Čokoláda je pro mě jednou z nejdokonalejších superfoods, kterou máme na planetě zemi, a je v různých formách pravidelnou součástí mého jídelníčku. Mnoho lidí ji považuje za „hříšné potěšení“, ale opak je pravdou. Pravá průmyslově nezpracovaná čokoláda je bohatá na spoustu vitamínů a minerálních látek a naopak zdraví prospěšná.
Není čokoláda jako čokoláda a kakao jako kakao
Běžné čokolády patří mezi nezdravé potraviny, které bychom neměli konzumovat. Většina masově produkované čokolády ze supermarketů se totiž vyrábí z levných (alkalizovaných, viz níže) kakaových bobů s různými dochucovadly, aditivy, cukry, ztuženými tuky či mléčnými výrobky.
Takové čokolády do zdravého jídelníčku opravdu nepatří a mají s pravou čokoládou pramálo společného. Naopak kvůli vysokému obsahu nevhodných tuků a cukrů mohou přispívat např. k obezitě, zubním kazům nebo akné. Čokoláda jako antidepresivum, superpotravina, prevence rakoviny a srdečních chorob – to vše jsou přídomky, na kterých masově vyráběná čokoláda (ta alkalizovaná) pouze parazituje.
Co je to alkalizace čokolády?
Výrobci čokolád (byť vysokoprocentních) a kakaových prášků prodávaných v supermarketech používají při výrobě levné a podřadné kakaové boby, které jsou chuťově velice kyselé. Aby se chuť změnila na neutrální a mohli je použít, alkalizují je za pomocí alkalizačních činidel.
Změří Ph bobů a dle toho určí, kolik alkalizačního prostředku je třeba a jak dlouho v nich boby namáčet, aby se dostaly na laboratorně určené hodnoty. Alkalizace se provádí nejčastěji pomocí uhličitanu draselného, což je silně zásaditá látka, díky které dojde k potlačení kyselosti bobů, sníží se jejich hořkost, chuť se zvýrazní a vyhladí, ale také dojde k tomu, že čokoláda či kakao přijdou o 60–90 % antioxidantů, známé jako flavonoidy. Jak moc se antioxidanty zničí, záleží na stupni alkalizace.
Platí přímá úměra: čím více jsou kakaové boby nekvalitní a kyselé, tím více se musí alkalizovat, a tím déle se nechá působit zásadité činidlo.
Z obalu čokolády se ale o alkalizaci nedozvíte (u kakaa ano, ve složení hledejte uhličitan draselný nebo název holandské kakao), není třeba ji uvádět, poznáte to ale na barvě. Taková čokoláda se vyznačuje tmavou až černou barvou, která vzniká právě alkalizačním procesem.
Co to je živá nealkalizovaná čokoláda?
Živá čokoláda se vyrábí z tepelně nezpracovaných kakaových bobů. Má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje cenné látky, které se při zpracování běžné čokolády ničí. Navíc neobsahuje klasický cukr, mléko nebo další látky, které tělu škodí. Naše tělo živou čokoládu dokonale využije a vezme si z ní maximum výživy.
Většinová populace je na chuť čokolády ze supermarketů zvyklá, takže je pak prožitek z ochutnání pravé 100% čokolády často velmi překvapí. Naštěstí téměř každý, kdo ochutná chemicky nezpracovanou 100% čokoládu, velmi brzy zjistí, že už jinou nechce. Ten rozdíl v chuti je opravdu dramatický. A pokud nechcete přímo 100% čokoládu, můžete zvolit i jinou vysokoprocentní, ale je třeba vybírat pečlivě.
Vysokoprocentní čokoláda není vždy nejlepší
Neplatí vždy, že čím více procent čokoláda má, tím je kvalitnější. Procentuální množství na obale označuje podíl kakaové sušiny – součet kakaového másla a kakaa. Vysoké % lze dosáhnout i s velmi nekvalitními kakaovými složkami, jako je odtučněný alkalizovaný kakaový prášek a kakaové máslo z nekvalitních a podřadných kakaových bobů. Anebo ho výrobci dosáhnou použitím vysokého podílu levného kakaa a minima kakaového másla (nahradí jej levnějším rostlinným tukem) a přitom % čokolády zůstane stále stejné.
I vysokoprocentní čokoláda může být alkalizovaná se všemi negativními účinky, která tato chemická metoda přináší. A taková čokoláda už neobsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.
4 body, podle kterých vybírat pravou čokoládu, aby byla výživou i lékem
- Výrobce
Čokolády masově vyráběné a prodávané v supermarketech jsou s největší pravděpodobností alkalizované. Zlaté nápisy Extra, Selection, Noir jsou většinou jen prázdná slova, která nic neznamenají a člověka, který má již nějaké informace o kvalitní čokoládě, mají spíše varovat než nadchnout. Čím by se naopak výrobci chlubit měli, je informace odkud kakaové boby pocházejí a jaká je jejich odrůda. Tuto informaci na čokoládách v supermarketech nenajdete. - Barva
Pravá čokoláda nemá mít černé tóny. Má být tmavě hnědá s mírně červenými tóny jako barva kaštanu. - Čisté složení
Pokud chcete opravdu zdravou a kvalitní čokoládu, vybírejte tu, která obsahuje pouze kakaové boby, kakaové máslo a případně zdravější sladidlo. Neměla by mít ve složení velké množství rafinovaného cukru, umělá sladidla, dochucovadla, oleje a ztužené tuky, aromata a další chemické látky. - Podíl tuků
Mnoho výrobců nahrazuje drahé kakaové máslo (které pak prodají třeba do farmaceutického průmyslu a vydělají na něm) levnějšími tuky a aby čokoláda mohla mít vysoké procento na obalu, zvyšují u ní podíl levného kakaa (samozřejmě alkalizovaného). Je třeba sledovat podíl tuků ve výživových hodnotách na obalu. Ošizená čokoláda s vyšším obsahem kakaa místo kakaového másla jakoby „řeže“ v krku a na jazyku.
Tip: Já používám kakao a 100% čokoládu v RAW a BIO kvalitě přímo od nás z Vitalvibe, kde mám jistotu, že neprošla procesem alkalizace a obsahuje všechny antioxidanty a další úžasné látky pro naše tělo.
Jaké jsou formy živé čokolády?
- kakaový bob – semeno, které je schované uvnitř bílé sladké dužiny plodu kakaovníku. V každém kakaovém plodu je 20–50 semen fialové barvy, které jsou výrazně hořké chuti. Až díky dalšímu zpracování (fermentace, sušení a případné pražení) získávají kakaovou chuť a barvu. Kvalita bobů má velký vliv na výslednou chuť čokolády stejně jako kávová zrna na chuť kávy.
- nibsy – nepražené kakaové boby zbavené slupky, nadrcené na menší kousky, předstupeň kakaové hmoty.
- kakaová hmota/pasta – vzniká mletím nepražených kakaových bobů za nízkých teplot až do tekuté formy. Ta se následně nechá ztuhnout a vysušit za nízkých teplot do chuťově bohaté pasty (100 % čokolády).
- kakaové máslo – čistý tuk z kakaových bobů pocházející přímo ze stromu kakaovníku. Vytváří se speciálním drcením kakaových bobů při nízké teplotě, která zajišťuje zachování životně důležitých enzymů a živin.
- kakaový prášek – vzniká zpracováním kakaových bobů spolu s kakaovým máslem. Prášek má podstatně nižší množství tuku než máslo, zhruba 11 %.
- čokoláda – křupavá tabulka vyrobená z pravého kakaa a kakaového másla, případně ochucená přírodním sladidlem a dalšími ingrediencemi jako jsou oříšky, semínka, sušené ovoce, vanilka aj.
Kam všude se dá živá čokoláda použít
Můžete ji využít všude tam, kde vynikne její čokoládová chuť a vůně. Každá forma čokolády se dá využít specifickým způsobem.
- kakao – horký nápoj, tabulková čokoláda, pralinky, dezerty, polevy, pečení, ochucení jogurtů, pudinků, smoothie
- 100% čokoláda – poleva, tabulková čokoláda, pralinky, nápoj, do zmrzlin, jogurtů, kaší, dezertů, smoothie
- kakaové máslo – bílá i tmavá tabulková čokoláda, dezerty, péče o pleť
- kakaové boby a nibsy – ozdoba jogurtů, kaší, dezertů, ovocných salátů, zmrzlin, smoothie
Živá čokoláda existuje v mnoha různých podobách a dá se s ní pracovat na tisíce způsobů. I když je hořká, uspokojí vaše chutě na sladké a navíc vám přinese obrovské množství živin, energie, blaženosti, dobré nálady a propojení s vaším srdcem a se sebou samými. A tak se vyplatí si ji v nějaké formě zařadit do života.
5 našich nejoblíbenějších receptů
- Lámaná RAW čokoláda
Můj nejoblíbenější recept na domácí čokoládu, kterou jsem začala i prodávat. Poměr kakaového prášku a kakaového másla je v tomto receptu víc než dokonalý a díky RAW ingrediencím je čokoláda opravdu zdravá a dodá vám i velké množství živin. - Čokoládové pralinky
Základní recept na naše nejoblíbenější čokoládové pralinky. Chutnají úžasně a nechají vám nekonečný prostor pro kreativitu s náplněmi :-) - Cold crunchy kakao
Jeden z nejjednodušších a nejdokonalejších receptů na něco sladkého, krémového, rychlého a výživného. - Proteinová zmrzlina stracciatella
Zmrzliny milujeme na všechny způsoby. Proteinová krémová stracciatella je ideální svačinka do horkých letních dnů. Vyzkoušet ji můžete i s dalšími příchutěmi veganských proteinů. - Čokoládový RAW pudink
Raw dezerty nabízí nepřeberné množství kombinací. Jednou z nich je i náš oblíbený čokoládový pudink z banánů a avokáda.
Proč je pro nás živá čokoláda prospěšná?
Kvalitní čokoláda vám toho může přinést opravdu mnoho na všech úrovních – jak psychické, tak fyzické. Nikam jinam nevměstnala příroda takové množství živin na tak malý prostor jako v případě kakaových bobů.
Čokoláda je nejen dobrým zdrojem vitamínů B, C, E, fosforu, železa, draslíku, ale hlavně hořčíku, který pomáhá snižovat únavu, podporovat dobrý psychický stav a odstraňovat svalové křeče a také látek anandamit a fenylethylamin, které zmírňují deprese a přináší pocity štěstí, uvolnění, euforie a potěšení.
Dále obsahuje antioxidanty chránící tělo před účinky volných radikálů a zmírňující stárnutí a látky theobromin a v malé míře i kofein, které jsou dobrým pomocníkem pro den plný energie. Kvalitní kakao a čokoláda se tak může stát lékem a dodat našemu tělu velké množství úžasných benefitů.
Zajímá vás víc?
Stáhněte si zdarma můj e-book Čokoláda a rituální kakao. 72 stránek o čokoládě a kakau, na kterých vás naučím, jak si připravovat kakaové elixíry a vlastní čokoládu v té nejvýživnější podobě.
Díky tomuto e-booku budete mít jasno v tom, jak si čokoládu vybrat, jak si ji vyrábět a v jak si čokoládu ve všech svých formách zařadit do každodenního života. Třeba ve formě rituálního kakaa, vlastní ručně vyrobené čokolády nebo třeba crunchy smoothies.
Nutriční hodnoty 100% raw čokolády
Nutriční hodnoty | ve 100 g: |
---|---|
Energetická hodnota | 2396 kJ / 581 kcal |
Tuky | 50 g |
z toho nasycené | 29 g |
Sacharidy | 8,3 g |
z toho cukry | 0,5 g |
Vláknina | 21 g |
Bílkoviny | 15 g |
Sůl* | <0,01 g |
**Pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku
Nutriční hodnoty ve 100 g:
- Energetická hodnota – 2396 kJ / 581 kcal
- Tuky – 50 g
- z toho nasycené – 29 g
- Sacharidy – 8,3 g
- z toho cukry – 0,5 g
- Vláknina – 21 g
- Bílkoviny – 15 g
- Sůl* – <0,01 g
*Pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku
Vyzkoušejte 100% čokoládu od Vitalvibe
Kakaová pasta, vyrobená z bio kakaových bobů z Peru, nabitých antioxidanty, minerály a dalšími tělu prospěšnými látkami. Využívám ji i v mnoha svých čokoládových receptech a pro přípravu rituálního kakaa.
Objednáte ji na vitalvibe.eu/cs/cokolady/
Tip: Drcené kešu s kousky čokolády a mořskou solí
Dokonalá svačinka nejen na cesty, kterou miluje celá naše rodina. Kombinace kešu, 100% čokolády a trochy mořské soli funguje božsky. Cashew Cacao Cluster se dají snadno použít do kaší, většinou je ale jíme samotné.
Můj mixér
Protože se mě hodně lidí ptá, jak je to s mixéry a který mixér používám na svých kurzech a doma, tak jsem se rozhodla, že sepíšu svoji zkušenost a doporučení na mixér. Byla to dlouhá cesta a spousta hledání, než jsem našla toho pravého… :)
Článek k přečtení na mém blogu zde: Vše o mixéru, který používám na všech svých kurzech, videoreceptech a doma
Mixér můžete zakoupit v mém e-shopu. Získáte k němu celý můj online kurz RAW food ZDARMA.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.