Kečup se v našich myslích neodmyslitelně spojuje s rajčaty. Nemusí to tak ale vůbec být. V minulosti se kečupem nazývala jakákoliv omáčka s octem. Řepa se pro kečup hodí náramně už svojí barvou a sladkostí. Vznikne vám zářivá omáčka, která se hodí všude, kde byste použili klasický kečup z rajčat.
Oproti kupovaným kečupům obsahuje jenom prospěšné látky, násobně vyšší množství antioxidantů a mikroživin obecně. S příchodem zimy je také skvělým využitím sezónní řepy. Pozvěte barvy do svého jídelníčku i v zimě.
Klasické koření do kečupu můžete nahradit perníkovým nebo chili pro ještě neobvyklejší variaci.
Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.
Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)
Dýňová kaše z hnědé rýže s chai kořením
Course: PřílohaCuisine: Vegan15
minutes35
minutes50
minutesKečup se v našich myslích neodmyslitelně spojuje s rajčaty. Nemusí to tak ale vůbec být. V minulosti se kečupem nazývala jakákoliv omáčka s octem. Řepa se pro kečup hodí náramně už svojí barvou a sladkostí. Vznikne vám zářivá omáčka, která se hodí všude, kde byste použili klasický kečup z rajčat.
Ingredience
500 g řepy
15 g čerstvého zázvoru
75 g jablečného octa
35 g vypeckovaných datlí nebo rozinek
lžička olivového oleje
2 kuličky nového koření
2 bobkové listy
sůl
Postup
- Řepu oloupejte a nakrájejte na větší kostky.
- Vložte do hrnce, zalijte 100 ml vody a přidejte zbylé ingredience.
- Zakryjte pokličkou a přiveďte k varu, stáhněte na mírný plamen a nechte vařit do změknutí řepy.
- Pokud se z řepy uvolnilo hodně vody, odkryjte ke konci pokličku a vodu nechte vyvařit.
- Nechte zchladnout, vylovte bobkové listy a nové koření a následně rozmixujte v mixéru do jemné konzistence.
- Dochuťte octem a solí a poté kečup uchovejte v uzavíratelné sklenici. V lednici vám vydrží minimálně týden. Pokud si kečup zamilujete, můžete si ho ve větším množství zavařit a mít ho vždy po ruce.
Poznámky
- Klasické koření do kečupu můžete nahradit perníkovým nebo chili pro ještě neobvyklejší variaci.
Autorka: Kateřina Kultová
kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů
Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi.
Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo.
Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.
Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.
Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.