Okurka v létě osvěží, ochladí a vyživí tělo. Po zbytek roku se hodí jako doplněk k výrazným a pálivým jídlům pro vyrovnání horkosti. S voňavým fenyklem a krémovým výživným dresinkem tvoří skvělou kombinaci.
Černou čočku klíčím velmi často a ráda. Vyklíčí v podstatě za 1–2 dny a má jemnou chuť. Pokud nemáte klíčky po ruce, uvařte čočku v osolené vodě na skus, sceďte a nechte vychladnout před přidáním do salátu.
Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.
Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)
Fenyklovo-okurkový salát s černou čočkou, konopnými semínky a spirulinovým dresinkem
Course: Hlavní jídloCuisine: Vegan2-4
porce20
minutes20
minutesOkurka v létě osvěží, ochladí a vyživí tělo. Po zbytek roku se hodí jako doplněk k výrazným a pálivým jídlům pro vyrovnání horkosti. S voňavým fenyklem a krémovým výživným dresinkem tvoří skvělou kombinaci.
Ingredience na 4 porce
1 fenykl
280 g (zhruba 1/2 až 2/3) okurky hadovky
50 g čerstvého červeného zelí
130 g naklíčené černé čočky (50 g v suchém stavu)
60 g konopných semínek
šťáva z půlky limetky
- Dresink
100 g slunečnicových semínek
20 g oleje
180 g vody
1 zarovnaná lžička spiruliny
1,5 limetky (podle šťavnatosti)
10 g zázvoru
Postup
- Dresink
- Slunečnicová semínka (ideálně přes noc namočená, ale není to nutnost) smíchejte s vodou a olejem v mixéru Omniblend.
- Přidejte nakrájený zázvor a ostatní ingredience
- Mixujte 2 minuty do úplné hladkosti.
- Jak na klíčení?
- Nejsem velký fanoušek klíčících misek, a tak volím nejvíc minimalistický způsob. Zavařovací sklenici zakrytou plátýnkem upevněným gumičkou.
- Čočku namočte ve větší sklenici do dvojnásobného množství vody a nechte minimálně 6 hodin stát.
- Vodu slijte, propláchněte, zakryjte plátýnkem a zajistěte gumičkou.
- Sklenici nechávám na odkapávači nebo umístěnou v misce, aby přebytečná voda mohla vykapávat a klíčky měly přísun vzduchu. Proplachuji minimálně dvakrát denně a po vyklíčení uchovávám klíčky zavíčkované v lednici.
- Salát z fenyklu a okurek
- Naklíčenou čočku propláchněte.
- Fenykl, okurku i zelí nakrájejte na mandolíně na tenké plátky, zakápněte limetkovou šťávou, jemně osolte a promíchejte s hrstí konopných semínek.
- Na talíři ozdobte dresinkem a fenyklovou natí, pokud se vám podařilo na trhu sehnat fenykl v celé své kráse.
Video
Poznámky
Další recepty
V rámci našeho jarního a podzimního focení jsme pro vás společně s Kačkou Kultovou připravili pořádnou dávku receptů. Všechny je najdete na webu Vitalvibe.
- Salát z čerstvé dýně s chimichurri, rukolou, bílými fazolemi a semínkovými hrudkami s goji
- Quinoa salát s řepou a švestkami, tofu fetou s kokosovým olejem a rukolou
- Krémové chřestové kroupoto
- Jáhlový krém s kakaem a macou
- Mandlové lívance s maca krémem
- Krémová polévka z květákových listů s lahůdkovým droždím a kešu
- Pečené ředkvičky s pestem
- Univerzální pesto
- Kořeněná chlebová superfood drobenka
- Ředkvový salát s goji a včelím pylem
- Mandlová drobenka
- Pomazánka z vlašských ořechů, konopných semínek a okurky
- Spirulina kimchi
- Tofu krémový sýr
Autorka: Kateřina Kultová
kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů
Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi.
Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo.
Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.
Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.
Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.