Ředkvičky jsou esencí jara. Stejně tak zelená barva, která symbolizuje nový život.
Toto jídlo je jarní kombinace ze známých surovin, avšak v neobvyklém provedení. Pár jednoduchých kroků a super výživná snídaně, večeře, nebo pohoštění pro návštěvu je na světě.Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.
Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Budou postupně vycházet na webu Vitalvibe :-)
Pečené ředkvičky
Course: Hlavní jídloCuisine: Vegan10
minutes15
minutes25
minutesŘedkvičky jsou esencí jara. Stejně tak zelená barva, která symbolizuje nový život.
Toto jídlo je jarní kombinace ze známých surovin, avšak v neobvyklém provedení. Pár jednoduchých kroků a super výživná snídaně, večeře nebo pohoštění pro návštěvu je na světě.
Ingredience
1 svazek ředkviček
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce lahůdkového droždí
Himálajská sůl
Postup
- Z ředkviček odkrojte nať a přepulte je. Malé stopky ani kořínky neodkrajujte. Zachovají si svou přirozenost a jsou pak ještě krásnější.
- Odkrojené natě ponořte do studené vody. Pokud trochu zvadly, dodá jim zpátky život. Natě poté použijeme na pesto.
- V misce si smíchejte lahůdkové droždí s olivovým olejem a solí.
- Na plech vyložený papírem rozprostřete ředkvičky rozpůlenou částí dolů a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte na 200 °C 10–15 minut, dokud se na ředkvičkách nezačnou tvořit puchýřky.
- Ihned servírujte na chlebu namazaným pestem, jen tak s pestem nebo třeba v salátu.
Poznámky
- Recept není RAW.
Pesto
Pesto je dokonalý koncept! Naházet do mixéru všechny zelenosti, co přijdou pod ruku, zapojit úžasná semínka, kvalitní olej a za pár minut je velmi univerzální pochoutka na světě.
Je to ale taky skvělý způsob, jak se surovinami neplýtvat a využít je do posledního lístečku. Použít se dají natě od mrkve či ředkviček, stonky z bylinek nebo saláty, které už nestíháte spotřebovat v nejlepší kvalitě. Dokonce i plevel, jako je kopřiva, bršlice nebo ptačinec, které se dají sbírat téměř všude.
Já ho ráda obohacuji i moringou. Všechny antioxidanty se pak násobí a z pesta je úžasný superfood.
Kvůli této variabilitě nenabízím ale přesný recept, protože každá bylinka bude mít trochu jiné potřeby.
Naučím vás postup, který můžete aplikovat na všechna pesta.
Zelené pesto – univerzální recept
Course: pomazánkaCuisine: vegan, rawPesto je dokonalý koncept! Naházet do mixéru všechny zelenosti, co přijdou pod ruku, zapojit úžasná semínka, kvalitní olej a za pár minut je velmi univerzální pochoutka na světě. Kvůli této variabilitě nenabízím ale přesný recept, protože každá bylinka bude mít trochu jiné potřeby. Naučím vás postup, který můžete aplikovat na všechna pesta.
Ingredience, které jsem použila
Nať z 1 svazku mrkve
Nať ze 2 svazků ředkviček
2 svazky petržele
1 svazek kopru
2 stroužky česneku
- Dále potřebujete
Olivový olej
100 g konopných semínek
70 g mletých mandlí
Jablečný ocet
Himálajskou sůl
Postup
- Omyjte důkladně všechny bylinky a stonky, osušte.
- Nejprve do mixéru vložte stonky a tuhé části, přilijte trochu oleje, stroužek česneku, lehce osolte a přidejte lžičku jablečného octa.
- Pomocí šťouchadla bylinky postupně stlačujte a důkladně rozmixujte.
- Postupně přidávejte zbylé bylinky.
- Pokud je směs hustá natolik, že se zasekává, přilijte více oleje, dokud se vše nespojí a výsledná směs má tekutější konzistenci. Asi jako husté smoothie.
- Nakonec vmíchejte mleté mandle a konopná semínka v libovolném poměru, dosolte a okyselte – díky tomu vyniknou všechny chutě ještě víc.
- Nechte odstát alespoň 20 minut, aby oříšky nasákly tekutinu.
Poznámky
- Pesto se hodí na chleba, na těstoviny, na pečenou zeleninu i do salátu.
- V lednici vydrží minimálně týden, trvanlivost prodlouží, když udržíte stěny sklenice čisté a zalijete ho tenkou vrstvou oleje.
Autorka: Kateřina Kultová
kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů
Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi.
Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo.
Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.
Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.
Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.