Saláty často tvoří naše hlavní jídlo dne. Postupně na web přidávám několik variant dresinků z kokosového jogurtu a kešu, díky kterým vás salát krásně zasytí. Můžete je pak se saláty libovolně kombinovat. Tady je další z nich, tentokrát podzimní a zimní verze s kysaným zelím a česnekem.
Quinoa se zelím a česnekovou zálivkou
Course: Salát, Hlavní jídloCuisine: Raw, Vegan10
minutes15
minutes25
minutesRecept na náš nejoblíbenější podzimní a zimní salát se zelím, quinoou a česnekovou zálivkou. Můžete přidat i pečenou dýni, další semínka, zeleninu nebo cokoliv, co vám v salátu chutná.
Ingredience
- Česnekový dresink
2 kokosové jogurty natural (používám zn. PLANTON)
100 g bio kešu
1 lžíce lahůdkového droždí
1 – 3 stroužky česneku
himálajská sůl
- Salát se základem z quinoi
150 gramů uvařené bio quinoi
2 polévkové lžíce kokosového oleje
1 lžíce lahůdkového droždí
1 – 3 stroužky česneku
kysané nepasterizované zelí
himálajská sůl
konopná nebo jakkákoli semínka, která máte rádi (na posypání)
Postup
- Uvařte quinou dle návodu. Doporučuji nevařit do úplného rozvaření, ale tak, aby quinoa zůstala trošku zavřená. Lépe se pak dochucuje a je lahodnější.
- Teplou uvařenou quinou vložte do mísy a ochuťte ji kokosovým olejem, lahůdkovým droždím, solí a vymáčknete česnek dle chuti. Už tohle samotné je chuťově naprosto úžasné.
Po vmíchání zelí se chuť česneku trošku ztratí, a tak klidně můžete dávat česneku víc. Já osobně dávám třeba i 6 stroužků. - Vmíchejte do salátu kysané zelí a připravte si dresink.
- Dresink
- Vložte všechny ingredience do mixéru.
- Zamixujte do krémovité konzistence.
- Ochutnejte a dochuťte solí, česnekem, pepřem nebo droždím.
Video
Poznámky
- Dresink bude stačit na 2 – 4 porce, pokud vám zůstane, tak jej dejte do lednice do uzavíratelné skleněné dózy. Přes noc ztuhne a bude z něj super pomazánka nebo opět dresink na další salát.
- Kokosový jogurt PLANTON používám v NATURAL verzi. Tato verze je chuťově smetanová než kokosová a není sladký. Je opravdu neutrální, takže se s ním dají vykouzlit skvělé dresingy. Ještě existuje varianta PLAIN, ale ta je již sladká. Tento jogurt neobsahuje přidaný cukr, barviva, soju a je veganský. Koupíte ho například v Lidlu.
Další saláty a zálivky:
- Salát s křenovou zálivkou
- Salát s „vajíčkovou” zálivkou z černé soli
- Salát s pepřovou zálivkou
- Jarní salát s ředkvičkami
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.
Proč používáme lahůdkové droždí?
Lahůdkové droždí je tajná ingredience, která udělá z vašich polévek, salátů a pomazánek nezapomenutelný zázrak. To od Vitalvibe navíc chutná naprosto skvěle a zamiluje si ho snad každý, komu dáme ochutnat.
Lahůdkové droždí je navíc bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, kyseliny listové, zinku a vitamínu B12. Obsahuje stejný kmen kvasinek jako klasické pekárenské kvasnice – Saccharomyces cerevisiae, který je však inaktivovaný. Je pěstován pod pečlivým dohledem na řepné melase, obohacené ještě o vitamín B12. Činnost kvasinek se zastavuje během procesu sušení při teplotě nepřekračující 42°C.
A pokud na klasickou kvasnicovou chuť v polévce či pomazánce od dětství nevzpomínáte úplně v dobrém, zkuste opravdu vyzkoušet toto lahůdkové droždí. Chuťově jde totiž o něco úplně jiného. se o něco zcela jiného. Jeho chuť trochu připomíná parmezán a přidáním do jídel získáte skvělou oříškovo-sýrovou chuť.
Více informací se dozvíte přímo na webu Vitalvibe.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.