Předvánoční čas si zpestřujeme nejrůznějšími tradicemi a tvořením, a tak se s vámi ráda podělím o některý z nich. Věřím, že pro vás budou inspirací a některé z nich si přidáte i do vašeho života. A pokud si je přidáte do života vy, tak budete inspirovat ostatní kolem vás k tomu něco udělat třeba už tyto Vánoce jinak :) Tedy směrem pro podporu a zachování přírody, pro šíření radosti kolem vás, ale taky pro podporu a spokojenost vás samotných.

1) Strom RADOSTÍ

 blank blank

Náš strom radostí jsme vytvořili pro kolemjdoucí se záměrem zaměřit se na radost v nás a kolem nás, se záměrem podpořit šíření radosti letem světem.:)

Před naším plotem máme jehličnatý strom, který jsme zachránili z jedné stavby, kde nebyl pro majitele vhodný a tak jsme si ho zasadili u nás. Pojmenovali jsme ho STROM RADOSTÍ ( ano, dáváme jména i stromům a většinou je i sázíme s nějakým pěkným záměrem). Stromek hned na začátku adventního času nazdobíme světýlkami a nasušenými pomeranči, grepy, citróny a limetkami a vyrobíme nějaké druh vánočního raw či veganského cukroví, které zabalíme do tvaru bonbónků do pečícího papíru a zavěsíme na stromek. Stromek je označený srdíčkem, které jsme si vyrobili v dřevařské dílně s Honzou a u něj je tato cedulka a na ní je napsáno.

STROM RADOSTÍ

Nabídněte si cukroví z našeho stromku, které jsme s radostí vytvořili na ochutnávku pro kolemjdoucí.

Cukroví je vytvořeno v raw/veganské variantě, takže obsahuje pouze sušené ovoce, kakao z nepražených bobů, drcené nepražené boby, koření, semínka či ořechy. Během adventu se bude cukroví na stromečku měnit, a tak můžete přijít ochutnat i jiný druh.

Naším přáním je, abyste i vy udělali nějakou nečekanou radost někomu blízkému nebo i tomu, koho neznáte osobně.

Přejeme všem krásný předvánoční čas.

Zuzka, Honza a Neo

U srdíčka je také deníček, kam nám můžou kolemjdoucí psát radostné vzkazy nebo třeba jen to, jak jim chutnalo:) Takže pokud na procházce narazíte na tento strom, tak jste srdečně zváni k ochutnání a RADOSTI ze života nebo minimálně z našeho cukroví a překvapení na zimní procházce.

 

blank blank blank

2) VÁNOČNÍ DOPISY  a DENÍK VDĚČNOSTI

Hmotné dárky si dáváme minimálně a takovým tradičním dárkem u nás jsou vánoční dopisy, které si píšeme navzájem. V dopise si zavzpomínáme na celý rok, na vše, co nám udělalo radost, na vše, za co děkujeme tomu druhému, na vše, co jsme si uvědomili, co jsme pochopili a je to vždy ten nejkrásnější dárek, který si můžeme navzájem dát. Někdy se totiž v takovém dopise dozvíte, jak moc byla důležitá nějaká maličkost, kterou jste pro toho druhého udělali a vy jste na ni třeba úplně zapomněli. Krásné je samozřejmě napsat takový dopis třeba i dalším rodinným příslušníkům ( rodičům, prarodičům či dětem nebo nějakému blízkému příteli) a samozřejmě jsou krásné takové dopisy i od dětí, ve kterých se můžete dozvědět, co pro vaše dítě bylo v minulém roce tak moc důležité že na to nezapomene třeba do konce života. Věřte, že vás to může hodně překvapit.
Miluju už jen ten proces, když vybírám papír, na který budu pro daného člověka psát tento vánoční dopis a taky mám moc ráda i balení dopisů nejrůznějším kreativním způsobem. Dopis můžete dát do nějaké krásné obálky, krabičky nebo jej jen zabalit do jemného papíru a ozdobit větvičkami a tím, co najdete v přírodě během zimních procházek.

DENÍK VDĚČNOSTI

blank blank  blank

Tento dárek jsem si vymyslela na začátku minulého roku. Je to vlastně takový dárek i pro vás, protože si během jeho psaní uvědomíte hodně vděčnosti a pomůže vám naladit se a vidět, vnímat a cítit to vše krásné, co nese váš partner. Mým záměrem bylo psát tento deník každý den. Každý den napsat nějakou vděčnost, která se týká mého úžasného partnera. Nakonec jsem každý den nepsala, jelikož jsem neměla takovou disciplínu, ale věřím, že to jde:):):) Ale psala jsem vždy v etapách a psala jsem hodně a během roku jsem deník skoro celý zaplnila a následně pak kreativně zabalila a předala mému partnerovi společně s vánočním dopisem pod naším vánočním stromečkem.

blank blank

3) Za každé Vánoce vysadíme STROM 

Každé Vánoce kupujeme v zahrádkářství strom v květináči, který si ozdobíme jako vánoční stromeček, necháváme jej venku a před Vánoci si jej dáme dovnitř. Pak jej vždy vysadíme a vrátíme zpět do přírody.
Kupujte takové stromky v nějakém zahrádkářství nebo přímo v lesní školce, tam jsou úplně nejlepší a za skvělé ceny. Pokud si koupíte stromek v květináči v Bauhausu či jiném velkém obchodě, tak vám nejspíše po zasazení uvadne, jelikož není zakořeněný a má useklé kořeny.

blank

4) Náš vánoční i celoroční strom

Máme doma tento strom celý rok. Během roku slouží jako dekorace k jednotlivým ročním obdobím, takže jej můžete po zimě odstrojit a pověsit na něj třeba sušené kytky a bylinky, peříčka, krystaly nebo třeba různé druhy listů.
Vytvořily jsme je tak, že jsme během našich procházek do přírody nasbírali padlé větve stromů a postupně jsme našli nejrůznější velikosti, které k sobě hezky pasují a vytvořily velikost, kterou jsme potřebovali. Pak už jsme jednoduše větve očistili, nechali proschnout  a pevným provázkem jsme je navázali k sobě a zavěsily na stěnu. Přidali jsme i ozdobná světýlka, takže stromeček nám slouží i jako druh náladového osvětlení.

  blank blank blank

5) ADVENTNÍ KAKAOVÁNÍ aneb vánoční otevírání gáráže

blank blank blank

Letos jsme se rozhodli zavést novou tradici pro naše přátele, rodinu a blízké a zpestřit si tak jednu z adventních nedělí kakaovou akcí, při které jsme otevřeli naši garáž, vánočně ji vyzdobili a vyladili, pustili jsme vánoční hudbu, vytvořili spoustu dobrot na ochutnávku a hlavně jsme udělali obří hrnec teplého raw kakaa s vánočním kořením a kokosovým mlékem a hostili jsme kolemjdoucí, sousedy a hlavně naše přátele, kterým jsme dali vědět formou soukromé facebookové události. Naším záměrem bylo se prostě a jednoduše potkat mimo virtuální svět ve světě živém, reálném, předvánočním, magickém a posdílet si u šálku kakaa novinky, radosti a naše vize a přání pro další rok.

Co jsme ještě jako zpestření této akce vymysleli:

Jelikož už se spíše zbavujeme věcí, než abychom je nakupovali, tak jsme se rozhodli naše nepoužívané a funkční věci posunout dál a udělat tak radost těm, kteří je využijí a pak zase pošlou třeba dál. Takže zmizelo spoustu věcí jako nepoužívaná džezva, skleničky, nějaké oblečení a plno nejrůznějších drobností a maličkostí.

Moc jsme si užili tvoření všech dobrot a taky výzdobu a byla to pro nás velká radost tuto akci připravovat a vymýšlet, co vše můžeme ještě vyzdobit a vymyslet. Kromě kakaa jsme vytvořili raw pralinky, meruňkový veganský koláč s drobenkou, vánoční bábovku, oříškové sušenky, raw kuličky a taky božskou perníkovou zmrzlinu vytvořenou ze zmrzlých našlehaných banánů, perníkového koření a sušeného kokosového mléka.

Podobnou akci můžete udělat i vy před vaším domem, chalupou, stromem nebo na vaší ulici a jen taky si užít setkávání v předvánočním čase.

 blank blank

6) Tradice den před vánoci – překvapte ty, které jste celý rok neviděli

Moc rádi se překvapujeme navzájem a taky rádi překvapujeme ostatní, takže jednou z našich tradicí je také to, že den před Vánocemi si uděláme seznam našich blízkých, které navštívíme a překvapíme malým ručně vyráběným dárečkem. Většinou vyrobíme naše raw vánoční cukroví nebo pralinky a dárečky pak rozvážíme dle našeho seznamu. Nejde o nějaké dlouhé návštěvy, spíše jen o předání dárečku mezi dveřmi a obejmutí se s tím, koho až tak moc nevídáte, ale chcete se s ním prostě jen vidět a udělat mu radost. Pokud dotyčný doma není, tak necháváme dárečky se vzkazem někde u dveří, na okně nebo zahradě ( kam se nenápadně vkrademe), takže je to někdy i dobrodružná vánoční mise.

 blank blank blank

8)  Vánoční výzdoba za 0,- Kč  

blank blank blank 

Doma řešíme výzdobu tak, že využíváme toho, co najdeme při našich výletech přírodou. Nekupujeme žádné ozdoby, ale vytváříme je. Stromeček zdobíme usušenými plátky pomerančů, jablíček, citrónů a limetek. Taky třeba navázanými šiškami, větvičkami šípků. Na jídelním stole máme mnoho různých větviček, šišek, šípků a lístků a sušených dekorací nebo i živého ovoce. Věnec na stůl i na dveře tvoříme z padlých jehličnatých větviček a jediné co kupujeme jsou slaměné korpusy, které stojí pár korun.

blank blank blank

9) Adventní kalendář pro Nea a vánoční čokoládování

Adventní kalendář vytváříme tak, že koupíme běžný kalendář, který se nám líbí kvůli obrázku. Opatrně jej rozděláme, tak abychom z něj vytáhli celé umělohmotné plato s čokoládkami. Čokoládky vyloupeme a vyhodíme a vyrobíme si svoji vlastní čokoládu.

Milujeme totiž společné tvoření raw čokolád a pralinek a samozřejmě taky ochutnávání :)

Je to vždycky krásný společný čas, kdy si vymýšlíme nejrůznější chuťové kombinace a vždycky nám vznikne nějaký naprosto nový recept, který většinou už nezopakujeme, protože při dalším tvoření nám přicházejí nové čokoládové nápady :) Na přípravu vlastní čokolády toho nepotřebujete moc. Samozřejmě platí čím kvalitnější suroviny si dopřejete, tím je čokoláda čokoládovější, lepší a zdravější. Ve variantě s těmito surovinami vám totiž čokoláda dodá ohromné množství minerálů, vitamínů a energie (moje rada: pozor na tvoření raw čokolád večer, já většinou po pár kouscích nespím skoro celou noc, tak moc silná může čokoláda být).

Na tvoření v plné variantě doporučuji tyto suroviny: RAW a BIO kakaový prášek, RAW a BIO 100 % čokoládu, RAW a BIO kakaové máslo, BIO kokosový olej (v případě tvoření adventního kalendáře, který bude v teple, nepoužívejte kokosový olej, který se při pokojové teplotě rozpouští, ale kakaové máslo, které taje až kolem 40 stupňů Celsia. Pak můžete mít kalendář i pěkně v pokojové teplotě a čokoláda vydrží) a oblíbené sladidlo : já do čokolád moc ráda používám BIO javorový sirup a pak už cokoli, co byste si rádi do čokolády namíchali a věřte, že vás budou napadat úžasné originální kombinace např: skořice, vanilka, sůl, káva, kokos, ořechy, semínka, ořechová másla, mák….

Dále budete potřebovat nějakou misku na vodní lázeň, kde budete čokoládu míchat a rozpouštět a dále formičku na čokoládu či pralinky nebo jednoduše jen pečící papír a nějakou nádobu do které směs na čokoládu nalijete a necháte ztuhnout.

 

Recept:
Jedna ze základních variant na přípravu čokolády je například taková, že si rozpustíte 30 gramů kakaového másla, 30 gramů 100 % RAW čokolády a 30 gramů kakaové prášku. Dále přidáte sladidlo a ladíte si chuť čokolády už jen přidáním některého z tuků nebo kakaa či čokolády. Jakmile jste s chutí základní čokolády spokojení, tak přidejte další ingredience, které byste měli rádi v čokoládě a směs nalijte do plastového plata od adventního kalendáře a dejte na 30 minut do lednice a je hotovo.
Samozřejmě můžete zkusit kombinaci, při které použijete pouze kakaové máslo smíchané jen s kakaovým práškem a sladidlem. Čokoláda se vždycky povede :) Nebojte :)
Pokud má vaše dítě rádo spíše mléčnou čokoládu, tak můžete vytvořit i mléčnou variantu a to přidáním sušeného kokosového mléka, které najdete u WILDandCOCO.
Tip:
Veškeré ingredience pro tvoření vlastních čokolád najdete u VITALVIBE.

10) Boží půst vánoční  

Místo Božího hodu vánočního si můžete dopřát Boží půst a to minimálně půl denní. V období svátků je to velice příjemné a místo jídla je dobré si vymyslet nějaký vánoční program, který vás bude celý den bavit. Můžete něco společně vytvořit, vyrobit nebo zajít do přírody a udělat si zimní výlet.

12) Dárek pro tu nejdůležitější osobu na světě a to jste VY SAMY 

Tento dárek je vždycky nejdůležitější a je to dárek pro tu nejúžasnější bytost na Zemi a tou jste vy samy. Je krásné si tuhle tradici dopřát a samozřejmě nejen na Vánoce, ale po celý rok, ale pokud to máte v životě ještě tak, že vaše zájmy, přání a sny posouváte na neurčito kvůli potřebám ostatních, tak rozhodně si tuhle tradici letos dopřeje a začněte se učit hýčkat sami sebe.  Nemusíte si kupovat hmotné dárky, ale potěšit se můžete třeba i nějakým seberozvojovým kurzem, přednáškou či online programem nebo masáží či čímkoli, co vás podpoří a udělá vám radost. Může to být třeba i to, že se domluvíte na jednom volném dni pro vás, ve kterým si uděláte prostor jen pro sebe a budete dělat, co máte rádi a nebo nebudete dělat nic, což je taky v pořádku. Nebo takový den zařadíte pravidelně třeba jednou měsíčně do vašeho kalendáře.

13) Oslava konce roku, Silvestr a Nový Rok

blank blank 

Konec roku většinou slavíme s našimi nejbližšími přáteli u nás doma, kde připravíme vědomou párty.
Už mnoho let nepijeme žádný alkohol, takže naše pohoštění se skládá z živého a veganského jídla s tím, že každý host přinese ještě jeden sladký a slaný vegenský či raw recept. Doma vždy připravíme na zemi novoroční kruh, který vytvoříme opět z nejrůznějších kamínků, větviček, ovoce, svíček a všeho, co doma a v přírodě najdeme. Kolem kruhu rozprostřeme polštáře a nachystáme i pastelky a papíry pro nějakou arteterapeutickou novoroční techniku. Doprostřed kruhu pak umístíme nějaký symbol, který podporuje současně i záměr tvoření takové kruhu a obklopíme jej předměty, které symbolizují jednotlivé živly, tedy vždy do kruhu vložíme i něco, co symbolizuje vodu, zemi, vítr a oheň. V kruhu si pak všichni povídáme, zpíváme a tvoříme a kreslíme. Během večera také připravujeme posvátné adventní raw kakao a ochutnáváme dobroty. V pozdějších hodinách kruh uklidíme a pustíme si hudbu a tancujeme. Na konec roku se pak sejdeme a připijeme si novoročním rituálně připravovaným kakaem a popřejeme si.

blank blank blank

13) Tipy na dárky

Pokud byste chtěli pořídit něco hmotného, tak mám pro vás pár tipů, kde nakupuji já a co mi dělá radost a čím ráda obdarovávám své blízké, pokud něco nevyrobím sama.

  • ručně vyráběné dřevěné příbory, misky, hřebeny, spony do vlasů a mnoho dalších výrobků najdete u mých přátel na webu www.stromyazivot.cz (využít můžete slevového kódu pod názvem: LOVEOFRAW, který připojíte k objednávce a odečte se vám sleva v hodnotě 5 %)
  • BIO a RAW superpotraviny, rostlinné proteiny, detoxikační směsi či suroviny na přípravu raw čokolády najdete na www.vitalvibe.cz
  • kokosové produkty, mladé kokosy a sety na přípravu domácích jogurtů – www.wildandcoco.cz
  • učně vyráběné MACRAMÉ a lapače snů – www.dreamy.be
  • šaty, tuniky, šátky, šperky z Bali – www.balisecret.cz
  • obrazy na míru ze srdce vesmíru – obraz na jakékoli téma, které řešíte či podporu vašeho seberozvoje přímo z Akášického vědomí – www.margot-gabrielle.cz
  •  reverzní osmóza ( filtrace vody za skvělou cenu), detoxikační koupele a další produkty pro zdraví – www.bezleku.cz
  • krystaly a kameny nakupuji u Krystaly REON – najdete je na facebooku zde KRYSTALY REON
  • portál ručně vyráběných předmětů od spousty umělců, nadšenců a kreativních lidí – www.fler.cz
  • harmonizační karafy na vodu a další zajímavé zboží – www.naturesdesign.cz
  • radostné originální dárky od Anie Songe – www.tovarnanaradost.cz
  • náramky z pravých kamenů tvořených se záměrem nebo možnost si nechat vyrobit náramek na jakékoli téma – pouze stránka na facebooku – MALINA BEADS

Přání k Vánocům taky na celý rok:

 Z celého srdce vám přeji, ať kolem sebe vidíte a vnímáte zázraky každý den. Ať vidíte zázraky v každodennosti všedního dne. Pokud totiž věříte na zázraky, zázraky věří ve vás.

blank