RAW cukroví je rychle hotové, výživné pro tělo a chutná malým i velkým. Nepotřebujete troubu a v lednici vám vydrží i měsíc, případně ho můžete zamrazit na další rok.
Vyrábím ho už několik let a celou krabičku několika druhů mám hotovou za jedno odpoledne. Odpadá stres z výroby, dlouhý čas přípravy či riziko spálení. Zkuste ho letos taky, zvládnou ho i začátečníci. :-)
Proč RAW cukroví?
- Je velmi rychlé na přípravu. Některé druhy zvládnete i do 5 minut.
- Kdykoliv a v jakékoliv fázi tvoření můžete „těsto“ na RAW cukroví ochutnat nebo sníst.
- Nepřejíte se ho. Díky ořechům, semínkům a dalším plnohodnotným surovinám je velmi hutné, snadno a rychle vás zasytí a uspokojí chuť na sladké. Oproti tradičnímu cukroví, které je z výživového hlediska naprosto prázdné, často ho sníte velké množství a nedodá vám žádné minerální látky, vitamíny ani enzymy.
- Je zdravější než klasické. Obohatí vaše tělo o velké množství minerálních látek a vitamínů.
- Ideální pro děti. Zdravá a výživná alternativa ke klasickému cukroví plného bílého cukru a mouky.
- Nemusíte si ho vyčítat. Naopak. Pochvalte se, že jste do sebe dostali dávku životodárných látek.
- Lze vytvořit i tak, že ho od tradičního cukroví skoro nerozeznáte ani vy, ani vaše rodina či jakákoliv návštěva.
- Můžete si jej dopřávat po celý rok.
Z čeho lze RAW cukroví vytvořit
Základem živého (RAW) cukroví jsou různé druhy ořechů, semínek a sušeného ovoce. Díky rozmixování se z ořechů a semínek uvolňuje tuk, který při zpracování umožňuje vyrobit těstíčko, se kterým se dá pracovat, válet, vykrajovat a vyrobit tak různé tvary.
Nejčastější ingredience na výrobu RAW cukroví:
- Suchý základ: ořechy (vlašské, lískové, mandle, kešu, kokos), semínka (sezam, zlaté lněné semínko, slunečnice), ovesné vločky, pohanka, mandlová mouka, kokosová mouka nebo mouka vytvořená vysušením drti z výroby rostlinného mléka,
- Mokrý základ: oříšková či semínková másla, kakaové máslo, kokosový olej
- Sladidlo: rozmixované datle s vodou, datlová pasta, rozinky, sušené ovoce, přírodní sirupy, kokosový cukr, med, banán, lucuma, yacon
- Dochucovadla: vanilka, skořice, perníkové koření, kakao, karob, káva, citrónová kůra, citrónová nebo pomerančová šťáva
- Ostatní: superfoods (jako třeba maca, msm, spirulina), protein Blend vanilka/čokoláda
Postup tvorby:
Nejdříve si zvolíme suchý základ těsta a společně s dalšími suchými ingrediencemi (např. koření, kakao) rozmixujeme do lepkavého těsta.
Poté těsto přemístíme z mixéru do mísy a tam dosladíme dle chuti nebo přidáme mokré ingredience (jinak by nám těsto zalepilo nádobu mixéru). Vše pak spojíme v těsto, ze kterého tvoříme cukroví.
Můj tip: Já na výrobu cukroví vždy používám kvalitní suroviny a superfoods v BIO a RAW kvalitě z Vitalvibe. Takové cukroví dodá spoustu minerálních látek, vitamínů a díky jeho sytosti stačí pár kousků k tomu, aby se člověk nasytil a zbytečně se mezi svátky nepřejídal. :)
Na Vitalvibe jsem vytvořila výhodný balíček základních produktů, pomocí kterých vytvoříte spoustu druhů luxusního RAW cukroví.
Základní recepty na lahodné RAW cukroví
1. Linecké
- 100 g BIO mandlí
- 200 g strouhaného BIO kokosu
- 4 lžíce kokosového sirupu nebo medu
- RAW marmeláda: 100 g jahod, 1–2 lžíce medu nebo jiného sladidla, 4 lžíce chia semínek
Do mixéru si vložte mandle a mixujte, než začne hmota lepit a vlhnout. Vzniklé těsto pak vložte do mísy, oslaďte a vypracujte těsto. Pokud byste jej měli hodně lepivé, přidejte trošku najemno rozmixovaných mandlí.
Ručně nebo válečkem vytvarujte těsto do tvaru čtverce a vykrajujte cukroví. Do jedné poloviny vykrojeného cukroví udělejte doprostřed dírku. Cukroví pak můžete buď dát na hodinu do mrazáku, aby ztuhlo, anebo jej usušit v sušičce při 42 °C zhruba 15–20 hodin.
Na marmeládu rozmixujte jahody s kokosovým sirupem a chia semínky do hustější konzistence. Pokud by stále byla řídká, přidejte ještě chia a nechejte 5 minut zhoustnout. Namažte cukroví a slepte.
2. Perníčky
- 300 g neloupaného sezamového semínka
- 4 lžíce RAW a BIO kakaového prášku
- 200 g datlí nebo datlové pasty
- 15 g perníkového koření SONNENTOR
- 10 g skořice SONNENTOR
Všechny ingredience kromě datlí vložte do mixéru. Mixujte do doby, než vznikne hladké těsto. Těsto vložte do nádoby a přidejte datlovou pastu nebo rozmixované datle s troškou vody. Těsto si položte na vál, který před použitím obalte folií, a vyválejte placku. Nejlepší je, když si dáte přes těsto folii a válíte těsto přes ni. Jakmile budete mít těsto vyválené, vykrojte perníčkové tvary. Perníčky pak dejte do lednice na hodinku ztuhnout a je hotovo.
3. Raffaello kuličky
- 200 g blanšírovaných BIO mandlí nebo kešu ořechů
- 100 g BIO strouhaného kokosu
- 15–30 g javorového či jiného sirupu
- Rozpůlené lískové ořechy do středu (není nutné)
Do mixéru vložte mandle a kokos a mixujte, než pustí tuk a vytvoří jemné těstíčko. Těsto vložte do mísy a oslaďte. Z těsta vytvořte kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu. Pokud chcete křupavý střed, použijte do něj polovinu lískového ořechu. Kuličky uchovávejte v chladu.
4. Rohlíčky
- 150–250 g vlašských ořechů (dle toho, jak moc chcete mít rohlíčky oříškové)
- 100 g BIO zlatého lněného semínka
- 2–4 lžíce medu či jiného sladidla
- 100 g strouhaného kokosu (nebo sušeného kokosového mléka od Wild and Coco)
V mixéru najemno rozmixujte oříšky s lněným semínkem. Vzniklou směs vložte do mísy, přidejte med a vytvarujte těsto. Z těsta následně vytvořte rohlíčky. V mixéru rozmixujte strouhaný kokos a v něm pak rohlíčky obalte.
5. Pomerančové truffles
- 150 g datlové pasty
- 20 g drcených kakaových bobů
- 20 g RAW kakaového prášku
- 4 kapky esenciálního pomerančového oleje Young Living nebo najemno nastrouhaná kůra z bio pomeranče
Všechny ingredience vložte do mísy. Rukama vypracujte těsto než se všechny ingredience dokonale propojí. Z těsta vytvarujte kuličky a obalte v kakaovém prášku.
6. Lískooříškové vánoční cookies
- 200 g BIO lískových oříšků
- 200 g ovesných vloček
- 60 ml javorového sirupu nebo kokosového nektaru
- 60 ml kokosového oleje
- 1/2 lžičky himálajské soli
Do mixéru vložte mandle, ovesné vločky a sůl. Mixujte tak dlouho, než se vytvoří dokonale rozmixovaná hladká směs. Těsto vložte do mísy. Přidejte javorový sirup a rozehřátý (tekutý) kokosový olej. Následně vytvořte těsto – všechny ingredience ručně promíchejte.
Na závěr vytvarujte kuličky, které vidličkou rozmáčkněte do tvaru sušenek. Sušenky můžete i upéct a vytvořit si tak veganskou verzi. Pečte na 180 stupňů po dobu 15 minut na pečícím papíru.
7. Lámaná čokoláda
- 125 g kakaového másla
- 80 g kakaového prášku
- 15 ml kokosového nektaru (nebo jiného přírodního sladidla)
- špetka himalájské soli
- 150 g RAW kešu ořechů
- 150 g BIO datlí
- 100 g BIO rozinek
- 40 g drcených kakaových bobů v nektaru
Rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni. Poté k němu přidejte kakaový prášek a sůl. Mícháním vytvořte tekutou čokoládu. Položte na plech pečící papír a nalijte na něj celý objem čokolády tak, aby se rozprostřela na většinu plechu. Čokoládu posypte kešu, nasekanými datlemi, rozinkami, drcenými boby či jinými ingrediencemi, které máte rádi. Nechte čokoládu zhruba 15 minut ztuhnout v chladu a poté ji nalámejte.
Celý recept i s videem a nafoceným postupem najdete na loveofraw.cz/lamana-cokolada-recept/
Tip: Všechny ingredience, které na cukroví používám, seženete na Vitalvibe.
Vyzkoušejte a věřím, že si RAW cukroví zamilujete stejně jako my a budete ho odteď dělat každý rok :-)
Další mé oblíbené recepty na RAW cukroví
E-book Vánoční RAW cukroví zdarma ke stažení
Napsala jsem pro vás celý e-book plný informací o Vánocích, vhodných sladidlech a hlavně plný receptů na mé oblíbené kousky RAW cukroví, slané vánoční občerstvení i tradiční salát.
Na 72 stranách najdete vše, co potřebujete pro zdravé a pohodové RAW Vánoce. :-)
Můžete si ho stáhnout zdarma v balíčku spolu s dalšími mými 2 e-booky:
Nejprodávanější na Love of Raw
- Sleva!Profesionální mixér do domácnosti, RAW restaurací a fresh barů. Nejlepší mixér na přípravu RAW stravy.
- Sleva!
Výkonný šnekový odšťavňovač s extra velkým plnícím otvorem. Načerpejte energii a vitamíny ze štáv z ovoce, zeleniny i bylin.
- Sleva!Procestovala jsem všechny RAW restaurace na Bali a vybrala ty nejlepší recepty z nich.