Salát z čerstvé dýně s chimichurri, rukolou, bílými fazolemi a semínkovými hrudkami s goji

Tento salát pro mě vyjadřuje babí léto. Ještě se držíme osvěžujících kombinací a zároveň nás vtahuje komfort podzimu. Dýňovou sezónu vyhlížím už od léta, a tak vám chci tentokrát představit toto neobvyklé pojetí dýně.

Svěží a chuťově výrazný salát vás překvapí a dost možná se stane vaší novou podzimní závislostí. Ve spojení s chimichurri se stává naprostou chuťovou i vitamínovou bombou.

Aromatické bylinky a citronová kůra ve spojení s chilli papričkou a zázvorem se postarají o silné chutě, které často saláty postrádají.

Křupavost i chuť semínek se zvýrazní opražením a rozmixovaná goji je spojí dohromady, takže vám vzniknou malé hrudky plné chuti. Ráda si je dělám do zásoby, jsou skvělé snad úplně na všechna slaná jídla, například na krémové polévky, chlebíčky, saláty či italské rizoto.


Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.

Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)

Salát z čerstvé dýně s chimichurri, rukolou, bílými fazolemi a semínkovými hrudkami s goji

Recipe by Kateřina KultováCourse: Hlavní jídloCuisine: Vegan
Porce

4

porce
Čas přípravy

20

minutes
Celkový čas

20

minutes

Tento salát pro mě vyjadřuje babí léto. Ještě se držíme osvěžujících kombinací a zároveň nás vtahuje komfort podzimu. Dýňovou sezónu vyhlížím už od léta, a tak vám chci tentokrát představit toto neobvyklé pojetí dýně. Svěží a chuťově výrazný salát vás překvapí a dost možná se stane vaší novou podzimní závislostí. Ve spojení s chimichurri se stává naprostou chuťovou i vitamínovou bombou.

Ingredience na 4 porce

  • 150 g dýně hokaido

  • 1 velká hrst rukoly

  • 400 g uvařených bílých máslových fazolí

  • 200 g chimichurri

  • Chimichuri
  • 30 g máty

  • 60 g petržele

  • kůra a šťáva z 1 bio citronu

  • 1 chilli paprička (podle pálivosti, lze použít i sušené chilli)

  • 2 stroužky česneku

  • 100 ml olivového oleje

  • sůl

  • Semínkové hrudky:
  • 160 g slunečnicových semínek

  • 60 g dýňových semínek

  • 60 g goji

  • sůl

Postup

  • Chimichuri
  • Bylinky nakrájejte na velmi jemné proužky, nasekejte papričku a v misce smíchejte s olejem, kůrou a šťávou z bio citronu.
  • Nastrouhejte zázvor a česnek.
  • Promíchejte se zbylými ingrediencemi a pořádně promíchejte.
  • Osolte podle chuti, chimichurri by mělo být hezky výrazné. Po odležení se chutě hezky propojí a ještě zvýrazní.
  • Semínkové hrudky
  • Semínka opražte s pár kapkami oleje na mírném ohni, dokud se nerozvoní, poté osolte.
  • Rozmixujte goji v Omniblendu pár stisknutími tlačítka „pulse“ a promíchejte s ještě teplými semínky na pánvičce.
  • Salát z čerstvé dýně
  • Dýni nakrájejte na čtvrtiny, vydlabejte semínka (ta se hodí na vývar, nebo se dají opražit se solí, ale o tom třeba jindy…).
  • Nakrájejte na mandolíně na tenké proužky. Pokud nemáte mandolínu, jemných plátků docílíte ostrou škrabkou.
  • Nakrájenou dýní smíchejte s chimichurri, jemně spolu pomačkejte, aby dýně zkřehla, přidejte fazole a nechte chvíli odležet.
  • Podle potřeby dosolte.
  • Před servírováním promíchejte s rukolou a na talíři ozdobte semínkovými hrudkami.

Poznámky

  • Mandolína je jeden z mých nejoblíbenějších pomocníků v kuchyni. Přípravu zeleniny urychlí a snáz docílíte tenkých plátků, které jsou v jídlech efektní a chutnají lépe.

Další recepty

V rámci našeho jarního a podzimního focení jsme pro vás společně s Kačkou Kultovou připravili pořádnou dávku receptů. Všechny je najdete na webu Vitalvibe.

Autorka: Kateřina Kultová

kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů

blank

Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi. 

Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo. 

Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.

Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.

Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.


Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.


Nejprodávanější na Love of Raw

 

2022-09-30T14:05:32+01:00
Přejít nahoru