Chtěli jste si koupit jahody v obchodě? Na jahodových farmách je seženete za polovinu ceny. Jahody zde navíc můžete nejdřív ochutnat, takže víte, co sbíráte.
Domácí jahody jsou zralé, chutnější a šťavnatější. Těm z dovozu chybí typická chuť, protože jsou to speciálně šlechtěné pevné a odolné odrůdy, které musí hlavně vydržet mnohakilometrový transport.
Podívejte se, kde si ve vašem kraji můžete pořídit čerstvé jahody. Jejich sklizeň trvá obvykle až do července. Než však pro jahody vyrazíte, vždy si ověřte otevírací dobu a dostupnost, které se často mění podle počasí.
Jak jahody po samosběru skladovat?
Jahody jsou sice výtečné, ale nedají se dlouho skladovat. Při nákupu je třeba dbát na to, aby plody nebyly pomačkané a netekla z nich šťáva. Při sběru je nejlepší začít hned ráno a ovoce ihned zchladit na 4–6 °C, potom vydrží několik dní. Nejlepší je skladovat jahody rozložené na ploše tak, aby se plody navzájem nedotýkaly. I tak je ale potřeba je spotřebovat nebo zpracovat do pěti dnů.
Vytvořte si třeb RAW jahodovou marmeládu: VIDEORECEPT ZDE
Zde najdete jahodové farmy dle krajů, adresy a částku, kterou zaplatíte za kg jahod: