Salát s „vajíčkovou” zálivkou

Saláty často tvoří naše hlavní jídlo dne. Postupně na web přidám několik variant dresinků z kokosového jogurtu a kešu, díky kterým vás salát krásně zasytí. Můžete je pak se saláty libovolně kombinovat. Tady je další z nich, tentokrát s černou „vajíčkovou” solí.

Salát s pepřovou zálivkou

Course: Salát, Hlavní jídloCuisine: Raw, Vegan
Čas přípravy

10

minutes

Recept na jeden z našich oblíbených dresinků a velký obědový salát. Dresink s černou solí dodá vajíčkovou chuť.

Ingredience

  • Dresink s černou „vajíčkovou” solí
  • 2 kokosové jogurty natural (používám zn. PLANTON)

  • 100 g raw kešu

  • 1 lžíce lahůdkového droždí

  • šťáva z 1/4 citrónu

  • černá himálajská sůl (vytvoří vajíčkovou chuť díky přirozenému obsahu síry)

  • 1 čajová lžička bio hořčice (používám od Zwergenwiese)

  • Salát
  • 1/4 ledového salátu

  • 4 a více červených ředkviček

  • 1 – 2 bílé ředkvičky

  • 1 paprika či červená skladká kapie

  • 50 g naklíčených mungo

  • panenský olivový olej

  • himálajská sůl

  • černý sezam nebo jakkákoli semínka, která máte rádi (na posypání)

Postup

  • Do mísy vložte nakrájený nebo natrhaný salát, nakrájené ředkvičky, papriku a naklíčené mungo.
  • Přidejte 1 lžíci olivového oleje, sůl a promíchejte. Poté si vytvořte dresink.
  • Nalijte dresink na salát a zasypte zasypte černým sezamem či jinými oblíbenými semínky.
  • Dresink
  • Vložte všechny ingredience do mixéru.
  • Zamixujte do krémovité konzistence.
  • Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, hořčicí nebo citrónem. Lahůdkovým droždím se dresink obmění a získá více sýrovou chuť a navíc si tak do jídla přidáte vitamíny skupiny B.

Video

Poznámky

  • Dresink bude stačit na 2 – 4 porce, pokud vám zůstane, tak jej dejte do lednice do uzavíratelné skleněné dózy. Přes noc ztuhne a bude z něj super pomazánka nebo opět dresink na další salát. 
  • Veganská varianta: Do salátu můžete přidat ochucené rýžové nudle nebo quinou či upravený tempeh, tofu nebo cokoli, co máte rádi.
  • Kokosový jogurt PLANTON používám v NATURAL verzi. Tato verze je chuťově smetanová než kokosová a není sladký. Je opravdu neutrální, takže se s ním dají vykouzlit skvělé dresingy. Ještě existuje varianta PLAIN, ale ta je již sladká. Tento jogurt neobsahuje přidaný cukr, barviva, soju a je veganský. Koupíte ho například v Lidlu.

Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.

Proč používáme lahůdkové droždí?

Lahůdkové droždí je tajná ingredience, která udělá z vašich polévek, salátů a pomazánek nezapomenutelný zázrak. To od Vitalvibe navíc chutná naprosto skvěle a zamiluje si ho snad každý, komu dáme ochutnat.

Lahůdkové droždí je navíc bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, kyseliny listové, zinku a vitamínu B12. Obsahuje stejný kmen kvasinek jako klasické pekárenské kvasnice – Saccharomyces cerevisiae, který je však inaktivovaný. Je pěstován pod pečlivým dohledem na řepné melase, obohacené ještě o vitamín B12. Činnost kvasinek se zastavuje během procesu sušení při teplotě nepřekračující 42°C.

A pokud na klasickou kvasnicovou chuť v polévce či pomazánce od dětství nevzpomínáte úplně v dobrém, zkuste opravdu vyzkoušet toto lahůdkové droždí. Chuťově jde totiž o něco úplně jiného. se o něco zcela jiného. Jeho chuť trochu připomíná parmezán a přidáním do jídel získáte skvělou oříškovo-sýrovou chuť.

Více informací se dozvíte přímo na webu Vitalvibe.

Jak naklíčit mungo

Naklíčené mungo
Naklíčené mungo

Vložte 50 gramů mungo fazolek do větší sklenice a zalijte 3násobkem vody a nechejte přes noc na stole v kuchyni v pokojové teplotě. Ráno vodu vylijte, mungo propláchněte a nechejte ve sklenici. Večer pak mungo znovu propláchněte a dejte opět do mírně naklopené sklenice.

Další ráno a večer opět propláchněte a nechejte ve sklenici. Za dva dny budou klíčky na světě.

Někdy záleží na teplotě. V létě je klíčení rychlejší.


Nejprodávanější na Love of Raw

 

2021-05-07T17:49:33+01:00
Přejít nahoru