Fenyklovo-okurkový salát s černou čočkou, konopnými semínky a spirulinovým dresinkem

Okurka v létě osvěží, ochladí a vyživí tělo. Po zbytek roku se hodí jako doplněk k výrazným a pálivým jídlům pro vyrovnání horkosti. S voňavým fenyklem a krémovým výživným dresinkem tvoří skvělou kombinaci.

Černou čočku klíčím velmi často a ráda. Vyklíčí v podstatě za 1–2 dny a má jemnou chuť. Pokud nemáte klíčky po ruce, uvařte čočku v osolené vodě na skus, sceďte a nechte vychladnout před přidáním do salátu.


Recept v rámci naší spolupráce s Vitalvibe vytvořila skvělá veganská kuchařka Kateřina Kultová. Více se o ní dočtete pod receptem.

Protože jsem z jejích nápadů naprosto nadšená, chtěla jsem alespoň několik receptů ukázat i vám na Love of Raw. Berte to jako upoutávku na všechny další vynikající rostlinné recepty, které jsme nafotili. Postupně vychází na webu Vitalvibe :-)

Fenyklovo-okurkový salát s černou čočkou, konopnými semínky a spirulinovým dresinkem

Recipe by Kateřina KultováCourse: Hlavní jídloCuisine: Vegan
Porce

2-4

porce
Čas přípravy

20

minutes
Celkový čas

20

minutes

Okurka v létě osvěží, ochladí a vyživí tělo. Po zbytek roku se hodí jako doplněk k výrazným a pálivým jídlům pro vyrovnání horkosti. S voňavým fenyklem a krémovým výživným dresinkem tvoří skvělou kombinaci.

Ingredience na 4 porce

  • 1 fenykl

  • 280 g (zhruba 1/2 až 2/3) okurky hadovky

  • 50 g čerstvého červeného zelí

  • 130 g naklíčené černé čočky (50 g v suchém stavu)

  • 60 g konopných semínek

  • šťáva z půlky limetky

  • Dresink
  • 100 g slunečnicových semínek

  • 20 g oleje

  • 180 g vody

  • 1 zarovnaná lžička spiruliny

  • 1,5 limetky (podle šťavnatosti)

  • 10 g zázvoru

Postup

  • Dresink
  • Slunečnicová semínka (ideálně přes noc namočená, ale není to nutnost) smíchejte s vodou a olejem v mixéru Omniblend.
  • Přidejte nakrájený zázvor a ostatní ingredience
  • Mixujte 2 minuty do úplné hladkosti.
  • Jak na klíčení?
  • Nejsem velký fanoušek klíčících misek, a tak volím nejvíc minimalistický způsob. Zavařovací sklenici zakrytou plátýnkem upevněným gumičkou.
  • Čočku namočte ve větší sklenici do dvojnásobného množství vody a nechte minimálně 6 hodin stát.
  • Vodu slijte, propláchněte, zakryjte plátýnkem a zajistěte gumičkou.
  • Sklenici nechávám na odkapávači nebo umístěnou v misce, aby přebytečná voda mohla vykapávat a klíčky měly přísun vzduchu. Proplachuji minimálně dvakrát denně a po vyklíčení uchovávám klíčky zavíčkované v lednici.
  • Salát z fenyklu a okurek
  • Naklíčenou čočku propláchněte.
  • Fenykl, okurku i zelí nakrájejte na mandolíně na tenké plátky, zakápněte limetkovou šťávou, jemně osolte a promíchejte s hrstí konopných semínek.
  • Na talíři ozdobte dresinkem a fenyklovou natí, pokud se vám podařilo na trhu sehnat fenykl v celé své kráse.

Video

Poznámky

    Další recepty

    V rámci našeho jarního a podzimního focení jsme pro vás společně s Kačkou Kultovou připravili pořádnou dávku receptů. Všechny je najdete na webu Vitalvibe.

    Autorka: Kateřina Kultová

    kuchařka a velká milovnice přírody, tvůrkyně originálních rostlinných receptů

    blank

    Už téměř před 15 lety mě zájem o etické stravování přivedl na cestu, na které jsem objevila svoji zatím největší vášeň- vaření, sbírání bylin a plodů v přírodě a sdílení těchto prožitků s lidmi. 

    Prostor k tvoření jsem dostala v Brně v kavárně Skog, později jsem se učila v Londýnské restauraci Wulf and Lamb a radost z fermentování ve mě zažehla Pražská Etapa, kde jsem vařila až do nedávna. Nyní se věnuji vaření na retreatech a různých vzdělávacích akcích jako potulná kuchařka a vytvářím pro lidi osobní zážitek a skrze něj nový pohled na jídlo. 

    Svoji inspiraci získávám nejvíce v přírodě a díky vaření nacházím propojení s přírodou jiným novým způsobem. Je pro mě velmi důležitý respekt k přírodě a energii vložené do surovin. Ten projevuji hlavně využitím celé suroviny a neplýtváním jídlem. Myšlenka zero waste je koncept nového zamýšlení se nad jídlem, kdy i „odpad” může získat jedinečné využití a význam.

    Ve Vitalvibe pro vás tvořím recepty plné zeleniny a superpotravin pro každodenní i sváteční příležitosti.

    Další recepty postupně najdete na webu Vitalvibe.


    Můj mixér

    Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)

    Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma

    Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu a k němu si vybrat jednu z mých RAW kuchařek ZDARMA.


    Nejprodávanější na Love of Raw

     

    2022-10-03T15:20:45+01:00
    Přejít nahoru