Přečtěte si zajímavosti o zázračných zelených koktejlech, inspirujte se a hlavně je vyzkoušejte :) Já si je dopřávám každý den:)
Zázračná zelená smoothie
Jsou nejenom mimořádně zdravá, ale také velmi lahodná a chutná. Vždy se o tom přesvědčím na mých kurzech, kde lidem ukazuji jednoduché recepty na zelené koktejly a oni nevěřícně ochutnávají a nakonec jsou to vždy jedny z nejlepších receptů, který si po kurzu pochvalují a začnou je většinou tvořit i doma.
Co mě inspirovalo dávat si zelené koktejly každý den?
Inspirovala mě kniha: ZELENÉ SMOOTHIE : Revoluce ve výživě – od světoznámé propagátorky živé stravy a zelených koktejlů VICTORIE BOUTENKO a hlavně mě inspirovala mnohaletá zkušenost autorky, která ve své knize píše o tom, proč si zelené koktejly začala vytvářet a proč se rozhodla rozšířit informace o těchto zázračných koktejlech po celém světě.
Její příběh:
Po několika letech na živé stravě se necítila tak, jak by si představovala a všechny její zdravotní problémy nevymizely. Stále ale věřila v zázračný účinek živé stravy. Pak jí najednou napadlo, že ve své stravě nemá dostatek chlorofylu a zelených listů, že je sice se svojí rodinou na živé stravě, ale většinu její stravy tvoří kromě ovoce, zeleniny, také velké množství ořechů a semen a listová zelenina prostě chybí. Protože jí moc nechutnala, tak se rozhodla ji rozmixovat s ovocem a začala pro celou rodinu vytvářet každý den nejrůznější zelené koktejly. Zdraví celé rodiny se neskutečně vylepšilo a ona si vyřešila všechny dlouholeté zdravotní problémy. Rozhodla se tedy toto poznání a svoji osobní zkušenost šířit dál skrze přednášky, na kterých učí mixovat zelená smoothie a také skrze svoji knihu: ZELENÉ SMOOTHIE, kterou si můžete zakoupit v češtině kdekoli na internetu.
Léčivá síla zelených rostlin:
- Zelené rostliny jsou jedinými živými organismy na světě, jež dokážou přeměnit sluneční světlo v potravu, kterou mohou konzumovat všechny bytosti.
- Bez zelených listů by nebyl na planetě život. Smyslem zelených rostlin je produkovat chlorofyl.
- Chlorofyl je zázračná látka, v podstatě tekutý slunečný svit. Molekula chlorofylu je základem všech sacharidů na světě. Tzn., že není cukr, brambora, špagety, rýže ani chléb, jež by nevzešly z chlorofylu.
- Veškerá energie potravy pochází ze Slunce.
- Rostliny hromadí živiny již dlouho před uzráváním semen. Pro shromažďování a ukládání živin se nejlépe hodí listy. Tím se listy stávají nejvýživnější potravinou planety.
- Nejvhodnější ke sklizení zelených částí rostlin neboli listové zeleniny je období před tvorbou semen, protože v té době obsahují zelené listy živiny v nejvyšší koncentraci.Začne-li rostlina kvést, přesouvají se živony postupně do semen. Jakmile uzrají, jsou listy téměř bez živin. Žloutnou a hnědnou, hořknou a tuhnou a nakonec odpadají a zbývající živony se vrací zemi a rostlina do dalšího vegetačního období odpočívá.
- POZOR: V zelených listech jsou obsaženy stopy alkaloidů, jimiž si rostliny zajišťují, že se zvířata přesunou i na další rostliny a žádný jednotlivý druh nevymýtí. Alkaloidy jsou ve velkém množství jedovaté, ale v malých dávkách neublíží a nadto posilují imunitní systém. Jestliže byste však konzumovali kapustu, špenát nebo jakýkoli druh zeleniny mnoho týdnů beze změny, mohly by se nakonec stejné alkaloidy v organismu hromadit a způsobit nežádoucí otravu. Každá rostlina většinou obsahuje jiné alkaloidy, takže se střídáním různých druhů zeleniny otravě vyhneme a posílíme imunitní systém.
- DŮLEŽITÉ: Tělo dokáže vstřebat několikanásobně víc živin z rozmixovaných rostlin než z rozžvýkaných, protože mixér rozloží potravu na kousíčky. Některé vysokorychlostní mixéry jako třeba VITAMIX nebo OMNIBLEND dokonce rozbijí stěny rostlinných buněk.
Jaké množství zelených koktejlů můžu vypít?
Zelených koktejlů si můžete dopřávat kolik chcete. Klidně litr – čtyři litry :). Já piji zelené koktejly celé dopoledne a odpoledne si pak dám ještě několik sklenic zeleného ječmene.
Jak dlouho zelené koktejly vydrží?
Zelené koktejly jsou nejlepší čerstvé, ale v případě potřeby vydrží 1 – 2 dny v chladnu – lednice nebo chladící box, pokud cestujete.
Od té doby, co piji zelené koktejly mám zelenou stolici. Je to normální?
Má-li někdo málo žaludeční kyseliny, mohou se ve stolici nacházet malé kousky nestrávené potravy a její barva může odrážet barvu zkonzumované potravy, např. červená řepa nebo zelené koktejly. Po každodenním pití zelených koktejlů se organismus obohatí o spoustu živin a množství žaludeční kyseliny se začne normalizovat. Nakonec bude mít stolice stejnou barvu, bez ohledu na to, co sníte. Normální stolice by měla být světlehnědá, bez zápachu, dobře formovaná a neměla by se lepit na toaletu. Z těla by měla vycházet lehce a bez námahy.
Je správné kombinovat v koktejlech ovoce a zeleninu?
Do zelených koktejlů se kombinuje pouze listová zelenina s ovocem. Listová zelenina totiž neobsahuje škrob, zatímco většina zeleniny ano, tudíž je potřeba listovou zeleninu oddělit od obecné kategorie zeleniny. Výhodou listové zeleniny je to, že má vysokou nutriční hodnotu a vláknina v ní obsažená zpomaluje vstřebávání cukru z ovoce. Díky tomu mohou pít zelené koktejly i lidé, kteří nesnášejí cukr, jako jsou diabetici, postižení kandidózou nebo hypoglykemií.
Škrobovité potraviny je potřeba je třeba jíst samostatně, protože škroby jsou tráveny jinými enzymy než ostatní skupiny potravin. Kombinace škrobovitých potravin s ovocem může způsobovat kvašebí a plynnatost.
Ujistěte se, že máte přísun tmavé listové zeleniny – HOŘKÉ JE TO, CO LÉČÍ!
- Hořké Vám zachrání život.
- Čím více hořké to je, o to více to oživí vaše játra.
- A právě v játrech se nahromaďuje toxický odpad ode dne, kdy jste byli počati.
- Játra jsou vaším filtrem. Tam skončí všechna špatná jídla, všechny jedovaté chemikálie, cigarety, alkohol, konzervanty, potravinářská aditiva, chlór, fluór, těžké kovy, výpary z plastů, pesticidy, zabijáci plevele, domácí čistící prostředky, chemikálie z čistírny a cholesterol ze smažených pokrmů.
Doporučuji vám udělat si očistu jater, ale velmi důležité je to, abyste před touto očistou měli pročištěná střeva a ledviny, aby se vám nedostaly uvolněné toxiny do lymfy, krve a těla zpět. I v detoxikaci je potřeba být trpělivý a dělat věci postupně. Pokud nevíte, jak jednotlivé orgány detoxikovat a v jakém pořadí, tak se obraťte třeba na naše Centrum zdraví v Brně, kde Vám moje kolegyně poradí a udělají případně i diagnostiku stavu orgánů celého těla – jak z hlediska zakyselení, obsahu těžkých kovů v krvi, parazitů atd.
Videorecept na moje oblíbené zelené SMOOTHIE:
Můžete si vytvořit ještě jednodušší variantu a to pouze z půlky listového salátu, 0, 4 l vody, 1 – 2 ks banánu a 1 čajové lžičky kokosového oleje :)
Moje oblíbené směsi ZELENÝCH TRAV, které si pravidelně přidávám do zelených smoothie:
Na trhu existují i unikátní směsi zelených trav, díky kterým můžete připravit zelené smoothie kdykoli, když nemáte po ruce listovou zeleninu. Stačí jednu polévkovou lžíci zeleného prášku rozmixovat s čerstvým ovocem, chia semínkami a pokud si na zelenou chuť travin ještě zvykáte, tak přidejte 1 – 2 polévkové lžíce RAW a BIO kakaového prášku a po zelené chuti nebude ani památky a pochutnáte si třeba ještě víc:)
Přečtěte si o jejich unikátním složení na odkazech po kliknutí na jejich název. Obsahují kromě zelených trav a zelených superpotravin i probiotika atd. a jsou v BIO a RAW kvalitě, jsou nositeli dalšího označení:
*100% TruGanic™: jedná se o nejčistší a nejryzejší technickou normu, která svou kvalitou výrazně překračuje pravidla organické výroby; během pěstování nebylo použito žádných pesticidů, jsou používány netoxické čistící činitele a přidané látky; eektromagnetická radiace zajišťuje kvalitu vzduchu a provádí aktuální kontroly čistoty.
**EcoFresh Nutrient Lock™: tmavé (jantarové) sklo s unikátním kovovým víčkem a pohlcovačem kyslíku chrání 100 % živin (vytváří vakuum); sklo je recyklovatelné, neuvolňuje nebezpečné plyny a je netoxické při rozkladu.