12 NEJ ingrediencí, které vždy musí být v mé kuchyni

Tyto produkty jsou pro mě v kuchyni nezbytné. Jsou základem, který mám vždy po ruce, a z nichž pak každý den tvořím zdravé a výživné sladké i slané dobroty pro celou rodinu.

U všech potravin, které doma používáme, je pro nás důležitá hlavně složení, kvalita a čistota. Proto většinu potravin kupujeme v RAW a BIO kvalitě od nás z Vitalvibe, kde máme jistotu, že jsou potraviny té nejvyšší kvality plné všech živin. Všechny ostatní bereme od farmářů nebo kupujeme v BIO kvalitě. Protože to, co vkládáme do svých úst, nás vyživuje, podporuje naše tělo a poskytuje mu potřebnou energii.

Jakých 12 ingrediencí nám tedy doma nesmí chybět?

1. Lahůdkové droždí

Jednou z nejčastěji používaných a zároveň nejoblíbenějších surovin u nás doma je lahůdkové droždí z Vitalvibe. Toto multifunkční dochucovadlo je tajemstvím všech těch našich lahodných salátů, dresinků, pomazánek, quinoi a nudlí. Skvěle totiž zvýrazní jakéhokoliv jídlo. Nikdy jsem nejedla chuťově lepší lahůdkové droždí. Když ho přidám k rýžovým nudlím dětem, které ho ještě nikdy nezkusily, vždy si ho zamilují. Každé dítě z Neové školy u nás doma chce nudle s lahůdkovým droždím. :-)

Kadeřávek ochucený olivovým olejem, solí a lahůdkovým droždím

Tímto droždím nejčastěji ochucuji nudle, pohanku nebo quinou spolu s olivovým olejem, solí a případně i česnekem (anebo ještě spirulinou dle receptu na spirulinové nudle). K tomu nakrájím zeleninu (nejčastěji salát, rajče a okurek), vše zaliji ještě zálivkou a výborný salát je na světě. Dětem s ním sypu i těstoviny, rýži, polévku či jakékoliv jiné jídlo. Obsahuje totiž spoustu vitamínů skupiny B, včetně B12, takže skvěle zvýší nutriční hodnotu pokrmu a dětem doplní důležité živiny.

blank

Co je to lahůdkové droždí? Jsou to křehké sušené vločky neaktivního droždí plné vitamínů skupiny B, včetně B12, s příjemnou oříškovo-sýrovou chutí, které se krásně rozplývají na jazyku. Chutná skoro jako parmazán. Více o něm jsem psala v samostatném článku 5 TOP receptů s lahůdkovým droždím a důvod, proč ho doma jíme každý den, kde vás ho i naučím používat v kuchyni.

2. Olivový a kokosový olej

Ve skutečnosti jsou kokosový a olivový olej jedinými druhy olejů, které najdete v naší kuchyni. Olivový olej preferujeme při přípravě slaných pokrmů (např. na ochucení česnekových green nudlí, salátů, quinoi s kysaným zelím, na orestování zeleniny, tofu aj.), zatímco kokosový olej používáme hlavně do sladkých receptů (na ochucení kaší, polití ovocných knedlíků, na zkaramelizování ovoce, ale i místo másla na chleba), a to díky jeho vynikající chuti a vůni, která dodává jídlům nádech exotiky. Kromě receptů využíváme kokosový olej i jako kosmetický prostředek pro sebe i naše děti.

blank

Kváskový chléb s kokosovým olejem, solí a pažitkou – nejoblíbenější dobrota našich dětí :-)

Nejlepší olivové oleje pocházejí z Řecka a mají typický trpký „ocásek“. Například značka Minerva, která se dá sehnat ve většině supermarketů. My kupujeme buď právě Minervu, nebo si necháváme dovážet nefiltrovaný olivový olej přímo z Řecka z malé domácí farmy.

Kokosový olej používáme panenský BIO od nás z Vitalvibe. Oblíbili jsme si ho díky jeho prvotřídní kvalitě, šetrné výrobě pomocí „mokrého mletí“, čistotě a hlavně úžasné kokosovo-máslové chuti a vůni. Ne všechny panenské kokosové oleje takto voní a chutnají. Většina nemá žádnou vůni. V tomto ohledu je Vitalvibe kokosový olej opravdu speciální a už samotná jeho vůně láká k ochutnání. :-)

Tip: Více o kokosovém oleji jsem psala ve článku 10 způsobů, jak doma používáme kokosový olej a proč ho máme rádi.

3. Himalájská sůl

Sůl je pro nás základní ochucovadlo jak ve slané, tak také ve sladké kuchyni. Dávám špetku třeba i do mé lámané čokolády nebo do ovesné kaše. Sůl dodá luxusní chuť třeba i sušenkám, mrkněte třeba na jeden z mých nejlepších receptů: Salted cookies. Vytahuje totiž chutě napovrch a sladké recepty jsou díky tomu daleko výraznější a chutnější.

blank

Salted almond cookies – sladké sušenky s přídavkem soli

U nás doma vše solíme himalájskou solí z Vitalvibe, která obsahuje mnoho minerálních látek. Jedním z nich je i železo, které dává soli její typickou barvu – čím větší obsah železa, tím růžovější je barva himalájské soli.

4. RAW 100% čokoláda

Další nezbytnou ingrediencí, která mi doma nesmí chybět, je 100% živá čokoláda. Pro mě je RAW čokoláda jedním z největších přírodních darů, který jsem objevila na své dlouholeté cestě a začlenila ji svého do každodenního života. Používám hlavně 100% čokoládu ze vzácné odrůdy Criollo, která plodí kakaová jádra nejvyšší jakosti s tou nejjemnější chutí a vůní. Kakaové boby této ušlechtilé odrůdy (a tudíž i 100% čokoláda z nich) patří mezi nejkvalitnější na světě.

100% čokoláda jako součást smoothie

100% čokoláda jako součást smoothie

Nejčastěji 100% čokoládu využívám jako základ pro rituální kakao a kakaové elixíry, které si dopřávám skoro každý den. Také ji ráda zakusuji jen tak v kombinaci s nějakou sladší čokoládou (třeba My raw joy z Vitalvibe) – skvěle se doplňují! Občas ji přidávám i do smoothie (viz recept na Proteinové smoothie s kousky čokolády) nebo dětem do zmrzliny. Z RAW čokolády také připravuji pralinky, polevy na kaše a další dobroty, které jsem shrnula v mém e-booku Čokoláda a rituální kakao, který si můžete zdarma stáhnout.

Co je to 100% živá nealkalizovaná čokoláda? Jsou to rozmělněné kakaové boby usušené na pastu bez jakýchkoliv dalších přísad. Obsahuje všechny živiny, které se vyskytují i v kakaových bobech, včetně tuku. Je to nejčistší přímý produkt, který lze z kakaových bobů získat. Naše tělo živou čokoládu dokonale využije a vezme si z ní maximum výživy. Jak živou čokoládu poznat a proč jsou běžné čokolády ze supermarketů nekvalitní, jsem popsala ve článku Jak vybrat kvalitní čokoládu, aby nebyla hříšné potěšení, ale největší dar přírody.

5. Drcené kakaové boby slazené kokosovým nektarem

Boby v nektaru jsou má oblíbená ingredience. Obsahují spoustu živin a navíc jsou příjemně nasládlé díky kokosovému nektaru. Ráda si je sypu do smoothie, protože ho skvěle dosladí a navíc mu ještě dodají křupavost. Pokud je nemám, dávám do smoothie pro křupavost i celé boby, které spolu se smoothie rozmixuji. Právě smoothie s kakaovými boby jsem často pila, když jsem kojila a potřebovala hodně energie, třeba na ranní vstávání. Drcené boby přidávám také do banánové zmrzliny á la stracciatella nebo do RAW lámané čokolády.

blank

RAW lámaná čokoláda s datlemi, kešu a drcenými kakaovými boby

6. Kakaový prášek

Nealkalizovaný kakaový prášek stejně jako 100% čokoláda u nás nesmí chybět. Kakao miluji na výrobu mé nejoblíbenější lámané čokolády, kterou v rámci Vitalvibe i prodáváme, anebo s ním ochucuji smoothie pro dodání té správné čokoládové chuti. Děti kakao milují na kaši, anebo nasypané na nakrájený sladký žlutý nebo oranžový meloun.

blank

Lámaná čokoláda vyrobená z kakaa, kakaového másla, sladidla a špetky soli

Kakao používám v RAW a BIO kvalitě přímo od nás z Vitalvibe, kde mám jistotu, že neprošlo procesem alkalizace (více o alkalizaci jsem psala v článku Není kakao jako kakao, aneb proč doma nepoužíváme holandské kakao) a obsahuje všechny antioxidanty a další úžasné látky pro naše tělo.

blank

RAW a BIO kakaový prášek

7. Zelené potraviny

Zelené potraviny jsou jedny ze základních ingrediencí, které doma každý den používáme. Nejčastěji si dopřáváme mladý ječmen, chlorellu a spirulinu, a to jak ve formě prášku, tak i ve formě křupavé. Všechny „zelenáče“ bereme od nás z Vitalvibe, protože zrovna u zelených potravin je velice důležitá jejich kvalita, čistota a šetrné zpracování, abychom mohli získat maximální přínosy pro zdraví a tělo.

Mladý ječmen často pijeme jen tak s teplou vodou, chlorellu si mixuji do smoothie, anebo ji jíme jen tak ve formě tablet a spirulinu práškovou děti milují v nudlích a tu křupavou (ať už pikantní verzi nebo tu bez příchuti) jí jen tak, anebo s ní sypeme polévky a saláty.

Spirulinové nudle

Nudle smíchané se spirulinou, solí, lahůdkovým droždím a olivovým olejem, které děti naprosto zbožňují

8. Pohanka a quinoa

Quinoa a pohanka jsou mé nejoblíbenější přílohy, které u nás doma nesmí chybět, a jím je skoro každý den. Jsou bez lepku, bohaté na bílkoviny a velmi výživné. Uvařím je a dochutím lahůdkovým droždím, olivovým nebo kokosovým olejem a solí. Takto připravené si je přidávám buď do salátů, nebo je podávám spolu s pečenou či na pánvi orestovanou zeleninou a dresinkem (nejčastěji dělám křenový, „vajíčkový“, pepřový). Pro děti mi zase doma nesmí chybět vlasové rýžové nudle. Milují je se spirulinou nebo jen tak s lahůdkovým droždím, solí a olivovým olejem. :-)

blank

Ochucená quinoa s dresinkem

9. Datle

Datle často používám jako přírodní sladidlo k oslazení smoothie, zejména když nemám sladké banány, nebo je používám místo cukru při přípravě dezertů a kuliček. Často je jím jen tak samotné nebo naplněné oříškovým máslem jako rychlý dezert.

Mým favoritem jsou datle Medjool z Vitalvibe. Jsou to nejšťavnatější a nejluxusnější datle. Jejich chuť i vůně připomínají karamelové bonbony a mají úžasně máslovou konzistenci.

blank

Datle medjool plněné oříškovým máslem

10. Houbové nápoje

Místo kávy jsem si hodně oblíbila pít houbové nápoje. Dělám si je na způsob cappuccina – udělám je s vodou a zaliji vyšlehaným ovesným mlékem Barista. Pravidelně střídám různé druhy funkčních hub a dělám si tak reishicchino, cordicepscchino a tak podobně. Podobně se dá udělat i kakao s houbami. Funkční houby mají spoustu skvělých benefitů pro naše tělo, například na naši imunitu, stresovou zátěž a energii.

Houbové nápoje kupuji u nás ve Vitalvibe od špičkové finské značky Four Sigmatic, která je zpracovává formou dvojitého extraktu, aby všechny příznivé látky byly v dobře stravitelné podobě.

blank

11. Rostlinný kolagen a protein

Tyto dva produkty od značky Sunwarrior od nás z Vitalvibe máme vždy v kuchyni a bereme si je s sebou i na cesty. Mám u nich jistotu, že jsou v TOP kvalitě, RAW a BIO a srovnatelné s živočišnými produkty.

Sunwarrior protein používám do smoothie sobě i dětem na doplnění plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin a vytvoření krémové a smetanové konzistence (viz můj článek 4 TOP recepty z rostlinného proteinu a tip na ten nejchutnější a nejkrémovější). Nejčastěji používám neochucený a smoothie pak dochucuji datlemi a kakaem. Toto smoothie miluje Neo do školy.

blank

Krémové smoothie s proteinem

Kolagen Builder si podobně jako protein dávám do smoothie. Také používám neochucený a smoothie si pak dochutím např. kakaem. Tento kolagen skvěle podpoří produkci vlastního kolagenu v těle pro krásné a zdravé vlasy, nehty a klouby.

12. Kešu oříšky

Kešu jsou jedny z mých nejoblíbenějších oříšků. Nepoužívám jiné než ty z Vitalvibe, protože jejich chuť mě naprosto dostala. Nikdy v životě jsem tak dobré kešu neměla. Tyhle jsou máslové, lahodné a voňavé. Navíc jsou velice šetrně loupány, aby byla zajištěna jejich kvalita. Většina běžných kešu se zpracovávají velkou teplotou (vaření v oleji nebo žíhání plamenem), což ničí mnoho živin.

Salát s křenovou zálivkou

Salát s křenovou zálivkou z kešu

Kešu používám je zejména k výrobě zálivek na naše každodenní saláty, do pomazánek a dezertů, kde vytvoří luxusní krémovou konzistenci. Jsou ale tak dobré a křupavé, že je často doma jíme jen tak, anebo jimi sypeme saláty či lámanou čokoládu.

Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma.

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu, dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování zdarma.

Nejprodávanější na Love of Raw

2024-06-17T11:30:17+01:00
Přejít nahoru