Salát plný temných barev a sladkosti z řepy a kokosu vyvážený pikantností rukoly a kyselostí jablečného octu. Dokonalý na pozdní léto a podzimní dny, kdy si tělo říká o sladké chutě a vyživení.
Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.
Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)
Quinoa salát s řepou a švestkami, tofu fetou a rukolou
Course: Hlavní jídloCuisine: Vegan25
minutes20
minutes45
minutesSalát plný temných barev a sladkosti z řepy a kokosu vyvážený pikantností rukoly a kyselostí jablečného octu. Dokonalý na pozdní léto a podzimní dny, kdy si tělo říká o sladké chutě a vyživení.
Ingredience na 4 porce
150 g červené quinoy
450 g (3 menší, nebo 2 větší kousky) řepy
4 velké švestky
40 g rukoly
- Vegan feta
1 kostka tofu
35 g (1 vrchovatá lžíce) kokosového oleje
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička jablečného octu
1⁄2 lžičky soli
Postup
- Začněte s přípravou fety, aby měla čas vychladnout, zatímco chystáte zbytek surovin.
- Vegan feta
- Rozdrobte tofu najemno.
- Přidejte lahůdkové droždí, jablečný ocet a sůl.
- Rozehřejte si kokosový olej a horkým zalijte tofu.
- Pořádně promíchejte a pomačkejte.
- Dochuťte a dejte fetu vychladit do lednice.
- Salát
- Quinou v hrnci zalijte dvojnásobným množstvím studené vody a dejte vařit.
- Jakmile začne vřít, slijte vodu a znovu zalijte.
- Osolte a vařte na mírném plamenu pod pokličkou.
- Po 15 minutách slijte přebytečnou vodu a zakryté nechte dojít. Bude pak hezky drobivá.
- Mezitím rozehřejte troubu na 200 °C.
- Řepy oškrábejte a skrojte listy. Kořínek si nechávám jako držátko při krájení.
- Nakrájejte na tenké plátky na mandolíně.
- Lehce omastěte, osolte a opepřete a vyskládejte na papírem vyložený plech.
- Pečte zhruba 20 minut podle tloušťky řepy. Po krajích by měla být hezky křupavá a do hněda zbarvená.
- Ke konci zakápněte balsamiko octem a nechte pár minut zapéct.
- Do quinoy přidejte nakrájené švestky, čerstvý tymián, lžíci olivového oleje a lžičku jablečného nebo balzamikového octu.
- Servírujte společně s rukolou a pečenou řepou, zasypte vychlazenou tofu fetou a ozdobte čerstvým tymiánem.
Poznámky
- Tenké plátky řepy vypadají elegantně a slavnostně, pro variantu na rychlý oběd lze řepy uvařit a marinované s octem, olejem a tymiánem uchovat v lednici na pár dní dopředu.
Další recepty
V rámci našeho jarního a podzimního focení jsme pro vás společně s Kačkou Kultovou připravili pořádnou dávku receptů. Všechny je najdete na webu Vitalvibe.
- Krémové chřestové kroupoto
- Jáhlový krém s kakaem a macou
- Mandlové lívance s maca krémem
- Krémová polévka z květákových listů s lahůdkovým droždím a kešu
- Pečené ředkvičky s pestem
- Univerzální pesto
- Kořeněná chlebová superfood drobenka
- Ředkvový salát s goji a včelím pylem
- Mandlová drobenka
- Pomazánka z vlašských ořechů, konopných semínek a okurky
- Spirulina kimchi
- Tofu krémový sýr
Autorka: Kateřina Kultová
kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů

Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi.
Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo.
Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.
Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.
Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.