovou pryskyřici a kyselinu salicylovou, které jsou silně dráždivé a při přímém kontaktu s kůží mohou způsobit popáleniny a puchýře, proto je při ručním loupání třeba používat velmi ostré nástroje a dobré ochranné pomůcky. Tyto ručně zpracované kešu se poté suší, ale pouze do teploty 40 °C, proto mohou být považovány za RAW.

Jak vybrat ty nejlepší kešu ořechy

Určitě vždy doporučuji volit BIO kešu. Proč? Ořechy mají velký obsah tuků a kvůli tomu velmi snadno vstřebávají agrochemikálie, které jsou aplikovány na ořechy poté, co jsou sklizeny ze stromů. Tyto pesticidy a fungicidy mají velký vliv na prostředí i na náš organismus.

Například běžné kešu bývají ošetřeny endosulfanem, který se hromadí v životním prostředí a poškozuje hormonální systém veškerých živočichů, kteří ho zkonzumují. Naopak množství rizikových látek v biopotravinách je zanedbatelné nebo žádné, proto je lepší dávat přednost těm v BIO kvalitě.

Co znamená číslo a písmeno u kešu oříšků?

Když kupujete kešu ořechy, můžete si všimnout označení pomocí písmen a čísel. Tato označení vám prozradí informace o kvalitě a velikosti ořechů a můžete si podle něj snadno vybrat ty, které vám budou nejvíce chutnat.

1. Písmeno označuje kvalitu kešu ořechů

– WW (White Wholes): To jsou nejkvalitnější kešu. Jsou celé, bílé nebo světle žluté, bez viditelných vad a mají jemnou krémovou konzistenci.
– SW (Scorched Wholes): Tyto ořechy jsou také celé, ale mají tmavší barvu kvůli delšímu pražení. Bývají křupavější než WW.

2. Číslo určuje velikost ořechů

Čím nižší číslo, tím větší ořechy. Například kešu s číslem 180 budou větší než kešu s číslem 320. Nejobvyklejší velikostí u nás na trhu jsou WW320. Kešu WW240 a WW210 bývají označovány jako Jumbo. WW180 jsou pak největší kešu, které je možné na trhu získat.

blank

My nepoužíváme jiné kešu, než ty BIO z Vitalvibe, protože jejich chuť mě osobně naprosto dostala. Nikdy v životě jsem tak dobré kešu neměla. Tyhle jsou velké, máslové, sladké, voňavé a křupavé. Zkuste a uvidíte sami. :-)

Navíc jsou velice šetrně loupány, aby byla zajištěna jejich kvalita. Většina běžných kešu se zpracovává vysokou teplotou (vaření v oleji nebo žíhání plamenem), což ničí mnoho živin.

Vitalvibe kešu jsou zahřívány velmi šetrně pomocí páry, aby se uvolnila skořápka a bylo možné ji odloupnout. Poté jsou plody pouze sušeny na slunci, dokud se jejich vlhkost nedostane na optimální hodnotu.

Proč jsou pro nás kešu prospěšné?

Kešu oříšky obsahují spoustu živin. Najdeme v nich mnoho minerálních látek (měď, fosfor, zinek, železo, selen a v dnešní době tolik nezbytný hořčík), zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky, které podporují zdraví srdce.

Mají také vysoký obsah vlákniny, která podporuje trávení, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a zlepšuje pocit sytosti. Dále mají vysoký obsah antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a podporují celkové zdraví. Navíc jsou skvělým doplňkem k celkovému příjmu bílkovin (viz můj článek Nejlepší rostlinné zdroje bílkovin).

Nutriční hodnoty kešu ořechů:

Nutriční hodnoty

ve 100 g:
Energetická hodnota 2433 kJ / 582 kcal
Tuky 44 g
z toho nasycené 8 g
Sacharidy 27 g
z toho cukry 6 g
Vláknina 3 g
Bílkoviny 18 g
Sodík** 12 mg

 

**Pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • Energetická hodnota – 2433 kJ / 582 kcal
  • Tuky – 44 g
    • z toho nasycené – 8 g
  • Sacharidy – 27 g
    • z toho cukry – 6 g
  • Vláknina – 3 g
  • Bílkoviny – 18 g
  • Sodík** – 12 mg

**Pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku

Kam všude se dají kešu ořechy použít

  • jen tak jako svačinka nebo do různých směsí spolu s jinými oříšky a sušeným ovocem
  • posyp salátů, kaší, vařených i nevařených jídel
  • do stir-fry, kari a dalších asijských jídel
  • do granoly a müsli směsí
  • k výrobě RAW a vegan sýrů
  • jako základ pro pomazánky, dipy a zálivky
  • do krémů na dezerty a dorty místo smetany nebo tvarohu
  • k přípravě kešu mléka a smetany
  • k výrobě kešu másla
  • do pesta
  • jako součást energy tyčinek nebo kuliček
  • místo části mouky do sušenek
  • k přípravě kešu jogurtu
  • jako součást čokolády
  • do omáček a krémových polévek k zahuštění místo smetany

RAW sýr z kešu oříšků

3 TOP recepty z kešu ořechů

  1. Česneková zálivka na salát
    Náš nejoblíbenější recept na kešu dresink, který děláme skoro každý den. Česnek můžete zaměnit za křen, přidat „vajíčkovou sůl“ nebo pepř.
  2. Salted cacao sušenky
    Sušenky z kešu oříšků a vloček, do kterých se zamilujete. Je to moje nejoblíbenější sušenkové těsto – prostě poklad z Vesmíru. :-)
  3. Lámaná RAW čokoláda s kešu
    Jeden z mých nejlepších receptů na luxusní čokoládu s křupavými kešu, kterou jsme začali i prodávat v rámci Vitalvibe.

Tip: Ty nejlepší kešu oříšky objednáte na www.vitalvibe.eu

blank

Salted cacao sušenky

Zajímá vás víc?

Další zajímavosti a benefity kešu oříšků se dočtete i ve článku Vše o mandlích, kešu a chia semínkách.

Vyzkoušejte unikátní zdravé mlsání od Vitalvibe – kešu clusters

Kešu clusters je luxusní kombinace kešu oříšků a drcených kakaových bobů, to vše obalené v kokosovém cukru a troše soli. Ideální zdravá dobrůtka, která dodá tělu energii, dobrou náladu a jasnou mysl. 

Kešu s kousky čokolády a mořskou solí

Cashew Cacao Clusters

Objednáte je na vitalvibe.eu

Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-) Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma. Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu, dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování zdarma.

Nejprodávanější na Love of Raw

2025-01-11T15:44:01+01:00
Přejít nahoru