Tento makovec jsem poprvé ochutnala na celodenním kurzu živé stravy Anny Hýžové a tak se mi vryl do chuťových buněk, že jsem na něj nemohla zapomenout mnoho let. Ta chuť mě doslova pronásledovala a tak jsem poprosila Annu, aby mi tajemství receptu odtajnila. A tak s radostí a vděčností sdílím tento recept.
Tento recept si určitě zamilujete a pokud jej zkusíte udělat, tak vím, co se stane. Jakmile makovec ochutnáte a následně sníte, tak budete okamžitě tvořit další :) Když jsem tento recept získala a po letech jej opět ochutnala, tak jsem vytvořila asi čtyři makovce za sebou a nemohla jsem další neudělat :). A to se mi už dlooooouho nestalo. Přeci jen mě za ta léta raw stravy nic moc nepřekvapí :)
Pro další inspiraci mrkněte na stránky Anny Hýžové. Napsala dvě knihy o živé stravě a založila školu živé stravy. Její celodenní kurz živé stravy mi doslova změnil život. A protože vím, že mnohdy stačí jeden jediný den k tomu, abyste pochopili a změnili mnoho, tak jsem se rozhodla takové kurzy dělat sama:) Moje kurzy jsou doslova přeplněné velkým počtem raw receptů a to proto, abyste viděli, pochopili, jak snadné, rychlé, jednoduché a neskutečně dobré to všechno může být ….:)
Makový závin:
Ingredience:
- 300 g mouky z naklíčené pohanky (umixovaná)
- 100 g mandlí nebo vlašských ořechů (umixované)
- 100 g kokosové mouky (já jsem použila 100 gramů strouhaného kokosu, který jsem rozmixovala na mouku)
- 30 g chia semínka (umixované)
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžíce agáve nebo jiného sladidla ( já jsem použila med)
- voda dle potřeby (vznikne vláčné těsto jako na klasický pečený závin)
Postup:
Umixujeme pohanku na mouku a dáme do mísy. Zvlášť umixujeme ořechy, chia semínko a zvlášť kokos a přidáme do mísy. Přidáme sladidlo, vodu dle potřeby a uhněteme vláčné těsto – ne moc řídké, ale aby šlo dobře rozválet.
Vypracujeme těsto, na folii vyválíme placku a plníme různými náplněmi. Já jsem použila obě doporučené náplně zároveň. Ale Anna doporučuje použít jen jednu, aby byly zachována vhodná kombinace surovin.
Maková nádivka:
- 400 g umletého bio máku – umlet si
- 100 g umletého semínka ostropestřce
- 2 lžíce psyllia
- Med dle chuti
- Voda na rozředění, aby vznikla nádivka
- Můžeme přidat rozinky
nebo
Raw povidla:
- Ovoce (hrušky, švestky, jablka – vždy jen jeden druh)
- Psyllium
- rozinky
- skořice
K rozmixovanému ovoci přidáme psyllium, můžeme i rozinky, skořici, necháme nabobtnat a natřeme na placku. Chuťově vynikající je s dokonale zralým bio mangem. Můžeme také vytvořit placičky, naplnit nádivkou a cca 4 hod usušit v sušičce na teplotu 37° C.
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.