Velké obědové saláty – základní recept a další inspirace

Saláty často tvoří naše hlavní jídlo dne. Milujeme kombinovat v nich různé chutě, vyhovuje nám jejich jednoduchá příprava a přitom nás dokonale zasytí a dodají spoustu živin. Mám pro vás základní recept, pár tipů pro inspiraci i několik videoreceptů.

Co vše do salátu používáme?

Základ pro zasycení:

  • Vařená quinoa, rýže nebo rýžové nudle (pouze pokud nechceme čistě RAW variantu)

Základ je potřeba samostatně dochutit, my přidáváme olivový nebo kokosový olej, sůl a lahůdkové droždí.

Samotný salát

  • Hlávkový, ledový nebo římský salát
  • Polníček, rukola, baby špenát nebo další zelené listy
  • Rajčata, okurka, ředkvičky, bílá ředkev, nastrouhaná mrkev, paprika a další zelenina
  • Kysané nebo čerstvé zelí
  • Kimchi
  • Avokádo
  • Naklíčené mungo, naklíčená hnědá nebo černá čočka nebo jiné klíčky a výhonky
  • Olivy

Zálivka

  • Zálivku z kokosového jogurtu a kešu
  • Panenský olivový nebo dýňový olej
  • Šťáva z citrónu nebo limetky
  • Veganská BBQ omáčka
  • Zálivka z olivového oleje, šťávy z citrónu/limetky nebo jablečného octa a hořčice

Na posyp

Můžete použít jakákoliv další semínka, případně i posekané ořechy.

Na dochucení

Co ještě občas přidáváme

  • Pečenou dýni nebo další zeleninu
  • Pražený tempeh nebo tofu
  • Pečené nebo smažené žampiony
  • Veganský sýr

Pokud nevíte, co a jak kombinovat, raději vždy začínejte s méně ingrediencemi. Až když si najdete základ, který vám chutná, můžete postupně testovat a ochutnávat další přísady.

Pro začátek vyzkoušejte třeba tento základní recept na salát:

  • 1/2 ledového nebo hlávkového salátu
  • 1/2 oloupané okurky hadovky nakrájené na malé kostičky
  • 5-6 ředkviček nakrájených na plátky
  • 2 nakrájená rajčata
  • špetka soli
  • šťáva z 1/4 citronu
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • + zálivka z kokosového jogurtu a kešu pro zasycení podle následujícího receptu
Naklíčené mungo

Naklíčené mungo

Recept na zálivku

Právě díky dresinku z kokosového jogurtu a kešu vás salát krásně zasytí.
Zde je základní recept, který můžete vychutit dle libosti:

  • 2 malé neochucené kokosové jogurty (používám značku PLANTON)
  • 100 g kešu
  • šťáva z 1/4 citronu
  • sůl (dle chuti)

Postup: Kešu zhruba hodinu dopředu namočíme do vody. Před přípravou pak vodu slijeme a všechny ingredience přidáme do mixéru. Vymixujeme do hladké konzistence a rovnou nalijeme do salátu. Tento poměr vystačí na 2-4 saláty.

Pokud dresink necháte do druhého dne v lednici, získá tužší konzistenci a jde použít i jako pomazánka.

Co do zálivky nejraději přidávám:

  • česnek
  • křen
  • 4barevný nebo růžový pepř
  • černou „vajíčkovou” sůl

Videorecepty pro inspiraci

Ochutnejte a věřím, že se do salátů zamilujete stejně jako my :-)

Pro průběžnou inspiraci určitě sledujte stories na mém Instagramu a Facebooku, kam průběžně sdílím naše oblíbené salátové kombinace.


Nejprodávanější na Love of Raw

2022-04-17T12:29:58+01:00
Přejít nahoru