Saláty často tvoří naše hlavní jídlo dne. Milujeme kombinovat v nich různé chutě, vyhovuje nám jejich jednoduchá příprava a přitom nás dokonale zasytí a dodají spoustu živin. Mám pro vás základní recept, pár tipů pro inspiraci i několik videoreceptů.
Co vše do salátu používáme?
Základ pro zasycení:
- Vařená quinoa, rýže nebo rýžové nudle (pouze pokud nechceme čistě RAW variantu)
Základ je potřeba samostatně dochutit, my přidáváme olivový nebo kokosový olej, sůl a lahůdkové droždí.
Samotný salát
- Hlávkový, ledový nebo římský salát
- Polníček, rukola, baby špenát nebo další zelené listy
- Rajčata, okurka, ředkvičky, bílá ředkev, nastrouhaná mrkev, paprika a další zelenina
- Kysané nebo čerstvé zelí
- Kimchi
- Avokádo
- Naklíčené mungo, naklíčená hnědá nebo černá čočka nebo jiné klíčky a výhonky
- Olivy
Zálivka
- Zálivku z kokosového jogurtu a kešu
- Panenský olivový nebo dýňový olej
- Šťáva z citrónu nebo limetky
- Veganská BBQ omáčka
- Zálivka z olivového oleje, šťávy z citrónu/limetky nebo jablečného octa a hořčice
Na posyp
- Semínka slunečnice
- Konopná semínka
- Dýňová semínka
- Křupavá spirulina
- Na drobno nasekaná jarní cibulka nebo pažitka
Můžete použít jakákoliv další semínka, případně i posekané ořechy.
Na dochucení
- Lahůdkové droždí
- Himálajská sůl
- Pepř
- Spirulina v prášku
Co ještě občas přidáváme
- Pečenou dýni nebo další zeleninu
- Pražený tempeh nebo tofu
- Pečené nebo smažené žampiony
- Veganský sýr
Pokud nevíte, co a jak kombinovat, raději vždy začínejte s méně ingrediencemi. Až když si najdete základ, který vám chutná, můžete postupně testovat a ochutnávat další přísady.
Pro začátek vyzkoušejte třeba tento základní recept na salát:
- 1/2 ledového nebo hlávkového salátu
- 1/2 oloupané okurky hadovky nakrájené na malé kostičky
- 5-6 ředkviček nakrájených na plátky
- 2 nakrájená rajčata
- špetka soli
- šťáva z 1/4 citronu
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- + zálivka z kokosového jogurtu a kešu pro zasycení podle následujícího receptu
Recept na zálivku
Právě díky dresinku z kokosového jogurtu a kešu vás salát krásně zasytí.
Zde je základní recept, který můžete vychutit dle libosti:
- 2 malé neochucené kokosové jogurty (používám značku PLANTON)
- 100 g kešu
- šťáva z 1/4 citronu
- sůl (dle chuti)
Postup: Kešu zhruba hodinu dopředu namočíme do vody. Před přípravou pak vodu slijeme a všechny ingredience přidáme do mixéru. Vymixujeme do hladké konzistence a rovnou nalijeme do salátu. Tento poměr vystačí na 2-4 saláty.
Pokud dresink necháte do druhého dne v lednici, získá tužší konzistenci a jde použít i jako pomazánka.
Co do zálivky nejraději přidávám:
- česnek
- křen
- 4barevný nebo růžový pepř
- černou „vajíčkovou” sůl
Videorecepty pro inspiraci
Ochutnejte a věřím, že se do salátů zamilujete stejně jako my :-)
Pro průběžnou inspiraci určitě sledujte stories na mém Instagramu a Facebooku, kam průběžně sdílím naše oblíbené salátové kombinace.
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.