Klíčení krok za krokem: Jak si doma vypěstovat superpotraviny

Klíčky jsou malý zázrak přírody – doslova živá strava nabitá enzymy, vitamíny a energií. Stačí pár dní, trocha vody a trochu trpělivosti… a doma si můžete vypěstovat ten nejčerstvější „superfood“. V článku vám ukážu, proč klíčky stojí za to, jaká semínka si vybrat, v čem a jak se dá klíčit i jak klíčky do jídelníčku zařadit.

Proč stojí za to jíst klíčky

Klíčení je malý zázrak přírody. Stačí obyčejné semínko, trocha vody a pár dní – a probudí se v něm obrovská síla. Během klíčení se aktivují enzymy, zvyšuje se obsah vitamínů, vzniká chlorofyl a celý výživový profil semínka se znásobí. Klíčky jsou lehce stravitelné, tělo z nich snadno získá živiny a navíc přirozeně podporují detoxikaci.

Jaká semínka jsou vhodná ke klíčení

Základ je vybírat neloupaná semínka určená ke klíčení, ideálně v BIO kvalitě.

Vhodná jsou například:

  • Mungo
  • Čočka (neloupaná)
  • Cizrna
  • Zelený hrách (celý)
  • Vojtěška (alfalfa)
  • Ředkvička
  • Brokolice
  • Pískavice
  • Hořčice
  • Řeřicha
  • Pohanka kroupa
  • Slunečnice
  • Chia
  • Quinoa

Co klíčím já: Nejčastěji klíčím slunečnici, kterou naprosto miluju jemně naklíčenou – je krásně křupavá, šťavnatá a výborně se hodí skoro ke všemu. K tomu klasika jako mungo a čočka – tyhle tři jsou moje stálice, protože jsou jednoduché na přípravu, vždycky se povedou a chutnají skvěle. Všechna semínka používám v BIO kvalitě.

blank

Co potřebujete ke klíčení

  • Klíčící nádobu
  • Jemné sítko, plátýnko nebo klíčící víčko
  • Vodu
  • BIO neloupaná semínka ke klíčení

Druhy klíčících/nakličovacích nádob:

  • Zavařovací sklenice (hrníček) s plátýnkem zajištěná gumičkou – vhodná metoda zejména pro luštěniny a obiloviny.
  • Miska/tácek s buničinou – ideální pro řeřichu, hořčici, brokolici, chia a další semínka s mělkým kořenem.
  • Klíčící sklenice se šroubovacím síťovaným víčkem – ideální pro klíčení luštěnin, obilovin a větších semínek (vojtěška, hořčice aj.). Nevhodná pro velmi drobná nebo slizovitá semínka (např. chia).
  • Klíčící miska / miska na klíčení – speciální nádoba s patry a odtokem vody, vhodná pro jakákoliv semínka (i ta, která tvoří sliz), luštěniny i obiloviny.
  • Klíčící talířek se sítkem – ideální pro jakákoliv drobná semínka i ta se slizem.

V čem klíčím já: Mám na to úplně jednoduchý systém: semínka namočím do velké sklenice od jogurtu Wild & Coco, potom sklenici dám našikmo do misky, aby mohla odtékat přebytečná voda, a každý den je proplachuji. Takto jednoduše bez speciálních pomůcek.

blank

Jak obecně klíčit – krok za krokem

  • Namočte semínka – vložte je do nádoby a zalijte čistou vodou na 6–12 hodin (přes noc), dle druhu semínka
  • Slijte a pravidelně proplachujte – vodu slijte a semínka 2× denně (ráno a večer) proplachujte
  • Nechte klíčit – ve sklenici nakloněné vzhůru dnem nebo v klíčící misce
  • Sklizeň – klíčení trvá obvykle 2–7 dní, dle druhu semínka
  • Skladování – v lednici v uzavřené nádobě cca 3–5 dní
  • Konzumace – nejlépe syrové, například na pečivu, krekrech s pomazánkou, v salátech, posyp polévek, hlavních jídel aj.

1. Klíčení luštěnin (hrách, čočka, cizrna, mungo)

Hrníček / zavařovací sklenice: Luštěniny zalijte v hrníčku vodou a nechejte je přes noc (8–12 hodin) namočené. Ráno vodu slijte, luštěninu propláchněte, nechejte okapat, hrníček přikryjte gázou nebo plátýnkem a zajistěte gumičkou. Pravidelně 2× denně proplachujte cca 2–3 dny do vytvoření klíčků.

Klíčící sklenice: Luštěniny zalijte v klíčící sklenici vodou a nechejte je přes noc (8–12 hodin) namočené. Ráno vodu slijte, luštěninu propláchněte, nechejte okapat, sklenici zašroubujte klíčícím víčkem nebo přikryjte gázou/plátýnkem a zajistěte gumičkou. Pravidelně 2× denně proplachujte cca 2–3 dny do vytvoření klíčků.

Naklíčené mungo

2. Klíčení semínek (brokolice, řeřicha, alfalfa, hořčice, ředkvička, chia)

Klíčící miska: Semínka namočte na 4–6 hodin (u řeřichy není nutné). Po namočení je slijte a rovnoměrně naskládejte do misky. Jemně je zalijte vodou a proplachujte 2× denně po dobu 4–6 dní, dokud nevyrostou klíčky.

Klíčící talířek: Nalijte vodu do misky tak, aby semínka byla v kontaktu s vodou, ale ne ponořená. Pravidelně kontrolujte vlhkost a podle potřeby dolévejte vodu. Klíčky by měly být hotové za 5 dní.

Vata / buničina: Semínka namočte na 4–6 hodin (u řeřichy není nutné). Slijte a rovnoměrně je rozprostřete na navlhčenou vatu. Udržujte vatu vlhkou, ale ne přemokřenou. Klíčky obvykle vyrostou za 1–2 dny, sklizeň je možná po 5–7 dnech.

blank

3. Klíčení obilovin (pohanka, quinoa)

Hrníček / zavařovací sklenice: obiloviny nejprve propláchněte. Poté v hrníčku zalijte vodou a nechte namočené (quinou cca 4 hodiny, pohanku ne déle než 30–60 minut, jinak vytvoří sliz). Slijte, znovu propláchněte, nechte okapat, sklenici přikryjte gázou/plátýnkem a zajistěte gumičkou. Proplachujte 2× denně, klíčky se objeví během 1–2 dnů (krátké ocásky), poté je riziko že začnou hořknout nebo plesnivět.

Klíčící sklenice: Po propláchnutí obilovinu zalijte vodou (quinou na cca 4 hodiny, pohanku ne déle než 30–60 minut, jinak vytvoří sliz). Poté slijte, propláchněte, sklenici zašroubujte klíčícím víčkem nebo přikryjte gázou a zajistěte gumičkou. Proplachujte 2× denně, klíčky budou hotové za 1–2 dny, poté je riziko že začnou hořknout nebo plesnivět.

Kam s klíčky

  • Posyp na saláty a buddha bowl
  • Vmíchat do pomazánky či hummusu (anebo jen posypat)
  • Na chleba a pečivo, krekry
  • Na ozdobu polévek a hlavních jídel (stir-fry, rizot, nudlí)
  • Do wrapů, tortill a sendvičů
  • Samostatně jako příloha nebo svačinka
  • Pučálka (orestovaný naklíčený hrách)

Kam nejraději klíčky používáme u nás doma: Nejradši do čerstvých salátů, na chleba s kokosovým olejem nebo jako ozdobu na pomazánky.

blank

Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, sepsala jsem svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma.

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu. Dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování a kompletní kurz RAW food se spoustou receptů zdarma.

Nejprodávanější na Love of Raw

2025-10-21T11:05:16+01:00

Napsat komentář

Přejít nahoru