4 důvody, proč spirulinu v dnešní době potřebuje každý z nás a jak ji zařadit, aby chutnala i dětem

Spirulina je sinice plná snadno vstřebatelných živin – takový přírodní „mulťák“, který tvoří základ jídelníčku celé naší rodiny. Zejména v podobě oblíbených spirulinových nudlí, které si zamiluje každý, kdo je vyzkouší. Toto kouzelně zelené jídlo nejen vyživí naše tělo, ale také ho jemně detoxikuje od všech toxinů dostávajících se do nás z prostředí, ve kterém žijeme.

Jak se zamilovat do spiruliny

Spirulinu a obecně zelené potraviny naprosto miluji a tvoří základ našeho jídelníčku. Ne vždy tomu tak ale bylo. Na začátku jsem na tom byla stejně jako teď možná vy. Zelené potraviny mi smrděly a nechutnaly. Když jsem si ale četla o jejich benefitech a jaké jsou to poklady, dávalo mi smysl je mít v jídelníčku. Postupně jsem je zařazovala do stravy v podobě smoothie a dalších dobrot, kde se jejich chuť „schová“, až jsem jim propadla úplně a začaly mi samy o sobě chutnat. Teď je máme pravidelně v jídelníčku my i naše děti.

Co je to spirulina?

Spirulina je mikroživinami nabitá jednobuněčná sladkovodní sinice. Díky tomu je úžasnou výživou pro naše tělo. Tato „řasa“ je jedna z nejstarších forem života na zemi. Díky obsahu chlorofylu u ní probíhá fotosyntéza a velkou mírou se tak podílí na tvorbě kyslíku na naší planetě. Přirozeně se vyskytuje v mělkých rybnících a jezerech s vysokým pH a obsahem soli – v Africe, Asii a Jižní Americe.

Zelené potraviny jsou multifunkční. Dokážou nás ohromně vyživit a zároveň každý den i očišťovat od toxinů. Jsou to pro mě pokladnice moudrosti, světla, živin a energie. Na mé dlouholeté cestě za poznáním těch nejzdravějších návyků jsou zelené potraviny rozhodně jedním z nich. Až se totiž dozvíte vše, co umí a obsahují, uvědomíte si, proč jsou tak výjimečné. A že opravdu stojí za to je vyzkoušet!

Spirulinová farma

Naše nejoblíbenější recepty se spirulinou

Nejvíce oblíbené jsou u nás spirulinové nudle – prášková spirulina smíchaná spolu s olivovým olejem, solí a Vitalvibe lahůdkovým droždím s vitamínem B12. Droždí tomuto jídlu dodá slanou sýrovou chuť a celé jídlo vyladí tak, že chutná malým i velkým. Někdy ten samý recept děláme i s těstovinami, quinoou nebo rýží. Zrovna s rýží se spirulina skvěle doplňuje a společně vytvářejí komplexní bílkovinu, která je důležitá při růstu a vývoji těla dětí a pro zdraví kostí. Je to po všech stránkách dokonalé jídlo. Určitě ho vyzkoušejte pro sebe i své děti!

Rýžové nudle smíchané se spirulinou, solí, lahůdkovým droždím a olivovým olejem jsou náš rodinný nejoblíbenější recept

Náš nejoblíbenější recept – rýžové nudle smíchané se spirulinou, solí, lahůdkovým droždím a olivovým olejem

Pokud se spirulinou začínáte, tak kromě nudlí doporučuji i výborné a úplně jednoduché smoothie, do kterého spirulinu skvěle schováte. Stačí rozmixovat lžičku spiruliny, banán a oblíbené rostlinné mléko. Vznikne chutný zelený nápoj, díky kterému můžete do svého jídelníčku jemně a nenásilně spirulinu zařadit a postupně si ji zamilovat. Pokud začnete zelené potraviny konzumovat pravidelně, budou se ve vašem životě dít zázraky – vaše tělo se začne čistit od toxinů a nepotřebných látek, můžete zhubnout, získat více energie, pročistí a změní se vám chutě a zelené potraviny vám začnou samy od sebe chutnat, i když tomu třeba ze začátku bylo naopak – jako u mě.

blank

Další výbornou a unikátní formou, díky které si spirulinu můžete oblíbit, je Vitalvibe křupavá spirulina pikantní. Tyto kořením ochucené křupavé kousky máme rádi jako posyp salátů a dalších slaných jídel nebo jen tak na chuť do pusy. Je jedinečná nejen tím, jak a kde se pěstuje, ale i svou chutí, která je úplně novým levelem, jak může spirulina chutnat. Pokud vám prášková spirulina nezachutnala a máte rádi masala a chilli koření, zkuste tuto. Anebo jemnější nepikantní křupavou verzi.

Jak se spirulina vyrábí?

Vitalvibe spirulina se pěstuje v jihočínském moři v nádržích s čerstvou sladkou vodou. Čerpá energii ze slunečního svitu, kterého je zde po celý rok opravdu dostatek. Každý den se kontroluje kvalita vody, ve které roste. Jakmile je připravena ke sklizni, šetrně se suší při nízkých teplotách a zpracuje do práškové formy či tablet. Anebo se vylisuje do pasty, rozemele na „špagety“, případně ochutí kořením, šetrně usuší a naláme do křupavé formy spiruliny, která je v ČR unikátem a nabízí ji pouze Vitalvibe.

Jak vybrat spirulinu, aby měla všechny benefity

Spirulina na sebe dokáže přirozeně vázat toxiny a těžké kovy z prostředí. Díky tomu má tak skvělé účinky při detoxikaci našeho organismu, což je v dnešní době znečištěného ovzduší, vody i jídla velké plus a úleva pro naše tělo. Zároveň to však znamená i potenciální riziko, že při pěstování v zatížených oblastech může být spirulina těžkými kovy kontaminována a my je tak konzumací dostaneme do těla.

Proto je velmi důležité vybrat si spirulinu, která rostla v chemicky nezatíženém prostředí, je čistá a my z ní tak můžeme čerpat všechny její benefity. Ve Vitalvibe máme spirulinu v BIO kvalitě a pravidelně ji testujeme, proto se nebojíme ji dát ani našim dětem.

Proč je pro nás prospěšná?

Spirulina má vysoký obsah snadno vstřebatelného proteinu, vitamínů, minerálních a dalších látek nezbytných pro lidské tělo, což z ní v dnešní době dělá důležitou potravinu pro výživu našeho těla. Je zajímavou alternativou k rybám, protože nám dodává omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Stejně jako další zelené potraviny obsahuje i velké množství chlorofylu – tekutého slunečního světla – základní léčivé složky naší potravy. Podobá se lidskému hemoglobinu a naše tělo ho snadno přijímá za vlastní.

Jemně a přirozeně pomáhá z našeho těla odplavovat toxiny, těžké kovy a jedy, které se do nás dostávají z jídla, vody nebo ovzduší. Vyživuje červené krvinky, podporuje zdravou krvetvorbu, kardiovaskulární systém, chrání naše srdce a stěny cév, hojí organismus zevnitř i rány zvnějšku a dokonce i absorbuje nepříjemné pachy, např. z potu.

Právě díky jejím léčivým schopnostem a jedinečné nutriční hodnotě je z ní skvělá potravina 21. století, která dokonce obohacuje i stravu astronautů na vesmírných expedicích.

Spirulina

Nutriční hodnoty spiruliny v prášku

Nutriční hodnoty

ve 100 g:
Energetická hodnota 1465 kJ/ 350 kcal
Tuky 5,9 g
z toho nasycené 1,1 g
Sacharidy 10,5 g
z toho cukry 3 g
Vláknina 8 g
Bílkoviny 60 g
Sůl** 0,9 g
Vitamin K 1,3 mg (1733 %)*
Vitamin B1 4,4 mg (400 %)*
Vitamin B2 6,9 mg (492,9 %)*
Vitamin B6 18,4 mg (1314,3 %)*
Jód 1800 μg (1200 %)*
Železo 82,7 mg (590 %)*

 

*Referenční hodnoty příjmu

**Pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • Energetická hodnota – 1465 kJ/ 350 kcal
  • Tuky – 5,9 g
    • z toho nasycené – 1,1 g
  • Sacharidy – 10,5 g
    • z toho cukry – 3 g
  • Vláknina – 8 g
  • Bílkoviny – 60 g
  • Sůl** – 0,9 g
  • Vitamin K – 1,3 mg (1733 %)*
  • Vitamin B1 – 4,4 mg (400 %)*
  • Vitamin B2 – 6,9 mg (492,9 %)*
  • Vitamin B6 – 18,4 mg (1314,3 %)*
  • Jód – 1800 μg (1200 %)*
  • Železo – 82,7 mg (590 %)*

*Referenční hodnoty příjmu

**Pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku

Jaký je rozdíl mezi spirulinou a chlorellou

Z botanického hlediska je chlorella řasa a spirulina sinice. Obě obsahují širokou škálu vitamínů, minerálních látek a chlorofyl neboli přírodní zelené barvivo.

Spirulina kromě chlorofylu ještě obsahuje barvivo fykocyanin, které jí dodává modrozelený nádech a má spoustu blahodárných účinků na naše tělo. Ve většině spirulin není tato látka přítomná z důvodu nešetrného pěstování a zpracování. Vyjímečná je křupavá spirulina Vitalvibe pěstovaná v souladu s přírodou na biofarmě v lokalitě Auroville, která obsahuje na 100 g až 13 g fykocyaninu. Tato látka pomáhá obnovovat buňky, přispívá k rychlejšímu hojení ran, zvyšuje obranyschopnost a má antioxidační a protizánětlivé účinky.

Spirulina obsahuje velký podíl železa, esenciální nenasycené mastné kyseliny gama-linolenové a vitaminu B9 a B12. Díky tomu skvěle podporuje krvetvorbu. Spirulina se také řadí k nejbohatším rostlinným zdrojům bílkovin. Vitalvibe spirulina jich obsahuje průměrně až 60 %. A navíc buněčné stěny spiruliny oproti chlorelle neobsahují celulózu, proto jsou všechny její látky lehce vstřebatelné i bez dalšího zpracování. Díky tomu slouží především k výživě našeho těla, zatímco chlorella je díky své vláknině skvělá k očistě střev.

blank

Kam všude se dá spirulina použít

Pokud se spirulinou teprve začínáte, doporučuji ji používat v menším množství a kombinovat s chuťově výraznějšími ingrediencemi, jako je třeba lahůdkové droždí nebo banán. Jinak ji můžete použít kamkoliv, kde chcete přidat bílkovinu a pokrm obohatit o spoustu vitamínů a minerálních látek.

  • zamíchat do nudlí, těstovin či uvařené obiloviny, např. s olivovým olejem, solí a lahůdkovým droždím
  • schovat do smoothie třeba s banánem a oblíbeným rostlinným mlékem
  • smíchat s ovocnými či zeleninovými šťávami
  • posypat polévky a saláty
  • zamíchat do jogurtu, zmrzlin nebo kokosového krému a osladit například datlemi
  • obarvit s ní chia nebo avokádový pudink
  • použít na dresinky, zálivky, pesta a salsy
  • zamíchat do pomazánky a hummusy
  • obohatit s ní raw tyčinky a flapjacky
  • zasypat popcorn
  • použít jako přírodní potravinářské barvivo
  • skvělá jako pleťová maska
  • efektivní jako posyp vnějších ran pro lepší hojení

Spirulina je výživná a cenná potravina pro naše tělo. Skvělá zpráva je, že i když vám nevoní a nechutná, dá se dobře do jídla zamaskovat a jakmile si pročistíte chuťové pohárky, můžete si její chuť zamilovat.

Vyzkoušejte ji do spirulinových nudlí nebo v křupavé formě na salát a uvidíte, že vás překvapí a to nejen chutí, ale i účinky na vaše tělo. :-)

Salát s křupavou spirulinou Vitalvibe

Salát s křupavou spirulinou Vitalvibe

3 TOP recepty pro začátečníky se spirulinou 

Spirulina je výživná a cenná potravina pro naše tělo. Skvělá zpráva je, že i když vám nevoní a nechutná, dá se dobře do jídla zamaskovat a jakmile si pročistíte chuťové pohárky, můžete si její chuť zamilovat. Vyzkoušejte ji do spirulinových nudlí nebo v křupavé formě na salát a uvidíte, že vás překvapí a to nejen chutí, ale i účinky na vaše tělo. :-)

  1. Spirulinové nudle
    Jednoduchý, a přitom geniální recept na výživné veganské rýžové nudle. Naše děti je zbožňují a věřím, že bude chutnat vám i vašim dětem :-)
  2. Snadné spirulinové smoothie
    Stačí rozmixovat banán, oblíbené rostlinné mléko (například rýžovo-kokosové) a malou lžičku spiruliny. Pro chuť můžete přidat i kakao nebo čokoládový proteinový prášek. Díky tomu spirulinu neucítíte.
  3. Rajčatový salát s avokádem a spirulinou
    Varianta na jednoduchý rajčatový salát, který je díky křupavé spirulině úžasně výživný a poslouží i jako hlavní jídlo.

Tip: Spirulinu v prášku, tabletách i unikátní křupavou objednáte na www.vitalvibe.eu

blank

Zajímá vás víc?

Zařazení zelených potravin do jídelníčku je pro mě natolik zásadní, že jsem o nich dokonce natočila celý online kurz.

V tomto kurzu předáváme společně s odbornicí na zelené potraviny Zdeňkou Solari ty nejdůležitější benefity zelených potravin. Mnoha lidem začaly na základě tohoto kurzu zelené potraviny chutnat. Uceleně a jasně se dozvěděli ty ohromné benefity, které zelené potraviny pro jejich těla nesou a našli si své proč je zařadit do svého života.

Nebo si přečtěte podrobný článek 11 důvodů, proč je spirulina jednou z nejlepších potravin světa

Vyzkoušejte unikátní křupavou spirulinu od Vitalvibe

Křupavá spirulina je úplně nový level, jak může spirulina chutnat. Na této formě je jedinečné, že si ji můžete přidat do salátů, slaných jídel nebo jen tak do pusy. A existuje i v pikantní formě ochucené masalou a chilli.

blank

Objednáte ji na vitalvibe.eu/cs/24-zelene-potraviny


Můj mixér

Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)

Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu. Získáte k němu celý můj online kurz RAW food ZDARMA.

Nejprodávanější na Love of Raw

2023-08-23T09:53:41+01:00
Přejít nahoru