//Ořechová másla a Omniblend z edice Love of Raw – jak jednoduché – tipy, rady, recepty a videa

Ořechová másla a Omniblend z edice Love of Raw – jak jednoduché – tipy, rady, recepty a videa

Jeden z nejčastějších dotazů, na který se mě ptáte je ten, zda mixér Omniblend vytvoří i ořechová másla. Odpověď je ano a v tomto článku vám prozradím, jak na to.

Jak se dělají ořechová másla, které znáte z obchodů?

Ořechová másla, která můžete koupit v obchodě, jsou hodně tekutá a vidíte v nich někdy i dost oleje. Je to tím, že když se taková másla vyrábějí, nemixují se mixérem, ale používají se na ně tzv. stone grindery – doslova kamenné mlýny. Je to zařízení, které vypadá jako velký hrnec a uvnitř má dvě velká kamenné kola, které se pomalu otáčí. V nich se pak másla několik hodin melou.

Kamenná kola ořechy nepřehřejí, takže lze docílit i mletí na 42 stupňů Celsia. Po několika hodinách tak máte nádherná másla. Já osobně jeden takový přístroj mám a používáme jej na tvoření vlastní čokolády, kdy v něm mnoho hodin meleme nepražené kakaové boby, ze kterých se stane tekutá hořká čokoláda.

Nevýhodou těchto přístrojů je to, že je zatím v ČR nekoupíte a že potřebujete vždy velké množství suroviny. Třeba 0,5 kg a více. Naví tím, že je přístroj zapnutý několik hodin, nemusí vám být příjemný hluk, který vydává. Nicméně přístroj vytvoří nádherně tekutá másla, čokoládu z kakaových bobů, nebo třeba tahini.

Která másla koupit?

Mezi moje nejoblíbenější kupovaná másla patří másla od My Raw Joy, které jsou unikátní a výjimečné na trhu tím, že jsou vyráběny z předem aktivovaných ořechů v RAW kvalitě.

V sortimentu My Raw Joy najdete i ochucená ořechová másla, tedy takové zdravé alternativy nutely – RAWNELLA (lískové ořechy, kokosový cukr, nepražené kakao, kešu, vanilka, růžová himalájská sůl, madle) a CARAWMEL ( mandle, kokosový cukr, kešu, vanilka, růžová himalájská sůl, lískové ořechy) či třeba KRÉM Z AKTIVOVANÝCH MANDLÍ S JAHODAMI (mandle, kešu, kokosový cukr, sušené jahody, vanilka bourbon, sůl, lískové ořechy, raw přírodní jahodové aroma).

Já osobně miluji mandlové máslo z aktivovaných mandlí, které je nádherně přirozeně slaďoučké a které si třeba můžete dosladit troškou javorového sirupu a jíst jen tak nebo si do něj vmíchat kakaový prášek a tvořit si své malé nutelky dle chuti.

  


Jak udělat másla v mixéru Omniblend?

Pravidlo č.1 – dostatečné množství suroviny a výkonný mixér

Výroba ořechových másel trvá u mixérů, které mají výkon aspoň 800 W chvilku. Mixér Omniblend, který používám a nabízím ve svém e-shopu, má výkon 2 238 W. U slabších mixérů budete potřebovat možná 5–25 minut a vytvoříte jen hrubší pomazánku, nikoli hladké máslo.

K tomu, abyste mohli máslo umixovat, potřebujete minimálně 250 – 300 gramů suroviny. V případě menšího množství byste nemohli pomáhat směsi šťouchadlem a směs by se vám točila pod noži. Nebylo by tak možné mixovat delší dobu. Máslo můžete vyrábět buď z předem namočených a poté pořádně vysušených ořechů či semínek, nebo z ořechů i semínek bez namáčení.

Nebo si můžete ořechy opražit či je rozpéct v troubě a experimentovat tak s nejrůznějšími chutěmi, protože díky rozpečení či pražení získají intenzivnější oříškovou chuť.

Postup pro přípravu másel z ořechů pečených v troubě

Nechte rozehřát troubu na 180 °C. Ořechy rozprostřete na plech a 8 – 10 minut je pečte v troubě, získají tak plnou oříškovou chuť. Po vychladnutí je přesypejte do vysokotáčkového mixéru a začněte mixovat. Po chvíli mixér vypněte, pomocí stěrky seškrábněte krém ze stěn a opět zapněte.

Velice záleží na výkonu spotřebiče. S výkonnými mixéry typu Omniblend a Vitamix budete mít velmi hladké ořechové máslo hotové během 5 minut.

Pokud máte rádi krém sladší, můžete přidat více javorového sirupu či kokosového cukru.

Jak si vytvořit pražené ořechy

U většiny ořechů se pražením rozvine a zdůrazní jejich aroma. Pražením se však mohou znehodnotit některé živiny (to hlavně platí pro omega 3 ve vlašských ořeších), proto by nemělo jít o hlavní způsob úpravy. Při pražení je nejdůležitější postupovat šetrně, tedy nevystavovat ořechy příliš vysoké teplotě po příliš dlouho dobu. Můžete pražit suché ořechy i předem namočené.

Pražení na pánvi: suché nebo namočené ořechy pražte 10–20 minut na slabém ohni (cca 2 na stupnici 1–6).

Pražení v troubě: při teplotě 160 °C po dobu asi 15–30 minut podle velikosti ořechů.

Pravidlo č.2 – použití šťouchadla a trpělivost při mixování

Suroviny na výrobu másla nasypte do mixéru, zapněte mixér na nejnižší otáčky a nechejte suroviny rozmixovat. Jakmile se začnou lepit a uvidíte, že je potřeba směsi pomoci šťouchadlem, odklopte průhlednou část vrchního víka, prostrčte vzniklým otvorem šťouchadlo, zvyšte otáčky mixéru a hodně rychlými pohyby šťouchejte a pomáhejte směsi, aby se v co nejkratším čase mohla hezky dojemna rozmixovat.

Pokud by se směs začala příliš zahřívat, na chvilku mixér vypněte a po pár minutách mixujte znovu. Použít můžete i nejrychlejší otáčky a rychle šťouchat.

Fáze mixování másla

Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky (fáze 1), pak na jemný prášek (fáze 2). Postupně jak se z oříšků uvolňuje tuk, se začínají vytvářet vlhčí hrudky (fáze 3).

V této fázi můžete přidat 1 lžíci oleje, špetku soli a případně další ochucovadla.

Dalším stupněm je hustá pasta s kousky oříšků (fáze 4). Když mixujeme dál, pasta začne pomalu řídnout a stávat se jemnější. Nakonec bychom měli dostat hladkou oříškovou pastu (fáze 5).

Pravidlo č.3 – přidejte olej, pokud chcete máslo tekutější

Pokud byste chtěli máslo tekutější, přidejte olej dle příslušného druhu másla. Pokud například děláte mandlové máslo, je nejlepší použít za studena lisovaný mandlový olej. Můžete vyzkoušet i varianty s máslem kokosovým, ale to pak ovlivní výslednou chuť másla.

Máslo vám pak vydrží v lednici několik týdnů. Doporučuji jej uskladňovat v uzavíratelné skleněné nádobě.

Inspirace a variace pro použití ořechových másel

Másla můžete použít třeba tímto způsobem:

  • pro výrobu rostlinného mléka
  • namazat si je třeba na datle či rozkrájený banán
  • ozdobit a dochutit jimi vaši oblíbenou kaši
  • přidat je můžete třeba i ke zmrzlým banánům před mixováním zmrzliny nebo jimi zmrzlinu ozdobit
  • použít jako náplň do domácích pralinek
  • vytvořit si z nich domácí nutelly a to tak, že k máslu přidáte kakaový prášek, oblíbené sladilo a třeba i nějaké koření
  • nebo je jíst jen tak lžičkou

RADA: Jak si vytvořit mandlové máslo 

Většinou je těžší udělat tekuté mandlové máslo a tady je tip, jak si jej připravit. Použít ale musíte mandle, které si rozpečete v troubě.

Klíčem je pražení mandlí s javorovým sirupem a to, že je zpracujete  ještě teplé, ale ne horké. Pokud byste zpracovávali příliš horké mandle, nahromadí se vám příliš mnoho vlhkosti a směs se bude špatně mixovat do másla.

Recept:

2 šálky mandlí
4-5 lžíce BIO javorového sirupu
1 lžička mleté ​​skořice
1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
1/4 – 1/2 lžičky himalájské soli

Postup:

Předehřejte troubu na 150 ° Celsia. Připravte si plech, do kterého vložíte pečící papír. Umístěte mandle na plech v rovnoměrné vrstvě a promíchejte s javorovým sirupem. Pečte asi 15 až 20 minut a zamíchejte po 10 minutách, dokud není slupka mandlí zlatá. Po vyjmutí z trouby mandle trochu zhnědnou. Nechte vychladnout po dobu 15 minut (ne déle než 20) a vložte je se skořicí, vanilkou a 1/4 lžičky soli do mixéru a začněte mixovat. Ořechové máslo se změní na drobky, pak husté drobky, pak na hustou pastu a nakonec byste měli mít super krémové mandlové máslo. Máslo pak nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Uchovávejte jej v lednici po dobu 2-3 měsíců.

Poznámka:

Pokud se ořechové máslo změní na hustou pastu a nebude se mixováním vyhlazovat tolik, kolik byste chtěli, jednoduše přidejte 1/2 – 1 lžíce oleje neutrálního oleje (kokosový či slunečnicový olej), abyste pomohli mandlové pastě v pohybu.

    

TIP: Datle s arašídovým máslem  

Tato kombinace chutí vám připomene tyčinku Snickers. Takže pokud jste její chuť jako děti milovali, zkuste si vytvořit tuhle jednoduchou variantu.

Vypeckujte datle, dovnitř datle pak natřete trošku arašídového másla, přidat můžete i kousíčky 100% BIO a RAW čokolády či BIO a RAW nepražených drcených kakaových bobů a pokud máte chuť se ještě chvilku s receptem piplat, tak si připravte čokoládovou polevu, ve které datle obalte.

Čokoládovou polevu vyrobíte opět jednoduše, a to z kakaového másla a kakaového prášku. Čokoládovou polevu můžete osladit vaším oblíbeným sladidlem. Já ráda používám javorový sirup. Stačí opravdu maličké množství sladidla, jelikož datle samy o sobě jsou sladké dost.

A skvělá je právě kombinace sladkých datlí, hořké čokolády a arašídového či jiného másla.


RECEPTY na ořechová másla v mixéru Omniblend

ARAŠÍDOVÉ MÁSLO za minutku

Arašídové máslo se dá vytvořit velice snadno, jelikož se dělá z pražených nesolených arašídů, které obsahují již slunečnicový olej. Pokud nasypete do mixéru cca 250 – 300 gramů pražených nesolených arašídů, tak budete mít máslo do jedné minutky hotové a bude i krásně tekuté.
  • 300 g pražených nesolených arašídů

Postup:
Arašídy dáme do mixéru a mixujeme na nejnižší výkon, poté zvýšíme na maximum a směsi pomáháme šťouchadlem. Pokud se směs začne zahřívat, chvilku vypneme a necháme vychladnout a poté zase zamixujeme. Příprava trvá zhruba minutu a vznikne krásně hladké máslo jako z obchodu.

Přimícháním 2 hrstí nasekaných arašídů vznikne crunchy varianta.


NUGETA

Arašídová nugeta byla jedna z mých nejoblíbenějších sladkostí v dětství, a tak jsem si ji jednoho dne zkusila umixovat a vznikl tento recept.

Postup:

Arašídy spolu s dalšími ingrediencemi dáme do mixéru a mixujeme na nejnižší výkon, poté zvýšíme na maximum a směsi pomáháme šťouchadlem. Pokud se směs začne zahřívat, chvilku vypneme a necháme vychladnout a poté zase zamixujeme.


MÁSLO Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

  • 250 g  vlašských oříšků

Postup:

Vlašské ořechy dáme do mixéru a mixujeme na nejnižší výkon, poté zvýšíme na maximum a směsi pomáháme šťouchadlem. Pokud se směs začne zahřívat, chvilku vypneme a necháme vychladnout a poté zase zamixujeme. Vytvoří se hutné máslo. Pokud chcete ale tekuté máslo, přidejte nejlépe za studena lisovaný olej z vlašských ořechů nebo třeba můžete zkusit olej kokosový, ale to se chuť másla trošku promění.


MÁSLO Z KEŠU OŘECHŮ

Postup:

Kešu ořechy dáme do mixéru a mixujeme na nejnižší výkon, poté zvýšíme na maximum a směsi pomáháme šťouchadlem. Pokud se směs začne zahřívat, chvilku vypneme a necháme vychladnout a poté zase zamixujeme. Vytvoří se hutné máslo. Pokud chcete ale tekuté máslo, přidejte za studena lisovaný olej, můžete zkusit olej kokosový, ale to se chuť másla trošku promění.

 

Mixér Omniblend koupíte i na mém e-shopu a všechny důležité informace k němu najdete na loveofraw.cz/mixer-omniblend/

Přečtete si také článek s mými zkušenostmi na blogu: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma


Nejprodávanější na Love of Raw

2019-07-02T16:25:23+00:00