Kokosový olej patří mezi naše oblíbené ingredience a často ho využíváme (nejen) při přípravě jídel. Ve skutečnosti jsou kokosový a olivový olej jedinými druhy olejů, které najdete v naší kuchyni.
Olivový olej preferujeme při přípravě slaných pokrmů, zatímco kokosový olej upřednostňujeme do sladkých receptů, a to díky jeho vynikající chuti a vůni, která dodává sladkým jídlům nádech exotiky. Kromě receptů využíváme kokosový olej i jako kosmetický prostředek pro sebe i naše děti.
Který kokosový olej používáme? U nás doma máme nejraději panenský BIO kokosový olej od značky Vitalvibe. Oblíbili jsme si ho díky jeho prvotřídní kvalitě, šetrné výrobě pomocí „mokrého mletí“, čistotě a hlavně úžasné chuti a vůni.
Milujeme ho kvůli jeho chuti a vůni
Kokosový olej se pro nás stal nezbytnou součástí kuchyně, a to především díky jeho vynikající kokosovo-máslové chuti a příjemné exotické vůni, které dokonale doplňují sladké i slané pokrmy. Ne všechny panenské kokosové oleje ale takto voní a chutnají. Většina nemá žádnou vůni. V tomto ohledu je Vitalvibe kokosový olej opravdu speciální a už samotná jeho vůně láká k ochutnání. :-)
Kde nám nejvíc kokosový olej chutná? Naše děti ho nejvíc milují na chlebu místo klasického másla. Často z něj připravuji polevy na kaše, díky horké kaši se rozpustí a kaši krásně ochutí i ovoní. Anebo místo polevy kaši ozdobím ovocem, které orestuji na kokosovém oleji a zkaramelizuji přidáním kokosového cukru. To je lahůdka!
10 způsobů, jak používáme kokosový olej
1. RAW dezerty a cukroví
Kokosový olej dokonale spojí suché ingredience na RAW dortové korpusy nebo piškotová „těsta“. Krémům dodává luxusní chuť a aroma a pomáhá jim dosáhnout správné tuhé, ale zároveň krémové konzistence.
Tip: Používám ho všude tam, kde nechci, aby krém, korpus nebo poleva ztuhly velmi pevně do tvrdé hmoty (tuto vlastnost má kakaové máslo), ale aby se daly pěkně krájet a byla zachována krémová konzistence.
- Tirawmisu
- Čokoládový RAW dort s arašídovou polevou
- RAW krtkův dort
- Hruškový RAW koláč s drobenkou
- RAW mango dort
- RAW perník s čokoládovou polevou
- RAW hraběnčiny řezy
- RAW proteinové tyčinky
- Bali RAW brownies
2. Polití knedlíků a krupicové kaše
Kokosový olej s medem či sirupem je skvělou alternativou k máslu na polití ovocných knedlíků, šišek s mákem nebo krupicové kaše. Tvoří lahodnou nažloutlou polevu, která připomíná máslo.
3. Čokoládová poleva
Kokosový olej udržuje čokoládovou polevu jemnou a křupavou, ideální pro polití dezertů, cukroví, tyčinek nebo perníků.
Tip: Já dělám čokoládovou polevu třemi způsoby. Záleží, jak moc tuhou polevu potřebuji. Pokud chci tužší, třeba na obalení banánků v čokoládě nebo polití tyčinek, rozpustím 100% čokoládu a „zředím“ ji kokosovým olejem a dosladím dle chuti, anebo smíchám kokosový olej s rozpuštěným kakaovým máslem, přidám sladidlo a kakao.
Pokud mi stačí měkčí poleva, vyrobím si ji z kokosového oleje, kakaa a sladidla dle chuti. Tuto čokoládu je ale lepší skladovat v lednici, v pokojové teplotě může být mazlavá.
- Banánky obalené v čokoládě
- RAW perník s čokoládovou polevou
- Čokoládový RAW dort s čokoládovou a arašídovou polevou
- RAW Snickers tyčinky s čokoládovou polevou
- RAW Bounty v čokoládě
- Pralinky
4. Křehká těsta
Kokosový olej vynikajícím způsobem nahrazuje máslo nebo jiné tuky ve sladkém pečení. Sušenky a granoly s ním nejen krásně voní a chutnají, ale jsou také vláčné a křehké.
Tip: Všechny recepty na sušenky i granolu si můžete udělat v pečené i nepečené verzi. Obojí je výborné a krásně vláčné. Pokud je budete péct, doporučuji nepéct víc než 180 °C, to je maximální kouřový bod panenského kokosového oleje.
- Mandlové ovesky
- Kakaové sušenky
- Lískoořískové cookies
- Salted almond cookies
- Salted cacao cookies
- Veganská kakaová bábovka
- Banánová granola
- Čokoládová granola
5. Ochucení quinoi, pohanky nebo zeleniny
Kokosový olej dodává neutrální obilovině či zelenině výbornou chuť. Zkuste ho zamíchat do mačkaných brambor, napařené zeleniny, anebo ochutnejte naši nejoblíbenější kombinaci teplou quinou, kokosový olej, lahůdkové droždí, česnek a sůl. Výborný je také smíchaný s bílým tofu na tofu fetu.
6. Na chleba
Kokosový olej skvěle nahrazuje máslo na chlebu. Posypaný pažitkou a solí chutná fantasticky. Tuto kombinaci milují i děti.
7. Pudinky a krémy
Kokosový olej dodává pudinkům a krémům skvělou chuť, sytost a krémovou strukturu.
- Jahodový termix
- Čokoládový pudink
- Kávový kešu krém
- Vanilkový panna cotta s malinovým želé
- Proteinový pudink
- Krémový kakaový pudink
- Čokoládovo-oříškový pudink
8. Na pánev
Kokosový olej lze použít místo běžného oleje na šetrné restování a dušení ovoce, zeleniny nebo tofu. Skvělé je i na osmažení lívanečků, placiček nebo palačinek – dodá jim skvělou chuť a vůni.
9. Do smoothie, kakaa a kávy, polévek i kaší
Kokosový olej dodá nápojům a pokrmům jemnou kokosovou chuť a zvýší jejich sytost. Výborný je také do různých kari a dalších asijských omáček místo kokosového mléka.
- Ovesná kaše
- RAW kakao
- Jemně kokosové green smoothie
- Čokoládové smoothie s příchutí kokosu
- Listové smoothie
- Jahodové smoothie
- Hráškový krém
10. Jako péče o pokožku i pro děti
Kokosový olej je vynikající alternativou k běžným krémům pro péči o pokožku dospělých i dětí (viz můj článek co jsem si brala do porodnice). Mažeme s nimi suchá místa, kůži po opalování, dětskou pokožku po koupeli atp. Je skvělý i pro celotělové masáže. Používám ho i na namazání trubičky ke klystýru.