Rozhodla jsem se sepsat svoji vlastní zkušenost vyplývající s dlouholeté závislosti na mléčných produktech.

Moje cesta k živé stravě byla velmi přirozená, od malička jsem odmítala maso a nechtěla jej, pečivo mi také moc nechutnalo a moje strava se skládala hlavně z ovoce a zeleniny. To zní sice báječněm ale co už tak skvělé není je to, co jsem měla ve velkém množství ve svém jídelníčku dál. Byly to mléčné výrobky všeho druhu. Doslova jsem ovoce a zeleninu zajídala kefíry, jogurty, sýry a pomazánkami a to vše jsem zapíjela skvělým čerstvým mlékem. Sice jsem nebývala nemocná, měla jsem hodně energie, závodně jsem sportovala a tancovala, ale začal obrovský problém s mým zažíváním, pletí, nehty a klouby.

Kombinace ovoce a mléčných produktů mě ohromně nadýmala. To jsem si samozřejmě neuvědomovala a stravovala jsem se tak dále. Ovoce je totiž potřeba jíst nejlépe samostatně, jelikož s jinými potravinami začne v žaludku kvasit, pokud je smícháte, takže klasicky propagovaná zdravá snídaně z mého dětství a dospívání-  jogurt či tvaroh s ovocem a vločkami, je pro většinu trávících ústrojí velmi nezdravá. Je potřeba to ale sledovat na svém těle a zkoumat, co vám jednotlivé kombinace přinesou.

Takže za ta léta jsem si velmi oslabila trávící systém, což jsme dle čínské diagnostiky mohla pozorovat i na rýze na jazyku v oblasti trávení a dále jsem bojovala se špatnou uhrovitou pletí a říkala jsem si, kdy to konečně přestane…… a nepřestávalo to. Dále se mi nikdy nepodařilo na této stravě mít krásné nehty, vždy jsem je měla tenké, lámavé a vždy krátké. Navíc mi začalo vrzat v kloubech, takže po jednom úraze spojeným s výpotkem na koleni mi řekl doktor, že budu mít velmi brzy problémy s klouby, tak jsem ve svých 24 letech nechápala. Vždyť já jím defakto jen mléčné kvalitní výrobky. Mám mít krásné vlasy, nehty, pleť a totálně zdravé klouby a mám opak…

No a pak to přišlo – celodenní seminář živé stravy Anny Hýžové ve Zlíně. Ochutnala jsem poprvé rostlinné a ořechové mléka, uviděla, jak si je během pár sekund doma připravím, ochutnala jsem RAW sýry z mandlí nebo kešu, rostlinné pomazánky a od toho dne jsme přešla na živou stravu a vyloučila všechny mléčné produkty a během následujícího roku se moje nehty a pleť začala zlepšovat, moje tělo se začalo čistit od hlenů a musím říct, že od té doby jsem neměla rýmu. Už tolik let jsme neměla rýmu :) Je to prostě úžasný:)

Také znám spoustu maminek – veganek, které nikdy pro své dítě nepotřebovaly odsavačku a nikdy se netrápily s rýmou svých dětí. Proč asi :)

Zde je několik argumentů k zamyšlení:) 

  • Země s největší konzumací mléčných produktů mají zároveň nejvyšší počet výskytu degenerativních onemocnění kostí (např. osteoporóza), onemocnění srdce, rakoviny prsu, alergií, cukrovky a roztroušené sklerózy.
  • Mléko nedodává vápník, dělá pravý opak: ODEBÍRÁ vápník z kostí, díky čemuž jsou kosti křehké a snadno se zlomí. Proč? Mléčné produkty jsou pro naše tělo zánětlivé, naše tělo je nuceno vyrovnat pH tak, že si bere zásadité minerály, odkud je možné, tedy z našich kostí. Ironií je, že to vede k nedostatku vápníku v těle. Kravské mléko není stejné jako lidské. Vápník z kravského mléka nebo sýru není stejný jako vápník z organických rostlin, jako např. u listové zeleniny a zeleně obecně (odkud získávají vápník krávy)!
  • Mléko a sýry jsou jednou z hlavních příčin vzniku artritidy, zácpy, alergií, astmatu, koliky, zánětů dutin, onemocnění srdce, vaječníků, chudokrevnosti, cukrovky I.typu, šedého zákalu, obezity, překrvení, plicních potíží a dokonce rakoviny. Mléčné produkty bývají přímo spojovány s infarktem a mozkovou mrtvicí. Když při pitvách rozřezávají srdce, vytéká z něj bílý hustý sliz…hádejte, oč jde? Je to nahromaděný vápník, který se usazuje v těle. Je to jako byste nalili do auta cement místo oleje.
  • Mléčné výrobky vytváří hlen, který ucpává střeva, plíce, reprodukční systém. Ty jsou pak přetížené nahromaděným hlenem a v podstatě dusí buňky. Když se vám na těle začnou objevovat bílé skvrny, znamená to, že tuk a hlen se rozšířily po dýchacím a rozmnožovacím ústrojí. To často vede k hormonální nerovnováze, včetně poruchy štítné žlázy, slinivky břišní a pohlavních žláz. Tento stav vede ke vzniku cyst a nádorů, a nakonec k rakovině – zejména prsu, tlustého střeva a rakovině v oblasti pohlavního ústrojí. Všechny živočišné produkty vedou k usazování tuku a cholesterolu v srdci a cévách, v nichž se postupně hromadí anorganický vápník v podobě tlusté bílé vrstvy, která působí jako cement (což se liší od vstřebatelného vápníku z rostlin).
  • Nic vám nezacpe střeva rychleji než sýry a mléčné produkty. Jsou jako lepidlo
  • Kravské mléko má vyšší obsah nasycených tuků než mateřské mléko, což má za následek problémy související s nahromaděným cholesterolem a potíže s krevním oběhem u malých dětí a dospělých.
  • Jestli si myslíte, že sýr není návykový, zkuste ho přestat jíst. Pasterizace mléka (neboli zahřátí na vysokou teplotu) ničí enzymy, což znamená, že mléko se nedá dobře strávit. Slinivka tyto chybějící enzymy neumí nahradit, a tak může vzniknout cukrovka.
  • Homogenizací mléka se tuk zmenšuje na velmi malé částice, které prochází střevním hlenem rovnou do krevního řečiště. Zde se stávají cizí látkou (jako např. hydrogenové oleje nebo margaríny), se kterou si tělo neví rady a tak se začnou usazovat v cévách, kloubech, na srdci a dalších orgánech.
  • Pasterizované mléko je neživé jídlo. Telata krmená pasterizovaným mlékem obvykle po 8 týdnech umírají!
  • I kdybyste mohli pít kravské mléko syrové, asi byste nechtěli. Většina krav je nakažená a nemocná. Krávy jsou dojeny přístroji, díky nimž se do mléka dostává krev a hnis.
  • Když se napijeme kravského mléka, pouze polovina všech obsažených bílkovin je použita a zbytek se pro tělo stává cizí bílkovinou a tělu neznámé bílkoviny jsou příčinou číslo 1 všech nemocí člověka. Cizí bílkoviny představují obrovskou zátěž pro ledviny. Když někdo jí maso, sýry, nebo pije mléko, měl by vědět, že jeho ledviny pracují 3 x tolik jako ledviny vegetariána. Nakonec ztvrdnou jako kámen.
  • Dvanáctiletá studie provedená na Harvardu na 72 tisíci lidech ukázala, že lidé, kteří pili hodně mléka (3 a více sklenic denně), utrpěli více zlomenin kostí než lidé, kteří pili mléko velmi málo.
  • Odkud získávají vápník krávy, koně, kozy a sloni? Z trávy. Traviny mají snad více živin, než cokoli jiného na této planetě. Nejlepší způsob, jak udělat tuto potravu stravitelnou pro člověka, je rozmixovat ji s nějakým ovocem. Tím se všechny živiny ihned vstřebávají.
  • Dalším důležitým faktorem je HOŘČÍK. Naše tělo nevstřebá ani nevyužije vápník bez hořčíku a je alarmující, že takřka každý v dnešní době má velmi nízkou hladinu hořčíku.

TIP:

Začněte si tedy připravovat rostlinná či ořechová mléka, kakaa, zmrzliny, jogurty či kefíry. Je možné připravit i skvělé RAW sýry z ořechů a semínek, lahůdkového droždí a veganských probiotik. Všechno vás naučím ve svém kompletním ONLINE RAW kurzu, který obsahuje několik lekcí o tom, jak si připravit všechny tyto RAW dobroty a jednoduše mléčné produkty nahradit nebo alespoň omezit.

Zde najdete více informací o kurzu: ONLINE RAW KURZ

Pokud byste potřebovali k zbavení se své závislosti na mléčných produktech chuť sýru, krerou byste od klasického tvrdého sýru nerozeznali, tak mrkněte na můj článek a tip na veganskou alternativu sýru, ve kterém nejsou:

  • živočišné tuky
  • cholesterol
  • laktózu
  • mléčné složky
  • GMO suroviny
  • palmový olej
  • konzervanty
  • sóju
  • lepek

Více informací najdete v článku zde: SÝR

Skvělé video, které Vám zodpoví na mnoho otázek ohledně mléčných produktů a rozhodně vás namotivuje, pokud motivaci ke změně ve svém stravování potřebujete. Udělejte to pro sebe a mrkněte na něj. Já jej viděla několikrát:)

VIDEO: Nejlepší řeč jakou kdy uslyšíte – Gary Yourofsky

a pokud by Vás to zaujalo, tak se podívejte i na jeho další video: OTÁZKY A ODPOVĚDI