Podzim je ve znamení barev, vůní a hutnějších chutí. Příroda nám právě teď nabízí zásobu šťavnatých jablek, hrušek, dýní, zelí nebo třeba fenyklu. Všechny tyto suroviny mají právě teď nejvíc živin, chuti i energie – a tak je ideální čas zapojit je do svého jídelníčku – ať už v raw nebo vařené variantě. Připravila jsem pro vás výběr receptů, které využívají podzimní poklady a které si zamilujete nejen vy, ale i vaše děti. :)
Co si teď můžeme dopřát?
1. Dýně
Dýně je královnou podzimu – výživná, krásně sladká a univerzální. Hodí se do salátů, kaší, rizot, na polévku nebo jako příloha k mnoha jídlům.
- Salát z čerstvé dýně s chimichurri, rukolou, bílými fazolemi a semínkovými hrudkami s goji
- Dýňová kaše z hnědé rýže s chai kořením
- Chlebík s mačkanou dýní, hořčicí, pečeným zelím, jablky a lískovými ořechy

Proč jíst sezónně? Sezónní zelenina má nejvíc živin, chutná nejlépe a je v souladu s cykly přírody. Nemusíme přemýšlet, co tělo potřebuje – stačí se podívat, co je se právě sklízí.
2. Jablka a hrušky
Sladká, šťavnatá a plná vitamínů – jablka i hrušky jsou typickou podzimní klasikou, kterou využijete do dezertů, kaší, smoothie i svačinek.
- RAW jablíčkový štrůdl
- RAW jablečno-hrušková přesnídávka s piškoty
- RAW hraběnčiny drobenkové řezy
- Jablečno-hrušková kaše s pohankou
- Jablíčkovo-skořicové green smoothie
- Green Vitamineral smoothie s jablkem
- Maková kaše s jablkem a hruškou
- Jablečné koláčky s mákem
- Hruškový RAW koláč se skořicí a drobenkou

3. Zelí
Zelí je bohaté na vitamín C, podporuje trávení a perfektně se hodí nejen jako příloha, ale i do kreativních receptů. U nás doma je v chladnějších dnech ochucená quinoa s kysaným zelím stálice.

4. Celer
Bulvový celer se skvěle hodí do polévek, kaší a pomazánek, řapíkatý je zase osvěžující k dipům, do salátů nebo zelených smoothie. Dodá jídlu svěžest a zároveň posílí imunitu. Z řapíkatého celeru si ráda připravuji i šťávu za pomocí šnekového odšťavňovače.

5. Červená řepa
Řepa je doslova podzimní superpotravina – plná antioxidantů, železa a sladké chuti. Má nádhernou sytě červenou barvu, která ozdobí každý talíř, a přitom skvěle zasytí. Hodí se do polévek, salátů, pomazánek i smoothie. V RAW podobě je jemně nasládlá, šťavnatá a povzbuzující.
Z řepy ráda připravuji i šťávy pomocí šnekového odšťavňovače, který šetrně zachová maximum enzymů, vitamínů i minerálů. Nejlépe chutná v kombinaci s dalším ovocem nebo jinou zeleninou – třeba s jablkem a mrkví.

Speciální tip: Vyrazte na podzim na dovolenou do tepla. Pro mě je to ideální cesta, jak nasát sluníčko a hlavně si ještě užít dostatek čerstvých potravin před zimou :-)
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, sepsala jsem svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma.
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu. Dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování a kompletní kurz RAW food se spoustou receptů zdarma.
Napsat komentář
Pro vložení komentáře musíte být přihlášeni.