Quinoa salát s řepou a švestkami, tofu fetou a rukolou

Salát plný temných barev a sladkosti z řepy a kokosu vyvážený pikantností rukoly a kyselostí jablečného octu. Dokonalý na pozdní léto a podzimní dny, kdy si tělo říká o sladké chutě a vyživení.


Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.

Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)

Quinoa salát s řepou a švestkami, tofu fetou a rukolou

Recipe by Kateřina KultováCourse: Hlavní jídloCuisine: Vegan
Čas přípravy

25

minutes
Čas vaření nebo pečení

20

minutes
Celkový čas

45

minutes

Salát plný temných barev a sladkosti z řepy a kokosu vyvážený pikantností rukoly a kyselostí jablečného octu. Dokonalý na pozdní léto a podzimní dny, kdy si tělo říká o sladké chutě a vyživení.

Ingredience na 4 porce

  • 150 g červené quinoy

  • 450 g (3 menší, nebo 2 větší kousky) řepy

  • 4 velké švestky

  • 40 g rukoly

  • Vegan feta
  • 1 kostka tofu

  • 35 g (1 vrchovatá lžíce) kokosového oleje

  • 1 lžíce lahůdkového droždí

  • 1 lžička jablečného octu

  • 1⁄2 lžičky soli

Postup

  • Začněte s přípravou fety, aby měla čas vychladnout, zatímco chystáte zbytek surovin.
  • Vegan feta
  • Rozdrobte tofu najemno.
  • Přidejte lahůdkové droždí, jablečný ocet a sůl.
  • Rozehřejte si kokosový olej a horkým zalijte tofu.
  • Pořádně promíchejte a pomačkejte.
  • Dochuťte a dejte fetu vychladit do lednice.
  • Salát
  • Quinou v hrnci zalijte dvojnásobným množstvím studené vody a dejte vařit.
  • Jakmile začne vřít, slijte vodu a znovu zalijte.
  • Osolte a vařte na mírném plamenu pod pokličkou.
  • Po 15 minutách slijte přebytečnou vodu a zakryté nechte dojít. Bude pak hezky drobivá.
  • Mezitím rozehřejte troubu na 200 °C.
  • Řepy oškrábejte a skrojte listy. Kořínek si nechávám jako držátko při krájení.
  • Nakrájejte na tenké plátky na mandolíně.
  • Lehce omastěte, osolte a opepřete a vyskládejte na papírem vyložený plech.
  • Pečte zhruba 20 minut podle tloušťky řepy. Po krajích by měla být hezky křupavá a do hněda zbarvená.
  • Ke konci zakápněte balsamiko octem a nechte pár minut zapéct.
  • Do quinoy přidejte nakrájené švestky, čerstvý tymián, lžíci olivového oleje a lžičku jablečného nebo balzamikového octu.
  • Servírujte společně s rukolou a pečenou řepou, zasypte vychlazenou tofu fetou a ozdobte čerstvým tymiánem.

Poznámky

  • Tenké plátky řepy vypadají elegantně a slavnostně, pro variantu na rychlý oběd lze řepy uvařit a marinované s octem, olejem a tymiánem uchovat v lednici na pár dní dopředu.

Další recepty

V rámci našeho jarního a podzimního focení jsme pro vás společně s Kačkou Kultovou připravili pořádnou dávku receptů. Všechny je najdete na webu Vitalvibe.

Autorka: Kateřina Kultová

kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů

blank

Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi. 

Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo. 

Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.

Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.

Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.


Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.


Nejprodávanější na Love of Raw

 

2022-09-17T08:38:06+01:00
Přejít nahoru