Výroba zdravé domácí zmrzliny je velmi jednoduchá, rychlá a nenáročná na ingredience i vybavení. Není třeba kupovat drahé zmrzlinovače, postačí vám mixér a během pár minut budete mít hotovou lahodnou, krémovou a výživnou zmrzlinu bez zbytečných éček a cukru, kterou bude milovat celá vaše rodina. :-)
Z čeho zmrzlinu vyrobit
Pro vytvoření základu zmrzliny stačí použít běžnou ingredienci: banán. Ale nebojte se, chuť zmrzliny z mražených banánů nebude typicky banánová, takže banány lze skvěle využít jako základ pro jakoukoliv příchuť zmrzliny! Banán je opravdu úžasná ingredience. Nejenže zmrzlinu přirozeně osladí, ale také jí dodá nádherně krémovou konzistenci. K vytvoření různých příchutí a druhů zmrzliny můžete použít jakékoliv další čerstvé ovoce, bylinky, koření, kakao, proteinový prášek, kousky čokolády, oříšky a další dobroty.
Základní recept na výrobu zmrzliny
Obecný recept na zmrzlinu
- vysokorychlostní mixér
- 3–4 zralé banány
Banány nakrájíme na kolečka a necháme zamrazit cca 3–4 hodiny. Zmražené banány vložíme do mixéru a rozmixujeme na krémovitou zmrzlinu. Přidat můžete cokoliv, co máte ve zmrzlině rádi.
TIP: Doporučuji si připravit několik balíčků banánů po cca 2 nakrájených kusech na pytlík a uložit je do mrazáku. Tak budete vždy připraveni na okamžité vytvoření osvěžující domácí zmrzliny. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=UkbBkfjOHl0 Jak správně zmrzlinu mixovat Pro výrobu zmrzliny potřebujeme vysokorychlostní mixér. Já osobně používám mixér Omniblend z mé edice Love of raw. Když máme nachystaný mixér, vytáhneme pytlík se zmraženými banány a necháme je asi 5 minut „povolit“, aby trošku změkly, ale stále zůstaly dostatečně zmrzlé. Správná konzistence je klíčová – banány by měly být po zmáčknutí lehce měkké, ne tvrdé jako kámen. Jakmile jsou banány připravené, vložíme je do mixéru (případně spolu i s dalším zmraženým ovocem) a začneme mixovat. Nejprve na nejnižší rychlost. Je důležité hned použít šťouchadlo, které prostrčíme otvorem ve víku mixéru, a pomoci tak směsi začít se mixovat. Postupně zvyšujeme rychlost mixování a rychle šťoucháme, než se vyšlehá zmrzlina. Snažíme se být co nejrychlejší, aby se zmrzlina nezahřála.
TIP: Pokud by se zmrzlina nepovedla a směs byste příliš zahřáli, tak ji jednoduše dejte do krabičky a zamrazte. Zmrzlinu budete mít o něco později.
Jak vyrobit sorbety Stejně snadno jako zmrzlina z banánů lze vyrobit také sorbety z jiného ovoce. Stačí použít jakékoliv zmražené ovoce – například mango, meruňky nebo hrušky – a postupovat podle obecného návodu na výrobu zmrzliny. Pokud se při mixování uvolní příliš mnoho šťávy z ovoce, můžeme celou směs zamrazit, aby získala požadovanou konzistenci sorbetu. V případě kyselkavějšího ovoce zmrzlinu dosladíme zdravějším sladidlem (např. datlovým sirupem, kokosovým cukrem a jinými).
Jak zmrzlinu vylepšit a dochutit
Přidáním dalších ingrediencí můžeme vytvořit desítky různých druhů zmrzlin. Tady je pár druhů pro inspiraci:
- Kokosová – přidáme malou hrst strouhaného kokosu, pár lžic sušeného kokosové mléka či tekutou kokosovou smetanu
- Stracciatella – ke konci šlehání přidáme kousky 100% RAW čokolády či BIO a RAW drcených kakaových bobů
- Citrusová – přidáme citronovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávu
- Kakaová – přidáme RAW a BIO kakaový prášek
- Maková – přidáme BIO mák
- Skořicová – přidáme skořici v prášku
- Vanilková – přidáme vanilkový prášek či extrakt z vanilky (doporučuji přidat i kokosové mléko)
- Perníková – přidáme perníkové koření
- Arašídová – přidáme arašídové máslo (můžete přidat i kousky arašídů pro křupavou variantu)
- Ovocná – k banánu přidáme jakékoliv další mražené ovoce v poměru 1:1, například banán + jahody, banán + meruňky, banán + mango atp.
Zmrzlinu můžeme také dochutit už hotovou. Například ji posypat oříšky, kakaovými boby, kousky čokolády, lyofilizovaným ovocem, granolou, polít rozvarem z ovoce, džemem, roztopenou čokoládou, tekutým oříškovým máslem nebo javorovým sirupem. Tady se fantazii meze nekladou. :)
TIP: Pokud je zmrzlina málo sladká (kyselkavější ovoce), přidejte sladidlo – med, rostlinné sirupy nebo například kokosový cukr. Pokud chcete docílit krémovější konzistence, přidejte při mixování 3 a více polévkových lžic oblíbeného oříškového másla.
- Arašídová
- Čokoládová
- Ostružinová
- Jahodová
- Perníková
- Maková
Recepty na zmrzliny
Proteinová stracciatella Perníková zmrzlina Mangovo-jogurtová zmrzlina Citrónová zmrzlina Jahodovo-mátová zmrzlina Maková zmrzlina Stracciatella
Ostatní „zmrzlinové“ recepty:
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :-) Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma. Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu, dostanete k němu navíc mou Knihu dokonalého mixování zdarma.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.